អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រមកពីមហាវិទ្យាល័យ Leeds University បានធ្វើការស្រាវជ្រាវចំពោះចានបង្គន់នៅក្នុងរយៈកម្ពស់10នីវពីគម្របមាត់បង្គន់សម្រាប់អង្គុយបន្ទោបង់ បានរកឃើញថា ខ្យល់ដែលបានវិលវល់នៅជាប់សាច់មាត់ចានបង្គន់នោះ មានជាប់ទៅដោយមេរោគមួយប្រភទដែលឱ្យឈ្មោះថា C.difficile ជាបាត់តេរីដែលគ្រោះថ្នាក់មួយប្រភេទជាប់មានមកជាមួយអាការជំងឺនៃរាងកាយរបស់យើង ដូចជា អាការក្អួតចង្អោរ និងរាកជាដើម។
បន្ទាប់ពីបង្គន់បានទម្លាក់របស់កខ្វក់ចេញទៅហើយនោះ បាក់តេរីដែលនៅទុំជាប់ក៏វិលវល់នៅក្នុងខ្យល់ ដែលត្រូវបានគេរកឃើញថាជាប្រភេទបាក់តេរីដែលបង្ករោគជំងឺយ៉ាងធ្ងន់ធ្ងរ និងអាចមានជីវិតរស់នៅបានយូរដល់ទៅ90វិនាទី ដែលរាប់ចាប់ពីពេលវេលាដែលអ្នកបានចុចទឹកបង្គន់។ ប្រសិនបើគិតជាមធ្យម រាល់ការចុចទឹកបង្គន់ម្ដង ដែលមានការប្រឡាក់ប្រឡូកជាមួយទឹកដែលមានជាប់បាក់តេរី នោះនឹងមានបាក់តេរីជាប់មកតាមខ្លួនចំនួន15-47នៃលម្អងបាក់តេរី ដែលបែកខ្ចាយទៅទុំជាប់តាមស្បែកនៃតំបន់ផ្សេងៗនៃរាងកាយរបស់អ្នក។ បើទោះបីជាអ្នកស្ថិតនៅទីតាំងជិត ឬឆ្ងាយពីបង្គន់ក្ដី ក៏នៅមានបាក់តេរីទាំងនោះមកតោងជាប់ស្បែករបស់អ្នកដូចគ្នាដែរ។ ពិតប្រាកដណាស់ តើអ្នកមានបានគិតទេថា បាក់តេរីអាក្រក់មួយបានតោងជាប់ច្រាស់ដុសធ្មេញ និងរបស់ប្រើប្រាស់ក្នុងបន្ទប់ទឹកដែលអ្នកប្រើប្រាស់សម្អាតខ្លួនប្រាណជារៀងរាល់ថ្ងៃដែរឬទេ? តើវាអាចទុំជាប់ច្រាស់ដុសធ្មេញបានយូរកម្រិតណាដែរទៅ?
អ្នកវិទ្យាសាស្ត្របានរកឃើញបន្ថែមពីការអធិប្បាយខាងលើថា បរិវេណដែលនៅជុំវិញចានបង្គន់ គម្របបង្គន់ និងផ្ទៃជញ្ជាំងបន្ទប់ទឹកគឺមានបាក់តេរីប្រភេទនេះ បានតោងជាប់គ្រប់ពេលវេលា ប្រសិនបើអ្នកចុចទឹកបង្គន់ដោយមិនបិទគម្របបង្គន់ ពោលគឺ បាក់តេរីមានឱកាសវិលវល់ជាប់នឹងបរិវេណបន្ទប់ទឹកបានយ៉ាងសប្បាយរីករាយ។ យ៉ាងណាក្ដីអ្នកវិទ្យាសាស្ត្របានធ្វើការណែនាំដល់ក្រុមមនុស្សទូទៅ ក្នុងការបិទគម្របចានបង្គន់គ្រប់ពេលវេលា មិនថាតែពេលចុចទឹកបង្គន់កម្ចាត់កាកសំណល់កខ្វក់ និងពេលវេលាមិនប្រើប្រាស់ក៏ដោយ ព្រោះគ្រាន់តែបិទគម្របចានបង្គន់ចោល នោះវាអាចសម្លាប់បាក់តេរីអាក្រក់ចំពោះសុខភាពរបស់អ្នកបានដល់ទៅ10ដងឯណោះ។ ជាការការពារ រាល់ពេលដែលអ្នកបន្ទោបង់ អ្នកគប្បីគួរតែបិទចានបង្គន់ ហើយចុចទឹកម្ដងជាមុនសិន ដើម្បីឱ្យមេរោគ ឬបាក់តេរីដែលជាប់នឹងចានបង្គន់បានសម្លាប់ដោយទឹកជាមុន។ សូមព្យាយាមសម្អាតមាត់ចានបង្គន់ឱ្យបានស្អាតមុនពេលបន្ទោបង់ ដោយភាពងាយស្រួលសម្រាប់អ្នក គឺអ្នកអាចបាញ់ទឹកថ្នាំខ្ពុលមាត់សម្លាប់បាក់តេរីនៅចានបង្គន់មុនពេលបន្ទោបង់ក៏បាន៕