ភ្នំពេញ៖ លោកស្រី Inguna Dobraja ប្រធានធនាគារពិភពលោកប្រចាំនៅកម្ពុជាបានថ្លែងថាធនាគារពិភពលោកនឹងជួយដល់ភាគីកម្ពុជាក្នុងការផលិតផលិតផលបន្លែ និងផ្លែឈើសរីរាង្គ ដើម្បីលើកកម្ពស់ដល់សុខភាពប្រជាពលរដ្ឋខ្មែរក៏ដួចជាពលរដ្ឋនៅទូទាំងពិភពលោកដែរ។
ការថ្លែងបែបនេះធ្វើឡើងនៅពេលដែលលោកស្រី និងលោក Nathan M. Belete ប្រធានធនាគារពិភពលោកប្រចាំអាស៊ីខាងកើតបានដឹកនាំប្រតិភូចូលជួបពិភាក្សាការងារជាមួយឯកឧត្តម វេង សាខុន រដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទដើម្បីពិភាក្សាអំពីវឌ្ឍនភាពនិងគម្រោងអភិវឌ្ឍន៍វិស័យកសិកម្មសម្រាប់រយៈពេល5ឆ្នាំផ្តោតជាសំខាន់លើការងារអភិវឌ្ឍន៍ការស្រាវជ្រាវ និងហេដ្ឋារចនាសម្ព័ន្ធ។
ក្នុងជំនួបពិភាក្សាខាងលើលោកស្រីបញ្ជាក់ថា គម្រោងអភិវឌ្ឍន៍សម្រាប់រយៈពេល5ឆ្នាំ ដែលជំរុញ និងលើកទឹកចិត្តលើការផលិតផលិតផលបន្លែ និងផ្លែឈើសរីរាង្គ ដោយមិនចាំបាច់ពឹងផ្អែកតែលើផលិតកម្មស្រូវជាចម្បង អនុវត្តកសិកម្មឱ្យបានល្អប្រសើរសមស្របតាមស្ថានភាពនៃការប្រែប្រួលអាកាសធាតុ លើកកម្ពស់ និងយកចិត្តទុកដាក់ដល់អាហារូបត្ថម្ភ ដើម្បីសុខុមាលភាព និងការលូតលាស់របស់ប្រជាពលរដ្ឋ ជាពិសេសកុមារក្រោមអាយុ5ឆ្នាំ និងការគ្រប់គ្រងប្រព័ន្ធធារាសាស្ត្រកសិកម្មឱ្យមានចីរភាព និងនិរន្តរភាព។
ក្នុងជំនួបនេះដែរឯកឧត្តម វេង សាខុន រដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងកសិកម្មបានថ្លែងសាទរដល់ធនាគារពិភពលោកដែលបានជួយគាំទ្រយ៉ាងពេញទំហឹងលើគ្រប់គម្រោងដែលពាក់ព័ន្ធនឹងវិស័យកសិកម្ម។ ទាក់ទងនឹងសកម្មភាពគម្រោងរយៈពេល5ឆ្នាំដែលបានលើកឡើងខាងលើ ឯកឧត្តមរដ្ឋមន្ត្រីក៏បានស្នើសុំឱ្យធនាគារពិភពលោកគិតគូរពិចារណាចំណុចសំខាន់ៗមួយចំនួនទៀតដូចជាៈ
1.គួរមានការសិក្សាស្រាវជ្រាវបច្ចេកទេសថ្មីៗធ្វើយ៉ាងណាជំរុញផលិតភាពផលិតកម្មឱ្យសមស្របតាមតម្រូវការទីផ្សារ។
2.លើកកម្ពស់ផលិតកម្មសត្វ សុខភាពសត្វ និងសុខភាពសាធារណៈតាមរយៈការបង្កើនប្រសិទ្ធភាពលើការគ្រប់គ្រងអនាម័យសត្វ និងផលិតផលមានដើមកំណើតពីសត្វ។
3.សិក្សាពីលទ្ធភាពលើការផ្តល់ឥណទានដល់ប្រជាកសិករ និងវិស័យឯកជនដែលមានលទ្ធភាពធ្វើការកែច្នៃកសិផល និងជំរុញការអនុវត្តការធ្វើអនាម័យ និងភូតគ្រាមអនាម័យជាអាទិភាព។
4.ជំរុញការងារគ្រប់គ្រងប្រព័ន្ធធារាសាស្ត្រកសិកម្ម និងការប្រើប្រាស់ទឹកឱ្យមានប្រសិទ្ធភាព។
តាមរយៈគម្រោងរបស់ធនាគារពិភពលោកខាងលើ គេរំពឹងថា គម្រោងលើកកម្ពស់បន្លែផ្លែឈើសរីរាង្គនេះនឹងដំណើរការទៅដោយជោគជ័យក្នុងពេលឆាប់ៗក្នុងគោលបំណងជួយលើកកម្ពស់សុខភាពមនុស្សនៅទូទាំងពិភពលោក ពិសេសគឺពលរដ្ឋខ្មែរតែម្តងឱ្យចៀសផុតពីការប្រើប្រាស់បន្លែផ្លែឈើដែលមានសារធាតុគីមី៕