អ្នកស្រុក​អង្គរ​ ​បន្ដ​ទំនៀម​ធ្វើ​ធូប​លក់​តាម​បែប​បុរាណ​ខ្មែរ​

តាមរយៈផេច ក្រសួងវប្បធម៌ និងវិចិត្រសិល្ប: ​បានឱ្យដឹងថា តំបន់​អង្គរ​ជា​បេតិកភណ្ឌ​វប្បធម៌​និង​ឃ្លាំង​ផ្ទុក​នូវ​ទំនៀមទម្លាប់​ប្រពៃណី​ខ្មែរ​យ៉ាង​សម្បូរ​បែប​ ​ដែល​នេះ​ក៏​ជាផ្នែក​មួយ​នៃ​ការ​លើក​តម្លៃ​ជាសាកល​នៃ​រមណីយដ្ឋាន​អង្គរ​។​ ​ឯ​ការ​ប្រកបរបរ​ផលិត​ធូប​ក៏​ជាផ្នែក​មួយ​ដែល​អ្នកស្រុក​អង្គរបាន​ប្រកប​តាំងពី​យូរយារណាស់មកហើយ​ ​និង​នៅ​បន្ត​ធ្វើ​រហូតដល់​សព្វថ្ងៃ​ ​ដោយ​ចំណេះ​ជំនាញ​នេះ​ក៏​ជា​ការផ្ទេរ​មរតក​ពី​ជំនាន់​មួយ​ទៅ​ជំនាន់​មួយ​។​

​ធូប​គឺជា​គ្រឿងក្រអូប​ធ្វើ​ដោយ​លម្អិត​សំបក​ឈើ​ ​ស្លឹកឈើ​ ​ខ្លឹមឈើ​ ​ឬ​ជ័រឈើ​ ​ប្រទាល​មាន​ក្លិនក្រអូប​ប្រហើរ​ ​សម្រាប់​អុជ​បង្ហុយផ្សែង​ជា​គ្រឿងបូជា​។​ ​មុខរបរ​នេះ​នៅ​មាន​បន្ត​ធ្វើ​រហូតដល់​សព្វថ្ងៃ​ក្នុង​ចំនួន​តិចតួច​គ្រួសារ​ប៉ុណ្ណោះ​ ​មាន​របៀប​ផលិត​និង​វត្ថុធាតុដើម​ធ្វើ​ធូប​ ​មិន​ខុសគ្នា​ប៉ុន្មាន​ទេ​ ​ត្បិត​របៀប​ធ្វើ​ធូប​ចេះ​តៗ​គ្នា​ ​ពី​ភូមិ​មួយ​ទៅ​ភូមិ​មួយ​ ​ហើយ​បន្សល់​សម្រាប់​ផលិត​ប្រើ​ក្នុង​គ្រួសារ​ផង​និង​ជាមុ​ខរ​បរ​សម្រាប់​ចិញ្ចឹមជីវិត​ផង​។​ ​ពួកគាត់​អាច​រក​ទិញ​និង​លក់ដូរ​បាន​យ៉ាង​ងាយស្រួល​នៅ​តាម​ទីផ្សារ​ ​វត្តអារាម​ ​និង​បុណ្យទាន​នៅ​តាម​ភូមិ​ជាដើម​។​

​អ្នកស្រី​ ​ហុំ​ ​មឿន​ ​រស់នៅ​ភូមិ​ស្គន់​ ​ឃុំ​ត្បែង​ ​ស្រុក​បន្ទាយស្រី​ ​ខេត្តសៀមរាប​ ​បាន​អាស្រ័យ​ជីវិត​នឹង​ការ​ធ្វើ​ធូប​លក់​ ​បន្តវេន​ពី​ម្តាយ​របស់​គាត់​រហូតដល់​សព្វថ្ងៃ​ ​ក្រោយពី​ម្តាយ​របស់​គាត់​ដួល​បាក់ដៃ​ ​ពុំ​អាច​បន្ត​រកា​រងា​រនេះ​កើត​។​

​អ្នកស្រី​ ​មឿន​ ​ឱ្យ​ដឹង​ថា​ ​«​ចំពោះ​ធូប​ដែល​ខ្ញុំ​ធ្វើ​លក់​ ​ថ្វីត្បិត​មិន​មាន​រូបរាង​តូចឆ្មារ​ស្អាត​ល្អ​ដូច​ធូប​ដែល​នាំចូល​ពីក្រៅ​ប្រទេស​ ​ប៉ុន្តែ​អ្នកភូមិ​ជិត​ឆ្ងាយ​តែង​មក​ទិញ​យកទុក​អុជ​ ​ជាប្រចាំ​ ​ព្រោះ​គេ​ដឹង​ថា​ធូប​ខ្ញុំ​ធ្វើជា​ប្រភេទ​ធូប​ធម្មជាតិ​ ​គ្មាន​លាយឡំ​ជាតិគីមី​ ​ប្រើ​តែ​រុក្ខជាតិ​ ​ប្រទាល​ ​ឬ​ថ្នាំ​រុក្ខជាតិ​ដែល​ធ្វើ​ឱ្យ​មាន​ក្លិនក្រអូប​ ​អុជ​ឆេះល្អ​»​។​

