បន្លែ​ ផ្លែឈើ​ គួរ​ញ៉ាំ​ឱ្យ​បាន​គ្រប់​ពណ៌​ដើម្បី​សុខភាព​ល្អ​

បន្លែ​ និង​ផ្លែឈើ​ដែល​មាន​ពណ៌​ផ្សេង​ៗពីគ្នា​នី​មួយ​ៗ សុទ្ធ​តែ​មានគុណ​ប្រយោជន៍​ខាង​សារធាតុ​អាហារ​ខុសប្លែក​ពីគ្នា​ ​ដូច្នេះ​បើ​ចង់​ទទួលទាន​អាហារ​ឱ្យ​ក្លាយជា​ថ្នាំ​ ត្រឹមតែ​ 5ប្រភេទ​ក្រុម​ មិន​គ្រប់គ្រាន់​ទេ​ ត្រូវ​ឱ្យ​គ្រប់​ទាំង​ 5ពណ៌​ទៀតផង​។

ទី1​. បន្លែ​ និង​ផ្លែឈើ​ពណ៌ក្រហម​* មុខម្ហូប​សុខភាព​៖ ទឹកជ្រលក់​ប៉េងប៉ោះ​ដុត​ និង​ឆា​ប៉េងប៉ោះ​។
* មាន​អ្វី​ល្អ​ខ្លះ​?៖ ឡៃ​ខូ​ពីន​ ​ឃែ​រ៉ូ​ធី​ណយដ៍​ ដែល​ឱ្យ​ពណ៌ក្រហម​ដល់​ផ្លែ​ប៉េងប៉ោះ​ទុំ​ និង​ផ្លែ​ឪឡឹក​ គឺជា​សារធាតុ​ប្រឆាំង​នឹង​រ៉ាឌីកាល់​សេរី​មួយ​ដ៏​ល្អ​បំផុត​ កាត់បន្ថយ​ការ​ត្រូវ​បាន​បំផ្លាញ​របស់​ប្រូ​តេ​អុីន​ កាត់បន្ថយ​ភាព​ប្រថុយ​នឹង​ការ​កើតជំងឺ​បេះដូង​ និង​ការពារ​មហារីក​ បាន​យ៉ាង​ល្អ​ទៀតផង​។
Tip​៖ ឡៃ​ខូ​ពីន​ នឹង​បញ្ចេញ​ឥទ្ធិពល​បាន​ពេញទំហឹង​ នៅពេល​ឆ្លងកាត់​ការ​ចម្អិន​ដោយ​ប្រើ​កម្ដៅ​។

ទី2​. បន្លែ​ និង​ផ្លែឈើ​ពណ៌ស្វាយ​* មុខម្ហូប​សុខភាព​៖ ត្រប់វែង​ពណ៌ស្វាយ​ជ្រលក់​ពងមាន់ចៀន​ និង​ស្ងោរ​ស៊ុប​ស្ពៃ​ក្តោប​ពណ៌ស្វាយ​។
* មាន​អ្វី​ល្អ​ខ្លះ​?៖ ពណ៌ស្វាយ​ដែល​យើង​ឃើញ​នោះ​ កើតឡើង​ពី​ការ​រួមគ្នា​របស់​សារធាតុ​ប្រឆាំង​រ៉ាឌីកាល់​សេរី​ ក្រុម​អ៊ែន​ថូ​សា​យ៉ា​នីន​ មាន​ឥទ្ធិពល​ក្នុង​ការ​ពន្យារ​ការ​កើតរោគ​ជាតិ​ខ្លាញ់​ញ៉ុក​ណែន​ក្នុង​សរសៃឈាម​ និង​រោគ​សរសៃឈាម​បេះដូង​ឡើង​រឹង​ និង​ថែមទាំង​ជួយ​បង្កើន​លំហូរ​វិល​នៅក្នុង​សរសៃ​ឈាម​តូច​ៗ និង​ជួយ​ពន្យារ​ការ​ចុះ​ខ្សោយ​របស់​កែវភ្នែក​។ បន្លែ​ ផ្លែឈើ​ក្នុង​ក្រុម​ពណ៌ស្វាយ​នេះ​ មាន​ដូចជា​ ផ្លែ​ស្រកានាគ​សាច់​ពណ៌ស្វាយ​ ស្ពៃ​ក្តោប​ពណ៌ស្វាយ​ ដំឡូង​ពណ៌ស្វាយ​ ផ្លែ​ទំពាំងបាយជូរ​ បា​យតំ​ណើប​ខ្មៅ​ និង​ផ្លែ​ពោត​ពណ៌ស្វាយ​ជាដើម​។
Note​៖ ក្លិន​ និង​ពណ៌​ អាច​ខុសពី​ផ្លែ​ត្រប់វែង​ ឬស្ពៃ​ក្តោប​ធម្មតា​ តែ​រស​ជា​តិ​ឆ្ងាញ់​ម

