ក្រុមអ្នកវិទ្យាសាស្ត្របានធ្វើការសិក្សាស្រាវជ្រាវរយៈពេល 7 ឆ្នាំ និងបានរកឃើញថា ពេលវេលានៃការបរិភោគអាហារពេលល្ងាច អាចប៉ះពាល់ដល់សុខភាពបេះដូង និងបង្កើនហានិភ័យកើតជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល ដែលនាំឱ្យស្លាប់មួយចំហៀងខ្លួនជាដើម។
ក្រុមអ្នកជំនាញមកពីសាកលវិទ្យាល័យ Sorbonne Paris Nord នៃប្រទេសបារាំង បានធ្វើការសិក្សាស្រាវជ្រាវ វាយតម្លៃស្ថានភាពសុខភាពរបស់មនុស្ស 103,389 នាក់ នៅក្នុងរង្វង់ 7 ឆ្នាំ ហើយបានរកឃើញថា ការបរិភោគអាហារពេលល្ងាចមុនម៉ោង 20 (ម៉ោង 8 យប់) នឹងល្អសម្រាប់សុខភាព។ ក្រុមស្រាវជ្រាវបានពិនិត្យមើលកាលវិភាគនៃការបរិភោគអាហាររបស់អ្នកស្ម័គ្រចិត្តដែលបានកត់ត្រាចាប់តាំងពីឆ្នាំ 2009 ដល់ 2022។
យោងតាមរបាយការណ៍របស់វិទ្យាស្ថានជាតិស្រាវជ្រាវផ្នែកសុខាភិបាល និងសុខភាពបារាំង ដែលបានប្រកាសកាលពីថ្ងៃទី 14 ធ្នូ 2023 ក្រុមអ្នកស្រាវជ្រាវរកឃើញថា 1/3 នៃអ្នកស្ម័គ្រចិត្តខាងលើ បរិភោគអាហារពេលល្ងាចមុនម៉ោង 8 យប់ ខណៈដែល 1/3 ផ្សេងទៀតបរិភោគនៅម៉ោង 9 យប់។ ក្នុងដំណាក់កាលនៃការសិក្សាស្រាវជ្រាវ មានប្រហែល 2,000 ករណី កើតជំងឺបេះដូង។
នៅពេលពិនិត្យទៅលើពេលវេលានៃការបរិភោគអាហារពេលល្ងាចរបស់អ្នកដែលកើតជំងឺបេះដូងទាំងនេះ អ្នកស្រាវជ្រាវបានរកឃើញថា អ្នកបរិភោគក្រោយម៉ោង 9 យប់ មានហានិភ័យកើតស្ត្រូក (ជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល) ឬអាការខ្វះឈាមខួរក្បាលមួយរយៈពេលខ្លី ខ្ពស់ជាង 28% បើធៀបនឹងអ្នកដែលបរិភោគអាហារមុនម៉ោង 8 យប់៕