អ្នកណាៗក៏ប្រាប់ឱ្យញ៉ាំចេក ដើម្បីឱ្យរាងកាយបានរឹងមាំដែរ តែចេកមានឡើងច្រើនប្រភេទ ច្រើនយ៉ាង តើត្រូវជ្រើសរើសយកចេកមួយណាមកញ៉ាំល្អទៅ?
«ចេក» ផ្លែឈើដែលជនជាតិខ្មែរយើងស្គាល់ច្បាស់ និងនិយមទទួលទានមកយូរហើយ មនុស្សជាច្រើនយល់ឃើញថា ចេកជាផ្លែឈើដ៏អស្ចារ្យ ញ៉ាំធ្វើជាថ្នាំព្យាបាល និងការពាររោគបានទៀតផង។ អ្នកខ្លះញ៉ាំតែចេកដើម្បីសម្រកទម្ងន់ក៏មាន តែការពិតទៅ ការញ៉ាំតែចេក និងញ៉ាំច្រើនៗ ក៏មិនមែនជាការញ៉ាំដែលត្រឹមត្រូវដែរ។
លោកគ្រូពេទ្យជំនាញផ្នែកភោជនាហារ និងសុខភាព បានប្រាប់ថា ការពិតទៅ ផ្លែចេក ក៏ដូចជាផ្លែឈើទូទៅឯទៀតដែលមាន ទាំងប្រូតេអ៊ីន សារធាតុខ្លាញ់ និងកាបូហៃដ្រេតបន្តិចដែរ តែមានគុណប្រយោជន៍ខាងភោជនាហារខ្ពស់ សម្បូរទៅដោយសារធាតុរ៉ែ និងវិតាមីនជាច្រើនប្រភេទ ។
ច្រើនយ៉ាង តែមិនច្រើនជ្រុល
បើប្រៀបធៀបគុណប្រយោជន៍ខាងសារធាតុអាហាររបស់ផ្លែចេកទុំ ជាមួយនឹងផ្លែឈើផ្សេងទៀត ដូចជា ក្រូច ក្នុងបរិមាណប៉ុនគ្នានោះ យើងនឹងបានឃើញថា ការពិត បរិមាណសារធាតុរ៉ែ និងវិតាមីននៅក្នុងផ្លែចេកមិនបានទៅច្រើនអីណាស់ណាឡើយ មានចេកតែប៉ុន្មានមុខប៉ុណ្ណោះដែលលេចធ្លោជាងគេនោះ ដូច្នេះការនិយមញ៉ាំចេក ប្រហែលជាមកពីចេកជាផ្លែឈើដែលងាយរកបាន និងមានតម្លៃថោកហ្នឹងឯង។
ក្រៅពីនេះ ចូរ «កុំគិតថា ញ៉ាំចេកហើយស្គមនោះ» លោកគ្រូពេទ្យបានប្រាប់ថា ចេក គឺជាផ្លែឈើដែលមានជាតិស្ករច្រើន ទាំងហ្វ្រាក់ថូស គ្លុយកូស និងស៊ូខ្រូស ទោះជាមានរាងតិចមែនក៏ដោយ តែក៏អាចនិយាយបានថាមានដែរ បើទទួលទានក្នុងបរិមាណច្រើន នឹងទទួលបានថាមពលច្រើន យ៉ាងណាៗ ក៏ទម្ងន់ខ្លួនមិនថយចុះដែរ។
ការពិតទៅ នៅលើអ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម ចេកទុំ គឺជាផ្លែឈើដែលត្រូវប្រយ័ត្ន ក្នុងការទទួលទានទៅវិញទេ តែបើតម ឬបញ្ឈប់ការញ៉ាំចេកតែម្តងនោះ ក៏មិនល្អដែរ។ ការញ៉ាំផ្លែឈើឱ្យទទួលបានប្រយោជន៍ច្រើនបំផុតនោះ ត្រូវញ៉ាំឱ្យបានច្រើនយ៉ាង និងញ៉ាំផ្លាស់ប្តូរ វិលជុំគ្នា ម្តងផ្លែនេះ ម្តងផ្លែនោះ ជារឿយៗទើបជាការប្រសើរ។
ចេកពងមាន់
មានវិតាមីន A និងបេតាឃែរ៉ូធីនខ្ពស់ អ្នកណាដែលមានបញ្ហាពាក់ព័ន្ធនឹងភ្នែក ដូចជា អង្គុយសម្លឹងអេក្រង់កុំព្យូទ័រ ទូរស័ព្ទដៃ ឬធេប្លិតពេញ 1ថ្ងៃៗនោះ ហាមខកខានជាដាច់ខាត។
ចេកណាំវ៉ា
កាកសរសៃអាហារ ដែលមានហាក់ដូចជាច្រើននោះ នឹងជួយបឺតជញ្ជក់យកជាតិខ្លាញ់ ស្ករ និងសារជាតិពុលផ្សេងៗ ជួយឱ្យបន្ទោបង់បានស្រួល ចំណែកវិតាមីន B3 ដែលមាននៅក្នុងចេកណាំវ៉ា ក៏ជួយកាត់បន្ថយការរលាកស្រទាប់ស្បែក ថែទាំប្រព័ន្ធប្រសាទនិងបន្ថយអាការនឿយល្វើយ។
ចេកអំបូង
ផូស្វ័រដែលមានច្រើន នឹងជួយការពារមិនឱ្យឆ្អឹងស្រួយ ចំណែកវិតាមីន C ក៏នឹងជួយប្រឆាំងសារធាតុរ៉ាឌីកាល់សេរី និងបំប៉នសរសៃឈាមឱ្យរឹងមាំ។
ចេកស្នាប់មុខ
មានសារធាតុអាហារលេចធ្លោជាងចេកឯទៀតៗ ទាំងកាល់ស្យូម និងផូស្វ័រដែលមានច្រើននោះ នឹងទៅជួយបំប៉នគ្រោងសាងរបស់ឆ្អឹងឱ្យរឹងមាំ សារធាតុដែកជួយការពាររោគកង្វះឈាមក្រហម វិតាមីន B1 ការពាររោគស្ពឹកស្រពន់ និងវិតាមីន B2 ការពាររោគមហារីកបំពង់អាហារ៕