ទី3​. បន្លែ​ និង​ផ្លែឈើ​ពណ៌ស​* មុខម្ហូប​សុខភាព​៖ ញាំ​ផ្សេង​ៗ(មាន​មើម​ខ្ទឹម​-សស្រស់​)ដែល​មាន​ដាក់​ខ្ទឹមបារាំង​។
* មាន​អ្វី​ល្អ​ខ្លះ​?៖ សារធាតុ​សំខាន់​នៅក្នុង​បន្លែ​ ផ្លែឈើ​ពណ៌ស​ គឺ​អាល់​លិ​ស៊ីន​ ដែល​ជួយ​គ្រប់គ្រង​បរិមាណ​ជាតិ​ខ្លាញ់​នៅក្នុង​ឈាម​ ​កាត់បន្ថយ​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ូល​ និង​អឹល​ឌី​អឹល​(ជាតិ​ខ្លាញ់​អាក្រក់​)។ មាននៅ​ក្នុង​មើម​ខ្ទឹម​ស និង​មើម​ខ្ទឹមបារាំង​ ក្រៅពី​នេះ​នៅ​មាន​ពណ៌​របស់​ផេ​កធីន​ ដែល​ជា​ជាតិកា​កសរសៃ​រលាយ​ក្នុងទឹក​ (ឃើញ​មាននៅ​ក្នុង​សាច់​ផ្លែ​ប៉ោម​ ផ្លែ​ត្របែក​ និង​ផ្លែ​ស្រកានាគ​សាច់​ពណ៌ស​)ដែល​ជួយ​ធ្វើ​ឱ្យ​បរិមាណ​ជាតិ​ស្ករ​នៅក្នុង​ឈាម​នៅនឹង​ស្មើ​ កាត់បន្ថយ​ភាព​ឃ្លាន​អាហារ​ ល្អ​សម្រាប់​អ្នក​ដែល​កំពុង​គ្រប់គ្រង​ទម្ងន់​ខ្លួន​។

ទី4​. បន្លែ​ និង​ផ្លែឈើ​ពណ៌បៃតង​* មុខម្ហូប​សុខភាព​៖ ឆា​ត្រកួន​ប្រេងខ្យង​ ឆា​បន្លែ​ប្រូ​ខូ​លី​ជាមួយ​បង្គា​ ស្ងោរ​ស្លឹក​បាស់​សាច់​ជ្រូក​ចិញ្ច្រាំ​។
* មាន​អ្វី​ល្អ​ខ្លះ​?៖ បន្លែ​ពណ៌បៃតង​ សម្បូរទៅដោយ​ លូ​ធីន​ និង​ស៊ី​ស៊ែ​នធីន​ ដែល​ជួយ​បញ្ចុះ​អត្រា​ការ​ចុះ​ខ្សោយ​របស់​ផ្ទាំង​អេក្រង់​សរសៃប្រសាទ​ភ្នែក​ ដែល​ជា​មូលហេតុ​សំខាន់​អាច​ធ្វើ​ឱ្យ​ភ្នែក​ខ្វាក់​នៅពេល​អាយុ​ច្រើនឡើង​។
Tip​៖ បើ​ធ្វើម្ហូប​អាហារ​បរិភោគ​ខ្លួនឯង​ គួរ​ប្រើ​ពេលវេលា​កុំឱ្យ​លើស​ 5នាទី​ក្នុង​ការ​ចម្អិន​បន្លែ​ពណ៌បៃតង​មិន​ដូច្នោះ​ទេ​ សារធាតុ​អា​ហា​រល្អៗ​ នឹង​បាត់បង់​អស់​ដោយសារ​កម្ដៅ​ ដែល​អាច​សង្កេតឃើញ​បាន​តាម​រយ:បន្លែ​ដែល​ចាប់ផ្តើម​ប្តូរ​ទៅជា​ពណ៌លឿង​ លែង​បៃតង​ស្រស់​ដូចមុន​។

ទី5​ .បន្លែ​ និង​ផ្លែឈើ​ពណ៌លឿង​/ទឹកក្រូច​* មុខម្ហូប​សុខភាព​៖ ល្ពៅ​ឆា​សាច់​ជ្រូក​ចិញ្ច្រាំ​ ​ញាំ​ការ៉ុត​។
* មាន​អ្វី​ល្អ​ខ្លះ​? បន្លែ​ផ្លែឈើ​ដែល​មាន​ពណ៌លឿង​ និង​ពណ៌លឿងទុំ​ ដូចជា​ ផ្លែ​ល្ពៅ​ មើម​ការ៉ុត​ ផ្លែ​ត្រសក់ស្រូវ​ និង​ល្ហុង​ទុំ​ ដែល​សម្បូរទៅដោយ​សារធាតុ​ប្រឆាំង​រ៉ាឌីកាល់​សេរី​ ជាពិសេស​បំផុត​ អាល់ហ្វា​ និង​បេ​តា​ឃែ​រ៉ូ​ធីន​ ដែល​ជួយ​បំប៉ន​ខ្សែភ្នែក​ ឆ្អឹង​ និង​ប្រព័ន្ធ​ការពារ​ជំងឺ​រឹងមាំ​ និង​ជួយ​ជំរុញ​ការ​កម្ចាត់​កោសិកា​មហារីក​របស់​រាងកាយ​បាន​ទៀតផង​៕

Advertisement