“ទៅជួបពេទ្យធ្មេញពេលណា ត្រូវពេទ្យបង្ខំឱ្យសម្អាតកំណកកំបោរលឿងៗចេញពីធ្មេញគ្រប់ពេល” តើអ្នកណាធ្លាប់ជួយបញ្ហានេះខ្លះ? ហើយពេលឱ្យពេទ្យសម្អាតកំណកកំបោរនោះចេញពេលណា ស្រៀវធ្មេញគ្រប់ពេល ថែមទាំងអស់លុយមិនតិចតួចទៀតផង។ តើអាកំណកកំបោរលឿងៗដែលនៅជាប់នឹងធ្មេញរបស់អ្នកនោះបានមកពីណា? និងបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់អ្នកខ្លាំង ឬតិចប៉ុនណាដែរ? យើងនាំគ្នាមកមើលទាំងអស់គ្នា…។
កំណកកំបោរលឿងៗនោះគឺជាអ្វី?
កំណកកំបោរ កើតមកពីការដែលមេរោគបាក់តេរីនៅក្នុងមាត់របស់យើងមានប្រតិកម្មជាមួយនឹងកម្ទេចចំណីអាហារដែលសេសសល់នៅតាមកន្លៀតធ្មេញ ធ្វើឱ្យកើតជាបន្ទះហ្វិលស្រោបពីលើធ្មេញមួយជាន់ទៀត រហូតតោងជាប់ណែនជ្រៅក្លាយជាកំណកកំបោរពណ៌លឿង។ កំណកកំបោរនេះអាចកើតឡើងបានចំពោះមនុស្សគ្រប់រូប ទោះជាលោកអ្នកមើលថែទាំ និងសម្អាតធ្មេញបានល្អប៉ុនណាក៏ដោយ ព្រោះជារឿងពិបាកក្នុងការកម្ចាត់មេរោគបាក់តេរី និងកម្ទេចចំណីអាហារចេញឱ្យអស់ពីក្នុងប្រអប់មាត់របស់យើងបាន100%ណាស់ គ្រាន់តែថា បើយើងមើលថែទាំ និងសម្អាតធ្មេញ និងកន្លែងផ្សេងៗនៅក្នុងប្រអប់មាត់បានល្អហើយនោះ ក៏នឹងមានកំណកកំបោរតិចជាងអ្នកឯទៀតប៉ុណ្ណោះឯង។
តើកំណកកំបោរបង្កគ្រោះថ្នាក់ប៉ុនណា? មិនកោសចេញបានដែរទេ?
បើអ្នកបណ្ដោយឱ្យកើតកំណកកំបោរនៅនឹងអញ្ចាញ ឬនៅនឹងធ្មេញរបស់អ្នកយូរៗទៅអាចនឹងធ្វើឱ្យកើតរោគធ្មេញពុក ឬរោគរលាកអញ្ចាញបាន ដែលវាគឺជាមូលហេតុដំបូងៗរបស់សុខភាពមាត់ធ្មេញដែលអាក្រក់ទៅជារឿយៗនៅពេលក្រោយ ដូច្នេះគួរប្រញាប់ទៅកោស ឬសម្អាតកំណកកំបោរទាំងនោះចេញពីធ្មេញតាំងពីដំបូងតែម្ដងប្រសើរជាង។
កំណកកំបោរនេះ អាចកោស ឬសម្អាតចេញដោយខ្លួនឯងបានទេ?
នៅលើអ្នកខ្លះដែលមានកំណកកំបោរមកតោងធ្មេញជាប់ណែនរហូតមើលឃើញច្បាស់ៗនោះ អាចរកអ្វីស្រួចៗ រឹងៗមកកេះចេញ តែ ឡារ៉ែន សូមដាស់តឿនថា កុំធ្វើបែបហ្នឹងជាដាច់ខាត ព្រោះក្រៅតែពីមិនអាចយកកំណកកំបោរចេញពីធ្មេញដូចដែលខ្លួនបានគិតហើយនោះ ឧបករណ៍ និងវិធីដែលលោកអ្នកប្រើនោះ អាចនឹងធ្វើឱ្យកើតរបួសស្នាមនៅក្នុងប្រអប់មាត់ រហូតចេញឈាម ឬធ្វើឱ្យរលាក និងហើមសាច់អញ្ចាញបាន ដូច្នេះគួរទៅឱ្យលោកគ្រូពេទ្យធ្មេញប្រើឧបករណ៍ពេទ្យសម្រាប់កោស ឬសម្អាតកំណកកំបោរនោះចេញវិញប្រសើរជាង។
តើអ្នកអាចកាត់បន្ថយកំណកកំបោរនៅលើធ្មេញយ៉ាងម៉េចបាន?
បើមិនចង់ឱ្យមានកំណកកំបោរមកតោងជាប់នឹងធ្មេញច្រើន ឬញឹកញាប់នោះ គួរដុសសម្អាតធ្មេញយ៉ាងតិចបំផុត មួយថ្ងៃ2ដង ហើយម្ដងៗត្រូវដុសសម្អាតឱ្យបានយូរជាង30វិនាទី ហើយកុំភ្លេចត្រូវរុញច្រាសចូលទៅដុសសម្អាតឱ្យដល់ធ្មេញខាងក្នុងបំផុតផង។
ជ្រើសរើសថ្នាំដុសធ្មេញដែលមានចំណែកផ្សំរបស់ផ្លអូរ៉ាយ ដើម្បីការពារធ្មេញពុក និងសារធាតុត្រៃខូសាន ដែលជួយការពារការកកើតរបស់មេរោគបាក់តេរី។
ដើម្បីជាការកម្ចាត់កម្ទេចកម្ទីចំណីអាហារដែលជាប់នៅតាមកន្លៀតធ្មេញ លោកអ្នកអាចប្រើអំបោះខាត់ធ្មេញក្រោយពេលទទួលទានចំណីអាហារហើយ ឬប្រើក្រោយពេលដុសធ្មេញហើយក៏បាន។
ក្រៅពីនេះ ការកាត់បន្ថយអាហារពពួកម្សៅ ស្ករ ទឹកភេសជ្ជៈកំប៉ុង និងអាហារដែលមានរសជាតិជូរខ្លាំង ក៏អាចជួយថ្នមស្រទាប់ស្រោបធ្មេញមិនឱ្យសឹករហូតមានកំណកកំបោរមកតោងជាប់បានងាយៗបានដែរ រួមទាំងការតមជក់បារី និងទៅជួបគ្រូពេទ្យធ្មេញរៀងរាល់6ខែម្ដង ដើម្បីពិនិត្យសុខភាពធ្មេញជាប្រចាំ នឹងជួយថែរក្សាសុខភាពរបស់ធ្មេញឱ្យស្អាតរឹងមាំ កាត់បន្ថយឱកាសក្នុងការកើតកំណកកំបោរបានដូចគ្នា៕