Skip to content

ភ័ស្ដុតាង​បង្ហាញថា មនុស្ស​ចេះ​ចម្អិន​ត្រី​ធំ​ជា​អាហារ​កាលពី 780,000 ឆ្នាំមុន

(អ៊ីស្រាអែល)-បន្ទាប់ពី​បាន​វិភាគ​សំណាក​ធ្មេញត្រី​បុរាណ ក្រុម​អ្នកស្រាវជ្រាវ​រកឃើញថា ត្រី​គល់រាំង​ប្រភេទ​ធំ ធ្លាប់​ត្រូវបាន​ចម្អិន​ជា​អាហារ ក្នុង​កម្ដៅ​ពី 200 ទៅ 500 អង្សា​សេ។

ក្រុម​អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រ​រកឃើញ​ភ័ស្ដុតាង​ចាស់​បំផុត​អំពី​ការ​ចម្អិន​អាហារ​នេះ នៅឯ​ទីតាំង Gesher Benot Ya’aqov ជាយ​បឹង​បុរាណ Hula របស់ អ៊ីស្រាអែល។ លទ្ធផល​ស្រាវជ្រាវ​ដែល​បាន​ចុះផ្សាយ​លើ​ទស្សនាវដ្ដី Nature Ecology and Evolution កាលពី​ថ្ងៃទី 14 បង្ហាញថា មនុស្ស​អាច​ប្រើប្រាស់​ភ្លើង​ដើម្បី​ចម្អិន​អាហារ​កាលពី 780,000 ឆ្នាំមុន។ មុន​នោះ ភ័ស្ដុតាង​ចាស់​បំផុត​ដែល​បង្ហាញថា មនុស្ស​ចេះ​ចម្អិន​អាហារ គឺមាន​តាំងពី 170,000 ឆ្នាំមុន។

យោងតាម​បណ្ឌិត Irit Zohar មកពី​សាកលវិទ្យាល័យ Tel Aviv ដែលជា​ប្រធាន​ក្រុម​ស្រាវជ្រាវ​ខាងលើ ប្រជាជន​រស់នៅ​ក្បែរ​មាត់​បឹង ដែល​ទំនងជា​ជនជាតិ Homo erectus បាន​ចម្អិន​ត្រី​គាល់​រាំង​ប្រភេទ​ធំ​ជា​អាហារ។ ប៉ុន្តែ ត្រី​ប្រភេទ​នេះ បច្ចុប្បន្ន​បាន​ផុត​ពូជ​អស់​ទៅហើយ។

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *