អ្នកណាចូលចិត្តញ៉ាំសណ្តែកខ្លះ លើកដៃឡើង! ថ្ងៃនេះយើងមកនាំគ្នានិយាយអំពីរឿងសណ្តែកៗម្តង សរុបថា យើងមកនាំគ្នាស្គាល់អំពីគុណប្រយោជន៍របស់គ្រាប់សណ្តែកដែលយើងញ៉ាំលេងវិញម្តងប្រសើរជាងថា តើវាមានផលដល់រាងកាយយើងយ៉ាងណាខ្លះ?។
សណ្តែកលឿង
ជាធញ្ញជាតិដែលមានសារធាតុអាហារខ្ពស់បំផុតក្នុងចំណោមគ្រាប់ធញ្ញជាតិទាំងអស់ និងអាចយកមកទទួលទានបានច្រើនរូបបែប មិនថាតែជាសណ្តែកបណ្តុះ តៅហ៊ូ យ៉ាអួ ម្សៅ ទឹកសណ្តែក និងទឹកស៊ីអ៊ីវឡើយ។ សណ្តែកលឿងជួយគ្រប់គ្រងអាការដែលពាក់ព័ន្ធនឹងការអស់វដ្តរដូវ ថែមទាំងនៅជួយការពារមហារីកទៀតផង។ នៅក្នុងសណ្តែកលឿងសម្បូរទៅដោយវីតាមីន E ដែលនៅចាំប្រឆាំងអនុមូលឥស្សរៈ និងវីតាមីន B មានតួនាទីក្នុងការថែបំប៉នប្រព័ន្ធប្រសាទ និងជួយរាងកាយតស៊ូនឹងភាពតានតឹងក្នុងអារម្មណ៍។
សណ្តែកហោឡាន់តៅ
ជាសណ្តែកដែលមានច្រើនដោយបរិមាណវីតាមីន B ជួយរក្សាកម្រឹតថាមពល និងសាងសាច់ភ្នាសប្រសាទ និងសាច់ដុំ មានសសៃអាហារខ្ពស់ជួយបញ្ចុះកម្រឹតកូលេស្តេរ៉ូល និងការរំលាយមានប្រសិទ្ធភាព និងថែមទាំងមានវីតាមីន B5 ដែលជួយជំរុញប្រព័ន្ធការពារជំងឺ និងវីតាមីន C ប្រឆាំងអនុមូលឥស្សរៈទៀតផង។
គ្រាប់ស្វាយចន្ទី
ជាប្រភពរបស់វីតាមីន B ដែលជួយព្យាបាលសរសៃប្រសាទ និងសាច់ភ្នាសសាច់ដុំរបស់រាងកាយ រហូតដល់បង្កើនភាពប្រឆាំងនឹងភាពតានតឹងធុញថប់ និងនៅមានសារធាតុរ៉ែសំខាន់សម្រាប់សុខភាពការពារជំងឺ រួមទាំងសារធាតុប្រឆាំងអនុមូលឥស្សរៈស៊ី លីនៀមដែលចាំបាច់ចំពោះការផលិតអ៊ែនទី បឌី និងសង្កសីដែលប្រើសម្រាប់តស៊ូជាមួយវីរុស ទប់ស្កាត់កោសិកាមហារីក ថែមទាំងនៅជួយកាត់បន្ថយកូលេស្តេរ៉ូលបានទៀត។
សណ្តែកអាល់ម៉ន់ដ៍
