ថ្ងៃនេះ តើអ្នកញ៉ាំយ៉ាអួ ហើយឬនៅ?

ថាជាទឹកដោះគោឆៅ ក៏មិនមែន ថាជាទឹក ក៏មិនត្រូវ តែហេតុអីបានជាមានតែអ្នក​ប្រាប់ថា ឱ្យញ៉ាំយ៉ាអួ ឬយ៉ូហ្គ៊ើត ឱ្យបាន 1​ថ្ងៃ 1​ពែង? តើយ៉ាអួ ល្អចំពោះសុខភាពយ៉ាងណាខ្លះទៅ?។ នៅពេលអានអត្ថបទខាងក្រោមនេះច​ប់ហើយ លោកអ្នកអាច​​នឹង​​ចាប់​ផ្តើមញ៉ាំយ៉ាអួ ក៏អាចថាបានដែរ។

តើយ៉ាអួ គឺជាអ្វី?

យ៉ាអួ ឬទឹកដោះគោជូរ គឺជាផលិតផល ដែលផលិតឡើងពីទឹកដោះ ដែលកើតឡើងពីការផ្អាប់ ឬបិតរវាងទឹកដោះ និង ប្រូបៃ​​អូទិក(Probiotics = បាក់តេរីល្អៗដែលមានជីវិត) នៅពេលយើងញ៉ាំចូលទៅ បាក់តេរីទាំងអស់នេះនឹងទៅបង្កើតភាពតុល្យការឱ្យអតិសុខុមប្រាណ(Microorganism) ដែលនៅក្នុងពោះវៀន។ ចំណែកឯលទ្ធផលដែលបានមកនោះគឺ ប្រព័ន្ធបន្ទោបង់ និង​សុខ​​​​ភាពជារួមរបស់យើង នឹងារឹតតែល្អប្រសើឡើងហ្នឹងឯង។

តើយ៉ាអួបែបណា ទើបល្អ?

បច្ចុប្បន្ននេះ យើងឃើញមានយ៉ាអួ 2ប្រភេទ គឺគ្រីកយ៉ាអួ និងយ៉ាអួបែបធម្មតា ហើយយ៉ាអួបែបគ្រីក កំពុង​តែបានទទួលការ​ពេញនិយមឡើងជាបណ្តើរៗហើយ ដូច្នេះតើយើងគួរជ្រើសយកបែបណាទើបល្អ?

គ្រីកយ៉ាអួ ការពិតទៅ វាក៏ជាយ៉ាអួធម្មតាដែលត្រូវបានបឺតយកជាតិទឹក និងវត្ថុរាវដែលប្រកបដោយ លែកថូស(Lactose = ជាតិស្ករដែលភាគច្រើនមាននៅក្នុងទឹកដោះ) ចេញ ដូច្នេះហើយទើបវាក្លាយជាយ៉ាអួដែលមានភាពខាប់ជាង​មុន ធ្វើឱ្យលោកអ្នកទទួលបានសារធាតុអាហារ និងប្រូបៃអូទិកកាន់តែច្រើនឡើងផងដែរ។ ឧទាហរណ៍ គ្រីកយ៉ាអួ 1ពែងមានប្រូតេ​អ៊ីនច្រើនជាងយ៉ាអួធម្មតាទ្វេដង តែមានជាតិស្ករតិចជាង។

តើយ៉ាអួល្អចំពោះសុខភាពយ៉ាងណាខ្លះទៅ?

