ផ្លែប៊័រ នៅកម្ពុជាយើងមានដាំនៅក្នុងខេត្តមណ្ឌលគិរី និងរតនគិរី ហើយជាទូទៅសាច់ និងគ្រាប់របស់វាមានគុណប្រយោជន៍ច្រើនចំពោះសុខភាពរាងកាយ និងសម្រស់។ មិនថាចំពោះបុរស ឬនារីឡើយ គ្រាន់តែអ្នកទទួលទានផ្លែប៊័រ ក្នុងមួយថ្ងៃ តែមួយផ្លែ នោះអ្នកអាចចៀសផុតពីជំងឺ 5 ប្រភេទដោយមិនដឹងខ្លួន ព្រោះថា នៅក្នុងផ្លែប៊័រមាននូវសារធាតុវីតាមីន និងធាតុដែកជាង20ប្រភេទដូចជា វីតាមីន K វីតាមីន C អាស៊ីត Pantothenic ប៉ូតាស្យូម វិតាមីន B6 វីតាមីន E ជាដើម។
ចង់ដឹងថា តើការទទួលទានផ្លែប៊័រជួយការពារជំងឺអ្វីខ្លះ? សូមអានអត្តបទខាងក្រោមនេះ៖
1.កាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង
Avocados ឬខ្មែយើងហៅថា ផ្លែប៊័រ ត្រូវបានអ្នកស្រាវជ្រាវអះអាងថា មានផលវិជ្ជមានចំពោះប្រព័ន្ធសរសៃឈាមបេះដូងរបស់យើង។ វាមានផ្ទុកនូវសារធាតុជាច្រើនដូចជា សារធាតុចិញ្ចឹម ប៉ូតាស្យូម និងលូទីន ព្រមទាំងមានសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដូចជា Carotenoids និងPhenols ជាដើម។
2.ជួយគ្រប់គ្រងទម្ងន់
ការទទួលទានផ្លែប៊័រ ពិតជាជួយអ្នកឱ្យស្រកទម្ងន់បាន គ្រាន់តែទទួលទានផ្លែប៊័រពាក់កណ្តាលផ្លែ បន្ទាប់ពីអាហារថ្ងៃត្រង់ អ្នកដែលលើសទម្ងន់ ឬធាត់ជ្រុលនឹងទទួលបានការស្រកគីឡូជាទីគាប់ចិត្តមិនខាន មិនតែប៉ុណ្ណោះវាថែមទាំងជួយគ្រប់គ្រងការឃ្លានអាហារខុសពេលបានផងដែរ។
3.ការពារជំងឺទឹកនោមផ្អែម
ផ្លែប៊័រ ជួយក្នុងការគ្រប់គ្រងកម្រិតជាតិស្ករនៅក្នុងឈាម ហើយវាជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃការកើតជំងឺទឹកនោមផ្អែមបានផងដែរ។ នេះគឺជាគុណសម្បត្តិមួយក្នុងចំណោមគុណសម្បត្តិល្អចំពោះសុខភាពរបស់អ្នក ដែលអ្នកត្រូវទទួលទានផ្លែប៊័រជារៀងរាល់ថ្ងៃ។
4.ប្រឆាំងការរលាក
វាជួយក្នុងការការពារ និងប្រឆាំងនឹងការរលាកគ្រប់ប្រភេទ ព្រោះវាមានផ្ទុកជាតិអាស៊ីត Oleic ដែលជាខ្លាញ់ម្យ៉ាងហៅថា Monounsaturated ដែលមានលក្ខណៈសម្បត្តិល្អក្នុងការផ្សះមុខរបួស និងព្យាបាលអាការរលាក។
5.ការពារភ្នែក
ផ្លែប៊័រមានផ្ទុកសារជាតិចិញ្ចឹម Lutein និង Zeaxanthin ដែលអាចជួយប្រឆាំងនឹងជំងឺមហារីកភ្នែក មធ្យោបាយតែមួយគត់ដើម្បីទទួលបានសារធាតុចិញ្ចឹមទាំង2នេះនៅក្នុងរាងកាយរបស់យើងនិងការពារសុខភាពភ្នែករបស់យើង គឺត្រូវទទួលទានផ្លែប៊័រឱ្យបានច្រើន៕