ការញ៉ាំទឹកមានភាពសំខាន់ស្មើៗនឹងការញ៉ាំអាហារដែរ ព្រោះរាងកាយរបស់យើងប្រកបទៅដោយជាតិទឹក 50 – 70% បើខ្វះទឹកនឹងធ្វើឱ្យរាងកាយស្លាប់។ យើងបាត់បង់ជាតិទឹកតាមច្រើនផ្លូវ ដូចជា ញើស ទឹកមូត្រ លាមក -ល- ដូច្នេះទើបចាំបាច់ណាស់ដែលរាងកាយត្រូវតែទទួលបានជាតិទឹកមកជំនួសចំណែកដែលបាត់បង់ទៅនោះ។
តួនាទីរបស់ទឹកនៅក្នុងរាងកាយ
– ជួយក្នុងការគ្រប់គ្រងសីតុណ្ហភាពរបស់រាងកាយ។
– ធ្វើឱ្យមានសំណើមដល់សាចភ្នាសរបស់រាងកាយ ដូចជា មាត់ ភ្នែក ច្រមុះ។ល។
– ជួយឱ្យមានរំអិលនៅតាមសន្លាក់។
– ការពារអវយវៈខាងក្នុង។
– ការពារមិនឱ្យកើតមានសភាវទល់លាមក។
– ជួយបណ្ដេញកាកសំណល់ចេញពីរាងកាយតាមរយៈក្រលៀន។
– រំលាយសារធាតុអំបិលរ៉ែ និងសារធាតុអាហារ។
– ដឹកនាំអាហារ និងអុកស៊ីហ្ស៊ែនឆ្ពោះទូទាំងរាងកាយ និងសាច់ភ្នាសទាំងឡាយ។
តើរាងកាយយើងទទួលបានទឹកប៉ុនណាទើបគ្រប់គ្រាន់?
ជាសំណួរដែលងាយស្រួល តែពិបាកឆ្លើយ។ ជាប្រក្រតី រាងកាយនឹងទទួលបានជាតិទឹកពី 3 ប្រភព ៈ
1 . ពីទឹកញ៉ាំធម្មតា ឬភេសជ្ជៈផ្សេងៗ
2 . ពីអាហារដែលយើងបរិភោគចូលទៅ។
3 . ពីប្រតិកម្មខាងគីមីនៅក្នុងរាងកាយ
បរិមាណដែលយើងគួរបានទទួលក្នុងមួយថ្ងៃៗប្រមាណជា 2,5 លិត្រ ដោយបានមកពីទឹកដែលញ៉ាំ 1.8 លិត្រ(ប្រមាណ 6 – 7 កែវ)។ បើធាតុអាកាសក្ដៅ ឬធ្វើលំហាត់ប្រាណច្រើន ការញ៉ាំទឹកក៏អាចកើនឡើងតាមហ្នឹងដែរ។ មិនមានភាពចាំបាច់អីត្រូវញ៉ាំទឹករ៉ែនោះទេ ត្រឹមតែទឹកស្អាតសម្រាប់ពិសាក៏គ្រប់គ្រាន់ហើយ។
បច្ច័យដែលត្រូវញ៉ាំទឹកបន្ថែម មានដូចជា ៈ
. ការហាត់ប្រាណ មនុស្សទូទៅដែលហាត់ប្រាណមិនច្រើន ចូរញ៉ាំទឹកពី 1 – 2 កែវមុនពេលហាត់ប្រាណកន្លះម៉ោង តែសម្រាប់អ្នកដែលនឹងហាត់ប្រាណយូរជាង 1 ម៉ោង ដូចជាការរត់ម៉រ៉ាតុងជាដើម ត្រូវត្រៀមខ្លួនញ៉ាំទឹកឱ្យបានគ្រប់គ្រាន់មុននឹងហាត់ប្រាណ1ថ្ងៃ ហើយទឹកទុកញ៉ាំក្នុងអំឡុងពេលហាត់ប្រាណនោះ គួរតែជាទឹករ៉ែ(សម្រាប់តែការហាត់ប្រាណ មិនមែនជា ORS ) ព្រោះអាចជំនួសសារធាតុរ៉ែដែលបានបាត់បង់ទៅ។
. ធាតុអាកាសក្ដៅ លោកអ្នកត្រូវទទួលទឹកបន្ថែម។
. នៅលើទីខ្ពស់ជាង 2,500 ម៉ែត្រ រាងកាយនឹងបញ្ចេញជាតិទឹកច្រើន លោកអ្នកត្រូវញ៉ាំទឹកឱ្យបានច្រើនគ្រប់គ្រាន់។
. ឈឺថ្កាត់ ដូចជា គ្រុនក្ដៅ រាក លោកអ្នកត្រូវបន្ថែមជាតិទឹកភ្លាមៗដោយមិនរង់ចាំឱ្យកើតសភាវខ្វះជាតិទឹកឡើយ។
. ស្រ្តីមានផ្ទៃពោះគួរបានទទួលទឹកមួយថ្ងៃ 10 កែវ ចំណែកស្រ្តីដែលបំបៅកូនដោយទឹកដោះម្ដាយគួរបានទទួលទឹកមួយថ្ងៃ 12.5 កែវ។
យើងគួរញ៉ាំ និងមិនគួរញ៉ាំទឹកអ្វី?
