ភ្នំពេញ៖ ជាទូទៅមៀនខ្មែរមិនមានផ្លែគ្រប់រដូវកាលដូចមៀននាំចូលពីប្រទេសវៀតណាម នោះទេ ដោយសារតែកសិករខ្មែរ មិននិយមបាញ់ថ្នាំឱ្យមៀនចេញផ្លែគ្រប់រដូវកាល ដើម្បីកុំឱ្យមានជាតិគីមី និងងាយស្រួលលក់នៅលើទីផ្សារ។
ជាទូទៅមៀនខ្មែរត្រូវបានគេសម្គាល់ថា មានសាច់ក្រាស់ស្ងួតល្អ មានផ្លែធំៗ និងមានក្លិនក្រអូបឈ្ងុញគួរឱ្យចង់ទទួលទានម្តងហើយម្តងទៀត។ កសិករដាំមៀននៅលើកោះរំដួល ស្រុកស្អាង ខេត្តកណ្តាលឱ្យដឹងថា មៀនខ្មែរចាប់ផ្តើមឱ្យផលចន្លោះពីខែមិថុនា រហូតដល់ខែកញ្ញារៀងរាល់ឆ្នាំទើបបេះផ្លែវាអស់ ហើយដោយសាររសជាតិឆ្ងាញ់ គ្មានជាតិគីមីនេះ មៀនខ្មែរមានការគាំទ្រខ្លាំងនៅលើទីផ្សារ លក់មិនដែលសល់ឡើយ រកតែផ្លែទុំបេះលក់ឱ្យម៉ូយមិនទាន់ផង។
លោក អា ចាន់ដារា កសិករប្រកបរបរដាំមៀនជាង10ឆ្នាំមានប្រសាសន៍ថា គ្រួសារលោកដាំនៅលើផ្ទៃដីជាង40អា ដោយដាំលាយជាមួយបន្លែស្អំនៅពីក្រោម ហើយមៀនទាំងអស់មានចំនួនតែ40ដើមប៉ុណ្ណោះ តែអាចជួយឱ្យជីវភាពគ្រួសាររបស់លោកបានប្រសើរ អាចមានលទ្ធភាពសង់ផ្ទះថ្មរស់នៅយ៉ាងសមរម្យ និងផ្គត់ផ្គត់ការសិក្សារបស់កូនបានគ្រប់ៗគ្នាទៀតផង។ លោកបានបង្ហើបអំពីវិធីសាស្ត្រដាំ និងថែទាំផងដែរថា មៀនចាប់តាំងពីយើងដាំរហូត2ឆ្នាំទើបអាចទទួលបានផល។ ដោយដំបូងឡើយ គេត្រូវយកដីដែលម៉ដ្ឋល្អស្រោចទឹកឱ្យសើមដាក់ចូលក្នុងកន្ទោង រួចយកផ្លែមៀនទុំមកបកសម្បកចេញ និងញាត់ចូលកន្ទោងទុករហូតដល់កូនមៀនអាយុ7ខែ មានកម្ពស់ត្រឹមជង្គង់ឬកន្លះម៉ែត្រទើបយកទៅកាប់រណ្តៅដាក់ដាំ។ លោកបន្តថានៅលើកោះរំដួលនេះ មៀនដាំមិនបាច់ប្រើជីឬក៏បាញ់ថ្នាំនោះទេ ដាំតាមគោលការណ៍ធម្មជាតិពិតៗ ដោយគ្រាន់តែស្រោចទឹកក្នុង1អាទិត្យប្រមាណ2ដងប៉ុណ្ណោះ។ បន្ទាប់ពីដាំបាន1ឆ្នាំទៅ1ឆ្នាំកន្លះ គេអាចទទួលផលបានខ្លះហើយ ដោយក្រោយពីចេញផ្កាបានប្រមាណ2ខែ ផ្លែមៀនទុំអាចប្រមូលផលបានជាបណ្តើរៗហើយ។ បើតាមធម្មជាតិ មៀនចាប់ផ្តើមផ្លែចន្លោះពីខែមិថុនា ដល់ខែកញ្ញា។ ហើយលោកតែងកាច់លក់នៅមុនថ្ងៃសីល1ថ្ងៃ ដែលមៀនចំនួន40ដើមនេះ អាចប្រមូលផលម្តងបាន80 ទៅ100គីឡូក្រាម ហើយមានម៉ូយមកចាំទទួលយកដល់ផ្ទះតែម្តង។
ចំណែកឯលោកយាយ ហុង ហោ អាយុ75ឆ្នាំ ដែលមានមៀនចំនួន80ដើមដែរនោះ ក៏បានប្រាប់ឱ្យដឹងដែរថា ដោយសារតែគាត់មានវ័យចំណាស់ទៅហើយនោះ គាត់មិនបានកាច់លក់ខ្លួនឯងទេ គឺម៉ៅទៅឱ្យម៉ូយផ្តាច់តែម្តងក្នុង1រដូវបាន2,500ដុល្លារដែរ។ ដែលអាចឱ្យគាត់និងប្តីរបស់គាត់រស់នៅបានសមរម្យ ខណៈដែលកូនៗទាំង5នាក់បានរៀបការមានគ្រួសារបែកផ្ទះទីទៃអស់ហើយ។
ឈ្មួញដើរប្រមូលទិញមៀន2នាក់ គឹកញ្ញាស្រីភា និងណារី បានប្រាប់ដែរថា ពួកនាងតែងមកម៉ៅទិញមៀននៅកោះរំដួលនេះជារៀងរាល់ឆ្នាំ ដោយការមៅ់នោះ គឺយើងម៉ៅបែបឱ្យប្រាក់ទៅម្ចាស់ចម្ការតាំងពីមៀនចេញផ្កាមកម្ល៉េះ ហើយត្រូវមើលថែដោយខ្លួនឯង និងអាចបេះផ្លែបានតែ1រដូវប៉ុណ្ណោះក្នុង1ឆ្នាំ។ ប្រសិនបើមៀនខ្លះចេញផ្លែនៅពេលក្រោយទៀត (ផ្លែចន្លក់) គឺត្រូវម៉ៅពីម្ចាស់ម្តងទៀត ហើយមៀនទាំងអស់នេះគឺដឹកយកទៅលក់នៅផ្សារតាខ្មៅ និងរាជធានីភ្នំពេញ ដោយលក់ចេញក្នុង1គីឡូក្រាមចន្លោះពី8,000រៀលទៅ12,000រៀល តែបើរដូវចូលឆ្នាំចិនវិញនោះ គឺអាចលក់បានដល់ទៅ20,000ទៅ25,000រៀលឯណោះក្នុងមួយគីឡូក្រាម៕