ភ្នំពេញ៖ ជាទូទៅនៅពេលធ្វើដំណើរទៅលម្ហែកាយនៅតំបន់មាត់សមុទ្រ អ្នកទេសចរមិនថាខ្មែរឬបរទេសនោះទេតែងប៉ងប្រាថ្នាញ៉ាំគ្រឿងសមុទ្រស្រស់ថ្មីៗគ្មានសារធាតុគីមីទើបស្រង់ចេញពីទឹកសមុទ្រ។ ប៉ុន្តែមិនមែនដូច្នោះទេ ព្រោះកាលពីម្សិលមិញនេះមន្ត្រីកាំកុងត្រូលដែលចុះពិនិត្យទំនិញដាក់លក់នៅទីនោះបានរកឃើញទៀតហើយ គឺបន្លែ 4ប្រភេទ និងគ្រឿងសមុទ្រផងដែរនោះមានផ្ទុកទៅដោយសារធាតុគីមីខ្ពស់ដែលនាំឱ្យប៉ះពាល់ដល់សុខភាពធ្ងន់ធ្ងរ។
ក្នុងប្រតិបត្តិការរបស់អគ្គនាយកដ្ឋានកាំកុងត្រូលដែលមានរថយន្តមន្ទីពិសោធចល័ត និងសហការជាមួយមន្ទីរពាណិជ្ជកម្ម អាជ្ញាធរដែនដី បានធ្វើតេស្តបឋមលើផលិតផលម្ហូបអាហារ សរុបចំនួន77គំរូ ក្នុងនោះមានគ្រឿងសមុទ្រស្រស់ៗ (បង្គា មឹក) ចំនួន 36គំរូ និងបន្លែ ផ្លែឈើ និងខ្ញីហាន់រួច ជ្រក់គ្រប់ប្រភេទ ត្រីប្រឡាក់ សាច់ជ្រូកងៀត សសៃគុយទាវ បាញ់កាញ់ ប្រហិត យ៉ាវហេ ប្រហុក សរុបចំនួន41គំរូផ្សេងទៀត ដើម្បីរកសារធាតុគីមីហាមឃាត់លើម្ហូបអាហារដែលដាក់តាំងលក់នៅក្នុងផ្សារលើ។
ជាលទ្ធផលការធ្វើតេស្តបឋមលើផលិតផលម្ហូបអាហារខាងលើយើងបានរកឃើញ និងដកហូតផលិតផលដែលមានបញ្ហាចំនួន4គំរូបានចំនួនសរុប 35.80kgs ដែលមានដូចខាងក្រោមៈ
1.មឹកស្រស់មួយគំរូមានសារធាតុគីមីហាមឃាត់ FORMALINE ស្មើនឹង 2.2 kgs។
2.ស្លឹកគូឆាយមួយគំរូមានសំណល់ថ្នាំកសិកម្មស្មើនឹង3kgs។
3.ត្រសក់ស្រស់មួយគំរូមានសំណល់ថ្នាំកសិកម្មស្មើនឹង23kgs។
4.ស្លឹកខ្ទឹមមួយគំរូមានសំណល់ថ្នាំកសិកម្មស្មើនឹង0.6kgs។
5.ម្ទេសប្លោកមួយគំរួមានសំណល់ថ្នាំកសិកម្មស្មើនឹង7kgs។
គួរបញ្ជាក់ថាពេលថ្មីៗកន្លងទៅនេះ គេហទំព័រកាសែតឡារ៉ែន បានចុះផ្សាយម្តងជាពីរដងរួចមកហើយអំពីករណីរកឃើញចំណីអាហារផ្ទុកសារធាតុគីមី ហើយមន្ត្រីជំនាញកាំកុងត្រូលតែងតែអប់រំណែនាំកុំឱ្យអាជីវករលក់ចំណីអាហារ ឬបន្លែផ្ទុកសារធាតុគីមីដូច្នេះទៀត ប៉ុន្តែអំពើអសកម្មទាំងនេះនៅតែកើតមានជារឿយៗ ដូច្នេះមានតែអតិថិជនជាអ្នកទិញទេដែលត្រូវប្រុងប្រយ័ត្នខ្លួនឯងគឺ ពេលទិញចំណីអាហារគួរពិនិត្យឱ្យបានច្បាស់លាស់ជាមុន។ យើងមិនបន្តុះបង្អាប់លើផលិតផលគ្រឿងសមុទ្ររបស់អ្នកនេសាទនៅកំពង់សោមទេ តែសូមលើកទឹកចិត្តកុំឱ្យដាក់សារធាតុ FORMALINE នេះដើម្បីកុំឱ្យខូចឈ្មោះអាហារសមុទ្ររបស់យើង និងកុំឱ្យប៉ះពាល់សុខភាពរបស់ប្រជាជនខ្មែរយើង៕