ល្អបំផុតគឺ ទឹកស្អាត ព្រោះគ្មានទាំងស្ករ និងខ្លាញ់។ បើមិនចូលចិត្តរសជាតិ អាចបន្ថែមក្រូចឆ្មារ ឬញ៉ាំទឹកសូដា។
ទឹកផ្លែឈើ
មានន័យពីទឹកផ្លែឈើដែលច្របាច់ស្រស់ៗមិនបានថែមថយរសជាតិ។ ទឹកផ្លែឈើនេះនឹងសម្បូរទៅដោយវីតាមីន និងអំបិលរ៉ែដូចផ្លែឈើស្រស់ដែរ។ អង្គការសុខភាពពិភពលោកឱ្យរាប់ទឹកផ្លែឈើស្រស់មួយកែវស្មើនឹង 1 ផ្នែករបស់ 5 ផ្នែកដែលគួរទទួលទានក្នុងមួយថ្ងៃ។ ទឹកផ្លែឈើស្រស់មិនដូចទឹកផ្លែឈើដែលលក់នៅខាងក្រៅនោះទេ ដោយសារតែទឹកផ្លែឈើដែលដាក់លក់ទាំងនោះមានចំណែកផ្សំរបស់ផ្លែឈើត្រឹមតែ 5 ទៅ 28% និងមានលាយស្ករច្រើនដែលជាមូលហេតុរបស់ការពុកខូចធ្មេញចំពោះក្មេងទៀតផង។ ការញ៉ាំទឹកផ្លែឈើ ចូរញ៉ាំដំណាលគ្នាជាមួយអាហារ ទើបអាចកាត់បន្ថយការកើតជំងឺពុកធ្មេញបាន។
ទឹកដោះ និងផលិតផលពីទឹកដោះ
ទឹកដោះជាប្រភពរ៉ែ កាល់ស្យូម និងវីតាមីន អ្នកជំនាញសូមណែនាំឱ្យញ៉ាំមួយពេលមួយកែវគឺគ្រប់គ្រាន់ហើយ។ អាយុច្រើនជាង 5 ឆ្នាំអ្នកជំនាញណែនាំឱ្យញ៉ាំទឹកដោះគ្មានជាតិខ្លាញ់។
ទឹកភេសជ្ជៈ Carbonate soft drink
ទឹកភេសជ្ជៈមានជាតិហ្កាស មានចំណែកផ្សំដែលសំខាន់ គឺស្ករ និងអាស៊ីតដែលធ្វើឱ្យធ្មេញពុក និងបានទទួលកាឡូរីច្រើនលើស។ ទោះជា Sugar free ក៏ដោយ តែបរិមាណអាស៊ីតក៏មិនបានបន្ថយដែរ ដូច្នេះអ្នកជំនាញបានណែនាំថា មិនគួរញ៉ាំទឹកភេសជ្ជៈមានជាតិហ្កាសទេ។
ភេសជ្ជៈប៉ូវកម្លាំង
ជាភេសជ្ជៈដើម្បីធ្វើឱ្យរាងកាយស្រស់ថ្លាក្រោយពេលធ្វើការធ្ងន់ ឬភេសជ្ជៈដែលបំពេញជំនួសជាតិទឹក និងអំបិលរ៉ែក្រោយការហាត់ប្រាណ។ ភេសជ្ជៈនេះនឹងប្រកបដោយ សារធាតុផ្ដល់ថាមពល ដូចជា ស្ករ និងសារធាតុដែលជំរុញឱ្យរាងកាយភ្ញាក់ គឺកាហ្វេអ៊ីន និងសារធាតុ Taurine ។ ភេសជ្ជៈបែបនេះមិនស័ក្តិសមសម្រាប់ស្រ្តីមានផ្ទៃពោះទេ។
ភេសជ្ជៈកាហ្វេអ៊ីន
ការហ្វេអ៊ីនមានតួនាទីនៅក្នុងទឹកភេសជ្ជៈច្រើនប្រភេទ ដូចជា ទឹកភេសជ្ជៈកំប៉ុង ភេសជ្ជៈប៉ូវកម្លាំង ទឹកតែ ជាដើម។ កាហ្វេជាភេសជ្ជៈដែលមានការនិយមទទួលទានទូទាំងពិភពលោក ដោយកាហ្វេអ៊ីននឹងទៅជំរុញបេះដូង ធ្វើឱ្យសម្ពាធឈាមកើនឡើង និងជំរុញខួរក្បាលធ្វើឱ្យមានអារម្មណ៍ស្រស់ថ្លា ដូច្នេះអ្នកជំងឺលើសឈាមគួរចៀសវាង។ ផ្នែកល្អរបស់កាហ្វេដែលមាននៅក្នុងរបាយការណ៍ផ្នែកសុខភាពរាងកាយគឺ កាត់បន្ថយការកើតឡើងនៃក្រួសក្នុងថង់ទឹកប្រមាត់ និងក្នុងក្រលៀន រួមទាំងមហារីកពោះវៀនធំផងដែរ៕