ដាំពោត​បារាំង​លើដី​ទំហំ​តែ3អា​ក៏​អាចជួយ​ឱ្យ​កសិករ​មាន​ជីវភាព​ធូរធារ​បានដែរ

ពោត​បារាំង គឺជា​បន្លែ​ប្រភេទ​ថ្មី​ដែល​កសិករ​ទើប​ចាប់ផ្តើម​ដាំ​កាលពី​ប៉ុន្មាន​ឆ្នាំ​កន្លងទៅនេះ ហើយ​មានការ​គាំទ្រ​កាន់តែច្រើនឡើងៗនៅលើ​ទីផ្សារ ដោយសារ​វា​អាច​ច្នៃ​ធ្វើ​ម្ហូប​បាន​ច្រើន ប្រភេទ ដូចជា​ធ្វើ​អន្លក់ ឆា អាំង​ជ្រលក់​ញ៉ាំ​ផ្ទាប់​ជាមួយ​សាច់​អាំង​ក៏បាន។

អ្នកស្រី ស្រី​ម៉ៅ កសិករ​នៅ​ភូមិ​កោះ​រំដួល ឃុំ​រកា​ខ្ពស់ ស្រុក​ស្អាង ខេត្តកណ្តាល បាន​ប្រាប់​ឱ្យដឹងថា អ្នកស្រី​បាន​ដាំពោត​បារាំង​នេះ 2ឆ្នាំ​មកហើយ ដោយ​សង្កេតឃើញថា​មានការ​ពេញនិយម​កាន់​តែ​ច្រើន ហើយ​ឆ្នាំនេះ​គឺ​បាន​ថ្លៃ​ជាង​កាលពី​ឆ្នាំទៅ ដោយ​កាលពី​ដើមដៃ​លក់បាន1គីឡូក្រាម​ពី5,000 ទៅ7,000រៀល ប៉ុន្តែ​ដល់​ពាក់កណ្តាល​ដៃ​នេះ​រាង​ធ្លាក់​ថ្លៃ​បន្តិច​នៅសល់​ជាង3,000រៀល​ប៉ុណ្ណោះ ប៉ុន្តែ​ទោះជា​យ៉ាងនេះ​ក៏ដោយ ក៏​វា​បាន​ថ្លៃ​ល្អ​ជាង​ឆ្នាំមុន​ដែល​លក់បាន​តម្លៃ​តែ​ជាង 2,000រៀល​ប៉ុណ្ណោះ​ក្នុង​មួយ​គីឡូក្រាម។

កសិករ​ដដែល​បាន​បន្តថា គ្រួសារ​គាត់​បាន​ដាំពោត​បារាំង​លើ​ផ្ទៃដី​ជាង 3000ម៉ែត្រការ៉េ ហើយ​ក្នុង1ថ្ងៃ​អាច​បេះ​លក់បាន​ពី20 ទៅ30គីឡូក្រាម ហើយ​មិនបាច់​ដឹក​យកទៅ​ផ្សារ​នោះទេ គឺមាន​ម៉ូយមក​ចាំ​ទទួល​ទិញ​ដល់​ចម្ការ​តែម្តង មាន​ប៉ុន្មាន​ក៏​មិន​បារម្ភ​ខ្លាច​ថា​នៅសល់​ដែរ។ ចំណែក​លោក ប្រុ​ញ សុខ​នី ជា​កសិករ និង​ជា​ឈ្មួញកណ្ដាល​ផង​នោះបាន​ឱ្យដឹងថា ដោយសារ​ឃើញ​ដំណាំ​នេះ​កំពុងមាន​ការគាំទ្រ​ខ្លាំង​នៅលើ​ទីផ្សារ មាន​ម៉ូយ​កុម្ម៉ង់​ទិញ​ច្រើន​នោះ គ្រួសារ​គាត់​ក៏បាន​សម្រេចចិត្ត​ដាំពោត​បារាំង​នេះដែរ។ លោក​បន្តថា ឆ្នាំនេះ​តម្លៃ​ពោត​បារាំង​បាន​ថ្លៃ​ជាង​ឆ្នាំមុន​ដោយ​កាលពី​ដំបូងដៃ​លក់​បោះ​ដុំ​បាន​ពី5,000 ទៅ7,000រៀល​ក្នុង1គីឡូក្រាម ហើយ​ឥឡូវ​ទោះបី​ចុះថ្លៃ​បន្តិច​ក៏ដោយ ក៏​នៅតែ​បាន​ជាង3,000រៀល​ដែរ ខុសពី​ឆ្នាំមុន​ដែល​ដើមដៃ​បាន​ថ្លៃ​បំផុត​ត្រឹមតែ​ជាង2,000រៀល​ប៉ុណ្ណោះ។

លោក​ក៏បាន​ឱ្យដឹង​ដែរ​ថា ក្នុង​មួយថ្ងៃ​គិត​ជា​មធ្យម​ទាំង​បេះ​របស់​ខ្លួនឯង និង​ប្រមូល​ទិញ​ពី​កសិករ​ក្នុងភូមិ​បាន​ពី500គីឡូក្រាម ទៅ1តោន​ដែរ ដោយ​ដឹក​យកទៅលក់​នៅ​ផ្សារ​នាគ​មាស​ដែល​អាច​ចំណេញ​បាន​ពី500 ទៅ1,000រៀល​ដែរ​ក្នុង1គីឡូក្រាម។

លោក​បាន​បន្ថែមថា ពោត​បារាំង​គឺ​ត្រូវការ​មើលថែទាំ​ច្រើន ពិសេស​គឺ​សត្វល្អិត​ចង្រៃ​តែម្តង ហើយ​ក្នុងនាម​ជា​កសិករ​ដែរនោះ លោក​ក៏​សូម​អំពាវនាវ​ដល់​ស្ថាប័ន​ពាក់ព័ន្ធ​មេត្តាជួយ​ទប់ស្កាត់​កុំឱ្យ​ឈ្មួញ​ដំឡើងថ្លៃ​ជី និង​ថ្នាំ​សម្លាប់​សត្វល្អិត។

ប្រធាន​មន្ទីរ​កសិកម្ម​រុក្ខាប្រមាញ់ និង​នេសាទ​ខេត្តកណ្តាល បាន​មានប្រសាសន៍ថា ទូទាំង​ខេត្ត​មាន​ផ្ទៃដី​ដាំ​បន្លែ​ចម្រុះ​ចំនួន 8,800ហិកតា និង​អាច​ផលិត​បាន​ប្រមាណ 145តោន​ក្នុង1ថ្ងៃ ហើយ​ស្អាង​ជា​ស្រុក​មួយ​ដែល​ផលិត​បន្លែ​បាន​ច្រើនជាងគេ។

ប៉ុន្តែ​ទោះបីជា​យើង​អាច​ផលិត​បាន​ប៉ុន​ហ្នឹង​ក្តី ក៏​នៅតែ​មិនអាច​ផ្គត់ផ្គង់​គ្រប់គ្រាន់​ដែរ ពោលគឺ​ក្នុង​មួយឆ្នាំ​យើង​មានការ​ខ្វះខាត និង​នាំចូល​ពី​ប្រទេសជិតខាង​ចំនួន​ច្រើនជាង​ហ្នឹង​ដល់​ទៅ4 ទៅ6ដង​ឯណោះ ដូច្នេះ​កសិករ​គួរតែ​បង្កើន​ការដាំដុះ​ឱ្យអស់​លទ្ធភាព ដើម្បី​បង្គ្រប់​ការខ្វះខាត និង​កាត់បន្ថយ​ការនាំ​បន្លែ​ចូល៕

Advertisement