(សហរដ្ឋអាម៉េរិក)- ការសិក្សាស្រាវជ្រាវថ្មីបានបង្ហាញថា ការធ្វើចំការអាចកែលំអសុខភាពរាងកាយ និងផ្លូវចិត្ត ជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យកើតជំងឺមហារីក។
លទ្ធផលនៃការសិក្សាស្រាវជ្រាវខាងលើនេះត្រូវបានចុះផ្សាយលើទស្សនាវដ្ដី Lancet Planetary Health កាលពីថ្ងៃទី 07 មករា 2023។ នេះគឺជាការសិក្សាស្រាវជ្រាវបែបចៃដន្យមានការគ្រប់គ្រងដំបូងបង្ហាញថា អ្នកធ្វើចំការបរិភោគអាហារដែលមានជាតិសរសៃច្រើន និងបញ្ចេញកម្លាំងច្រើន មានប្រសិទ្ធភាពក្នុងការកាត់បន្ថយហានិភ័យកើតជំងឺមហារីក និងជំងឺរ៉ាំរ៉ៃជាច្រើនមុខទៀត នេះបើតាមសាស្ត្រាចារ្យ Jill Litt មកពីសាកលវិទ្យាល័យ Colorado Boulder ដែលជាប្រធានក្រុមសិក្សាស្រាវជ្រាវខាងលើ។
លទ្ធផលនៃការសិក្សាស្រាវជ្រាវនេះត្រូវបានធ្វើឡើងលើអ្នកស្ម័គ្រចិត្ត 291 នាក់ ដែលចែកជាពីរក្រុម រួមមាន ក្រុមធ្វើចំការ និងក្រុមមិនធ្វើចំការ។
ក្រោយមួយរយៈពេល អ្នកស្ម័គ្រចិត្តទាំង 291 នាក់ ត្រូវបានសួរនាំអំពីរបបអាហារ សុខភាពផ្លូវចិត្ត និងវាស់ស្ទង់ទំហំនានារបស់រាងកាយ និងពាក់ម៉ាស៊ីនតាមដានសកម្មភាព។
លទ្ធផលបង្ហាញថា សារជាតិសរសៃជាមធ្យមនៅក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃរបស់ក្រុមអ្នកធ្វើចំការខ្ពស់ជាង 1.4 ក្រាម (7%) ធៀបនឹងក្រុមមិនធ្វើចំការ។ ក្រុមអ្នកជំនាញឱ្យដឹងថា ជាតិសរសៃមានឥទ្ធិពលទៅលើប្រព័ន្ធភាពស៊ាំរបស់រាងកាយ របៀបដែលមនុស្សរំលាយអាហារ សុខភាពរបស់បាក់តេរីក្នុងប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ កម្រិតនៃភាព «រសើប» នឹងជំងឺទឹកនោមផ្អែម និងជំងឺមហារីកមួយចំនួន។
បរិមាណនៃជាតិសរសៃដែលសមស្របសម្រាប់មនុស្សម្នាក់គឺពី 25-38 ក្រាមជារៀងរាល់ថ្ងៃ។ ប៉ុន្តែ មនុស្សពេញវ័យនៅទីក្រុង តែងតែបរិភោគតិចជាង 16 ក្រាម។ «បន្ថែមជាតិសរសៃ 1 ក្រាម អាចជះឥទ្ធិពលវិជ្ជមានដល់សុខភាព» នេះបើតាម James Hebert សហប្រធាននៃក្រុមស្រាវជ្រាវខាងលើ និងជាប្រធានកម្មវិធីគ្រប់គ្រង និងទប់ស្កាត់ជំងឺមហារីករបស់សាកលវិទ្យាល័យ Carolina ខាងត្បូង។
ក្រុមអ្នកធ្វើចំការក្នុងការសិក្សានេះ បញ្ចេញកម្លាំងយូរជាង 42 នាទី ធៀបនឹងក្រុមមួយទៀត។ ស្ថាប័នសុខាភិបាលណែនាំឱ្យហាត់ប្រាណឱ្យបានយ៉ាងតិច 150 នាទីជារៀងរាល់សប្ដាហ៍។
ក្រុមអ្នកស្ម័គ្រចិត្តក៏បានឱ្យដឹងថា ការធ្វើចំការក៏ជួយកាត់បន្ថយបញ្ហាថប់អារម្មណ៍ និងភាពតានតឹងក្នុងចិត្តផងដែរ។ ក្រុមអ្នកវិទ្យាសាស្ត្របញ្ជាក់ថា សូម្បីតែអ្នកទើបតែចាប់ផ្ដើមធ្វើចំការក៏អាចទទួលបានផលប្រយោជន៍ច្រើនផ្នែកសុខភាព៕