តើអ្នកដឹងឬទេ? មានការស្រាវជ្រាវអំពីគុណសម្បត្តិរបស់មើម “ខ្ញី” ចេញពីស្ថានប័នឱសថបុរាណ និងភោជនីអាហាររបស់សាកលវិទ្យាល័យ កូឡុំបៀរ សហរដ្ឋអាមេរិក ដែលមានអ្នកចូលរួមធ្វើការស្រាវជ្រាវ និងទទួលទានទឹកខ្ញី ដែលមានលក្ខណៈជាម្សៅខ្ញីម៉ដ្ឋចំនួន2ក្រាម និងទឹកសុទ្ធ1កែវ ហើយត្រូវឱ្យទទួលទានក្រោយពេលបរិភោគអាហាររួច។ យ៉ាងណាមិញ ក៏មានបន្ថែមការហាត់ប្រាណដើម្បីរំលាយជាតិខ្លាញ់ព្រមទាំងជួយឱ្យប្រសិទ្ធភាពនៃទឹកខ្ញី បានដំណើរការនៅក្នុងរាងកាយក្នុងរយៈពេល6ម៉ោងផងដែរ។
ក្រុមអ្នកស្រាវជ្រាវ បានធ្វើការវាស់ស្ទុងកម្រិតនៃការដុតកម្ដៅជាតិខ្លាញ់ក្នុងរាងកាយ ជាមួយនឹងទឹកខ្ញី ទើបបានរកឃើញថា អនុភាពនៃភាពក្ដៅ ដែលកើតឡើងនៅខណៈរាងកាយកំពុងតែដុតរំលាយជាតិខ្លាញ់ ហើយទទួលស្រូបយកសារធាតុចិញ្ចឹមនៃអាហារនោះ បានកើនឡើងដល់ទៅ22.3គីឡូកាឡូរី – 64.1គីឡូកាឡូរី បើប្រៀបធៀបជាមួយអ្នកដែលចូលរួមមិនបានទទួលទានទឹកខ្ញី។ អាហារដែលបានបរិភោគចូលទៅ មិនបានបន្ថែមជាតិខ្លាញ់កកកុញ តែផ្ទុយទៅវិញ វាប្រែជាជួយបង្កើតកម្ដៅទៅវិញ។ ពេលនេះ ទស្សនាវដ្តី ឡារ៉ែន សូមជម្រាបជូននូវរូបមន្ដពិសាទឹកខ្ញី2យ៉ាង ដែលមានប្រសិទ្ធភាពក្នុងការសម្រកគីឡូ ដែលមិនប៉ះពាល់ដល់សុខភាពរាងកាយ និងចំណេញថវិកាផងដែរ។ តោះ! សូមលោកអ្នកមកជ្រាបទាំងអស់គ្នាពីរូបមន្តពិសេសទាំងនេះ។
រូបមន្ដទី1 ៖ ទឹកខ្ញីក្ដៅៗ ផលិតពីខ្ញីស្រស់
គ្រឿងផ្សំ
• ខ្ញីបុក 1 – 1/2 ពែងតែ
• ទឹកក្ដៅ 1 កែវ
វិធីឆុង
អ្នកគ្រាន់តែយកខ្ញីបុកនៅក្នុងពែង មកលាយជាមួយទឹកក្ដៅមួយកែវ រួចកូរចូលគ្នាឱ្យសព្វសាច់ ហើយទុកឱ្យត្រជាក់នៅក្នុងសីតុណ្ហភាពឧណ្ហៗ ងាយស្រួលក្នុងការទទួលទាន។ ត្រូវទទួលទានក្រោយពេលបរិភោគអាហាររួច ទាំងបីពេល ឬអ្នកអាចអនុវត្តតែពីរដងក្នុងមួយថ្ងៃក៏បានដែរ។
រូបមន្ដទី2 ៖ ទឹកខ្ញីលាយក្រូចឆ្មារ
គ្រឿងផ្សំ
• ខ្ញីបុក 1/2 ខ្នាំងដៃ
• ទឹកក្រូចឆ្មារ
• ទឹកឃ្មុំ
វិធីឆុង
យកខ្ញី 1/2 ខ្នាំងដៃ ស្ងោរជាមួយទឹកក្ដៅឱ្យពុះក្នុងរយៈពេល3-5នាទី រួចផ្សំជាមួយទឹកឃ្មុំ និងទឹកក្រូចឆ្មារ។ អ្នកអាចទទួលទានបាននៅក្នុងសីតុណ្ហភាពឧណ្ហៗ និងត្រូវទទួលទានក្រោយពេលបរិភោគអាហាររួច ទាំងបីពេល ឬអ្នកអាចអនុវត្តតែ ពីរដងក្នុងមួយថ្ងៃក៏បាន៕