បើយោងតាមការសិក្សាមួយធ្វើឡើងដោយអ្នកវិទ្យាសាស្ត្រសាកលវិទ្យាល័យ Harvard School of Public Health បានអះអាងថា ការទទួលទានសាច់ក្រហមកែច្នៃត្រឹមតែចំនួន2បន្ទះក្នុងមួយថ្ងៃអាចបង្កើនគ្រោះហានិភ័យកើតមានជំងឺបេះដូង និងជំងឺមហារីកដល់ទៅ20%។ នៅថ្ងៃនេះ ទស្សនាវដ្តី ឡារ៉ែនសូមជម្រាបជូនពីអត្ថបទសុខភាពសម្រាប់អ្នកដែលនិយមទទួលទានសាច់ក្រហមដែលបានកែច្នៃ និងនៅមានឈាមស្រស់ដូចជា សាច់គោ សាច់ចៀន និងសាច់ពពែជាដើម។
ការសិក្សានេះដែរក៏បានតាមដានពិនិត្យលើមនុស្សប្រុសស្រីជាង12ម៉ឺននាក់ និងចំណាយពេលអស់ជិត30ឆ្នាំបានរកឃើញទៀតថា ប្រសិនជាគេទទួលទានសាច់ក្រហមស្រស់(មិនកែច្នៃ)មួយបន្ទះជាមធ្យម អត្រាប្រឈមនឹងជំងឺខាងលើបានថយចុះមកនៅត្រឹម13%។ សាស្ត្រាចារ្យ Frank Hu អ្នកនិពន្ធជាន់ខ្ពស់មកពីសាកលវិទ្យាល័យ Harvard School of Public Health បានថ្លែងថា “លទ្ធផលនៃការសិក្សានេះបានផ្តល់ជាភស្តុតាងកាន់តែច្បាស់បន្ថែមទៀតដែលថា ការទទួលទានសាច់ក្រហមជារៀងរាល់ថ្ងៃ ជាពិសេសសាច់កែច្នៃជាអាហារសម្រេច គឺជាហេតុនៃការហុចផលអាក្រក់ចម្បងនៃការស្លាប់មុនអាយុ។ ផ្ទុយមកវិញ ការជ្រើសរើសយកប្រភពអាហារសម្បូរដោយប្រូតេអីុនផ្សេងទៀតមកជំនួសសាច់ក្រហមគឺអាចហុចផលវិជ្ជមានដល់សុខភាព”។ ការជំនួសសាច់ក្រហមដោយត្រីអាចកាត់បន្ថយគ្រោះថ្នាក់អាក្រក់នៃការស្លាប់មុនអាយុពីជំងឺបេះដូង និងមហារីកបានដល់ទៅ7% ខណៈបន្លែ និងបណ្តាផលិតផលធ្វើពីទឹកដោះដែលមានខ្លាញ់តិចអាចកាត់បន្ថយហានិភ័យបាន10%។ ចំណែកគ្រាប់ធញ្ញជាតិ និងពពួកសណ្តែកមានជាតិប្រេងវិញអាចកាត់បន្ថយហានិភ័យបានដល់ទៅ14%។
បើតាមទិន្ន័យនៃជំងឺមហារីកពិភពលោក WCRF បានស្នើជាយោបល់ថា មនុស្សទាំងអស់គួរចៀសវាងទទួលទានសាច់ក្រហមដែលកែច្នៃទុកបានយូរ ឬកំណត់ពីចំនួនដែលត្រូវទទួលទានក្នុងមួយសប្តាហ៍កុំឱ្យលើសពី500ក្រាម។
គួបញ្ជាក់ផងដែរថា លោកគ្រូពេទ្យ Rachel Thompson អនុប្រធានផ្នែកវិទ្យាសាស្ត្ររបស់មូលនិធិ WCRF បានបញ្ជាក់ថា “លទ្ធផលលើកនេះបានជួយពង្រឹងបន្ថែមនូវភស្តុតាងដែលបង្ហាញពីការជាប់ពាក់ព័ន្ធគ្នារវាងសាច់ក្រហម និងជំងឺរ៉ាំរ៉ៃ។ ជីវិតអាចត្រូវបានជួយសង្គ្រោះឱ្យផុតពីសេចក្តីស្លាប់ ប្រសិនបើលោកអ្នកជំនួសសាច់ក្រហមដោយបណ្តាអាហារសម្បូរប្រូតេអីុនផ្សេងៗមានដូចជា ត្រី បន្លែ បណ្តាសណ្តែកមានប្រេង និងសាច់មាន់ជាដើម”៕