  • បង្កើនភាពប្រឆាំងនឹងជំងឺក្នុងរាងកាយ ៈ មានការសិក្សាស្រាវជ្រាវជាច្រើនបានបញ្ជាក់ថា ការញ៉ាំយ៉ាអួរៀងរាល់ថ្ងៃ នឹងជួយការពារការឆ្លងរោគនៅក្នុងរាងកាយបាន ដូច្នេះទើបប្រូបៃអូទិកសំខាន់ខ្លាំងណាស់ ព្រោះវាបានទៅជួយជំរុញប្រព័ន្ធប្រ​ឆាំង​​ជំ​ងឺរហូតទៅដល់កោសិកា ដែលវានឹងជួយឃុំគ្រងការពារខ្លួនអ្នកពីមេរោគវីរុស ប៉ារ៉ាស៊ីត និងមហារីក។ លោកអ្នកនឹងមានជីវិតរស់​​​នៅ​​បានយូរអង្វែង។
  • ការពារការកើតដំបៅនៅក្នុងក្រពះ ៈ លែកតូបាស៊ីឡាស់(Lactobacillus)ដែលមាននៅក្នុងយ៉ាអួ ​នឹងជួយ​បញ្ឈប់ការរីកចម្រើនធំធាត់របស់អតិសុខុមប្រាណ H.Pylori ដែលជាមូលហេតុរបស់ដំបៅក្នុងក្រពះបានជាង 90%។
  • ផ្តល់នូវវិតាមីន ៈ ជាពិសេស រ៉ៃបូហ្វ្លាវិន ឬវិតាមីន B1 និងវិតាមីន K ដែលទឹកដោះគោជូរ និងយ៉ាអួ​មានសម្រាប់ជួយដល់ពោះវៀន។
  • ជួយព្យបាលអាការរាករូស ៈ បើបានពិសាទឹកដោះគោជូរ ឬយ៉ាអួ វានឹងជួយឱ្យអាការរាករូសនោះ កាន់តែឆាប់​បាត់​ឡើងទៀត។
  • ជួយឱ្យរាងកាយបឺតយកជាតិកាល់ស្យូមបានកាន់តែងាយឡើង ហើយជាតិអាស៊ីតលែកទិកដែលមាន​នៅ​ក្នុងទឹកដោះគោជូរ និងយ៉ាអួនឹងជួយជំរុញឱ្យការរំលាយកាល់ស្យូមក្នុងទឹកដោះបានកាន់តែល្អឡើងដែរ។
  • ជួយការពារជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង ៈ ព្រោះលែកតូបាស៊ីឡាស់នៅក្នុងទឹកដោះគោជូរ នឹងជួយគ្រប់គ្រងបរិមាណកូលេស្តេរ៉ូល នៅក្នុងឈាម ដែលជាមូលហេតុធ្វើឱ្យកើតជំងឺសរសៃឈាមបេះដូងបាន។
  • ការពារជំងឺមហារីកបានទៀតផង ៈ ព្រោះលែកតូបាស៊ីឡាស់ អាចចាប់សារធាតុបង្កមហារីកបាន និងថែមទាំងជួយបង្អាក់ក្រុមមេរោគបាក់តេរីនៅក្នុងពោះវៀនដែលបង្កើតសារធាតុ ណៃត្រេត ដែលជាសារធាតុបង្កមហារីកទៀតផង។

តើត្រូវញ៉ាំយ៉ាអួយ៉ាងដូចម្តេចទៅ?

  • ញ៉ាំធ្វើជាចំណីពេលទំនេរ រាល់ថ្ងៃ​ នឹងជួយឱ្យលោកអ្នកមានអារម្មណ៍ឆ្អែត និងមានថាមពលខ្លាំងជាងការញ៉ាំភេសជ្ជៈដែលមានកាឡូរីប៉ុនគ្នាទៅទៀត។
  • ញ៉ាំយ៉ាអួ រសជាតិពីធម្មជាតិ…យ៉ាអួភាគច្រើន ច្រើនតែបញ្ចូលក្លិនរបស់ផ្លែឈើ និងបន្ថែមស្ករ ដូច្នេះគួរជ្រើស​រើស​​ញ៉ាំយ៉ាអួ រសជាតិពីធម្មជាតិវិញប្រសើរជាង។
  • បើលោកអ្នកធុញនឹងការញ៉ាំយ៉ាអួ រសជាតិបែបធ្មមជាតិហើយ សូមសាកល្បងបន្ថែមផ្លែឈើស្រស់ ឬធ្វើជាម្ហូបញាំផ្លែឈើដោយប្រើយ៉ាអួធ្វើជាទឹកសម្រាប់ញាំក៏បាន។

Good for Skin

យ៉ាអួធម្មជាតិ មានអាស៊ីត អាល់ហ្វា-ហាយដ្រក់ស៊ី ដែលនឹងជួយសកកោសិកាស្បែក ដោយគេអាចយកយ៉ាអួ​ធម្មជាតិមកលាបនៅលើស្បែកទុកចោលប្រមាណ 15នាទី រួចហើយលាងចេញដោយទឹកត្រជាក់ រួចសឹមលាប ម៉យស៍ជើរ៉ៃហ្ស៊ើរ៍ វានឹងជួយឱ្យស្បែកមានសុខភាពល្អ តឹងណែន និងភ្លឺរលោង៕

Advertisement