​អ្នកស្រី​ក៏​រៀបរាប់​ពី​វត្ថុធាតុដើម​ដែល​យក​មក​ផលិត​ធូប​ឱ្យ​ប្រ​អូប​ ​មាន​ខ្លះ​ដាំ​ទុក​នៅនឹង​ផ្ទះ​ស្រាប់​ ​រី​ឯ​ខ្លះទៀត​ទាល់តែ​ទៅ​រក​នៅ​ឯ​ភ្នំ​ ​ឬ​ព្រៃ​ ​ដែល​សុទ្ធសឹង​ជា​រុក្ខជាតិ​ថ្នាំបុរាណ​ ​ប្រទាល​ក្រអូប​ ​ពូកែ​ស័ក្តិសិទ្ធិ​ ​ដូចជា​ដើម​ប្រាក់​ ​ដើម​ពោល្យំ​ ​ពុំសែន​ ​មើម​ប្រោះ​តា​សេ​ ​វ័ល្លិ៍​ឆ្នូត​ ​សំ​បោ​បាយ​ ​និង​ស្លឹក​កំ​ប៉ោ​ជាដើម​។​ ​ហេតុនេះ​ពេល​អុជ​ធូប​ ​ក្លិនក្រអូប​ជួយ​ឱ្យ​ស្មារតី​ធូរស្រាល​ ​កាត់បន្ថយ​នឿយហត់​ ​មិន​ប៉ះពាល់​ដល់​សុខភាព​។​

​ចំពោះ​វិធី​ធ្វើវិញ​ ​គឺ​យក​វត្ថុធាតុ​ទាំងអស់​នេះ​ដាក់​ហាលថ្ងៃ​ឱ្យ​ស្ងួត​ ​បន្ទាប់មក​យក​ទៅ​បុក​ឱ្យ​ម៉ដ្ឋ​ ​ហើយ​រែង​យក​តែ​ម្សៅ​ ​រួច​យក​ទៅ​លាយ​ជាមួយ​ទឹក​ដើម្បី​ឱ្យ​ម្សៅ​សើម​ស្អិត​អាច​លញ់​ជាមួយ​ទ្រនុង​ធាងដូង​ ​ហើយ​រូត​ជាមួយ​ម្សៅ​ស្ងួត​ ​រួច​ដាក់​ហាលថ្ងៃ​ឱ្យ​ស្ងួត​ជាការស្រេច​។​ ​នេះ​ជា​រូបមន្ត​ដែល​ឪពុក​ម្តាយ​បន្សល់ទុក​មក​សម្រាប់​គ្រួសារ​អ្នកស្រី​ ​ហើយ​ត្រូវ​ធ្វើ​យ៉ាងម៉េច​ដើម្បី​ឱ្យ​ថ្នាំបុរាណ​នី​មួយ​ៗ​សមស្រប​គ្នា​ ​ទើប​ធូប​មានគុណ​ភាព​ខ្ពស់​ ​ក្លិនក្រអូប​»​។​

​នេះ​គឺជា​ការផ្ទេរ​ចំណេះដឹង​និង​ជំនាញ​ក្នុង​ការ​ប្រកបរបរ​ចិញ្ចឹមជីវិត​ដល់​កូនចៅ​ជំនាន់​ក្រោយដែល​មនុស្ស​ក្នុង​តំបន់​អង្គរ​តែងតែ​ចែករំលែក​ដើម្បី​កុំឱ្យ​បាត់បង់​ ​ទើប​នៅ​តំបន់​អង្គរ​នៅ​មាន​វប្បធម៌​សម្បូរ​បែប​នៅ​រស់​ក្នុង​ជីវភាព​ប្រចាំថ្ងៃ​របស់​ប្រជាជន​ក្នុង​ភូមិស្រុក​។​ ​ក្រុមការងារ​ស្រាវជ្រាវ​នៃ​អាជ្ញាធរ​ជាតិ​អប្សរា​តែងតែ​ខិតខំ​ចងក្រង​ប្រមូល​នូវ​ទំនៀមទម្លាប់​ប្រពៃណី​ក្នុង​តំបន់​អង្គរ​មក​ផ្សព្វផ្សាយ​និង​សូម​គាំទ្រ​ចំពោះ​ការ​ថែរក្សា​មរតក​វប្បធម៌​ទាំងនេះ​ឱ្យ​មាន​ភាព​រស់រវើក​ ​និង​សូម​ឱ្យ​ប្រជាជន​ខ្មែរ​ ​ងាក​មក​គាំទ្រ​ផលិតផល​ខ្មែរ​ ​ដើម្បី​លើកស្ទួយ​ជីវភាព​ប្រជាជន​ផង​ ​និង​ការ​អភិរក្ស​ផង​៕​

Advertisement