អាល់ម៉ន់ដ៍ជាប្រភពដែលមានសារធាតុប្រឆាំងអនុមូលឥស្សរៈខ្ពស់ ជួយការពារមហារីក។ នៅក្នុងសណ្តែកអាល់ម៉ន់ដ៍ 100 ក្រាមមានវីតាមីន E 24មីល្លីក្រាម និងថែមទាំងជាប្រភពរបស់សារធាតុរ៉ែកាល់ស្យូមដែលការពារមេរោគវីរុសបានទៀតផង។ សណ្តែកអាល់ម៉ន់ដ៍នៅមាន លេធ្រីល ដែលជឿថាជាសារធាតុផ្សំដែលប្រឆាំងសាច់ដុះបានយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព ក្រៅពីនេះនៅមានជាតិសង្កសីខ្ពស់ ជួយសាងភាពរឹងមាំដល់ប្រព័ន្ធប្រឆាំងជំងឺ និងធ្វើឱ្យមុខរបួស ឬដំបៅឆាប់ជាសះ។ សណ្តែកអាល់ម៉ន់ដ៍ពេញទៅដោយជាតិខ្លាញ់មិនបង្កកខ្លួនដែលផ្តល់នូវគុណតម្លៃខាងអាហារ និងជួយបញ្ចុះកូលេស្តេរ៉ូលបាន។
សណ្តែក និងជំងឺធាត់
ទោះជាសណ្តែកមានចំណែកប្រកបដែលសំខាន់គឺ ប្រេងក៏ដោយ តែការបរិភោគសណ្តែកដោយប្រកាន់ខ្ជាប់គោលការណ៍ញ៉ាំអាហារឱ្យគ្រប់ 5 ប្រភេទក្រុម និងកំណត់មិនឱ្យបានទទួលថាមពលលើសតម្រូវការនោះ បរិមាណជាតិខ្លាញ់ដែលមាននៅក្នុងសណ្តែក និង fiber ដែលនៅក្នុងសណ្តែកនឹងធ្វើឱ្យអ្នកដែលទទួលទានអាហារឆ្អែត លែងចង់ទទួលទានអាហារផ្សេង។ មានការស្រាវជ្រាវអំពីលទ្ធផលនៃការទទួលទានសណ្តែកអាល់ម៉ន់ដ៍មួយ បានរកឃើញថា ការទទួលទានសណ្តែកនេះមិនធ្វើឱ្យទម្ងន់ ឬកម្រឹតកូលេស្តេរ៉ូលក្នុងឈាមកើនឡើងនោះទេ ដោយសារតែជាតិខ្លាញ់មួយផ្នែកមិនត្រូវបានបឺតជ្រាបយកឡើយ។
តើយើងនឹងបង្កើនការបរិភោគសណ្តែកយ៉ាងណាបាន?
ការបរិភោគសណ្តែកច្រើនល្មមគ្រប់គ្រាន់នឹងជួយការពារមិនឱ្យកើតជំងឺធាត់ និងជំងឺបេះដូង ដូច្នេះការរៀបចំផែនការទទួលទានអាហារពពួកសណ្តែកនេះមានភាពចាំបាច់ ទាំងអស់នេះគឺដើម្បីការពារមិនឱ្យធាត់ ដោយយើងអាចញ៉ាំសណ្តែកជាអាហារពេលទំនេរ។ យើងចាត់ទុកសណ្តែកជាអាហារដែលផ្តល់ប្រូតេអ៊ីន ដូច្នេះបើទទួលទានអាហារពពួកសណ្តែក ត្រូវតែបន្ថយអាហារពពួកសាច់សត្វ បន្ថយជាតិខ្លាញ់ដែលមិនចាំបាច់ ចៀសវាងអាហារចៀនបំពង និងអាហារដែលមានខ្ទិះ។
នោះគឺមានន័យថា ការទទួលទានសណ្តែក ឬសូម្បីតែការទទួលទានអ្វីគ្រប់យ៉ាងក៏ដោយ គួរតែស្ថិតនៅក្នុងភាពសមល្មម ញ៉ាំក្នុងបរិមាណដែលសមរម្យ វានឹងផ្តល់ប្រយោជន៍ខ្ពស់បំផុត តែបើទទួលទានច្រើនជ្រុលពេកនិងធ្វើឱ្យមានគុណវិបត្តិហ្នឹងឯង៕