តើធូបជាវត្ថុមានគ្រោះថ្នាក់ឬទេ? ការដុតធូបជាទំនៀមទម្លាប់ប្រចាំថ្ងៃមួយដែលប្រជាជនខ្មែរនិយមធ្វើក្នុងពេលសែនព្រេន បន់ស្រន់ដូនតា ឬក្នុងពិធីសាសនាផ្សេងៗ ហើយវាក៏ជាចំណែកមួយនៃជីវិតរបស់យើងផងដែរ។ ក្លិនក្រអូបរបស់ផ្សែងធូប មានបញ្ហាអាក្រក់ចំពោះសុខភាពរបស់យើង បើយើងមិនបានប្រយ័ត្ន ហើយស្រូបវាចូលទៅក្នុងខ្លួន។ សព្វថ្ងៃនេះមិនត្រឹមតែផ្សែងធូបប៉ុណ្ណោះទេដែលបំពុលជីវិតមនុស្សនោះ គឺនៅមានផ្សែងពុលដែលចេញពីតំបន់ឧស្សាហកម្មផ្សេង និងផ្សែងពីរថយន្ដក៏ដូចគ្នាដែរ។
ដូច្នោះហើយ ថ្ងៃនេះគេហទំព័រឡារ៉ែន នឹងជម្រាបជូននូវផលប៉ះពាល់របស់ផ្សែងធូបចំពោះសុខភាពដែលយើងគួរតែប្រុងប្រយ័ត្ន។
1.កើតជំងឺមហារីក
អ្នកស្រាវជ្រាវបានអះអាងថា ផ្សែងធូបមានសារធាតុពុលម្យ៉ាងដែលបណ្ដាលឱ្យរាងកាយមនុស្សកើតជំងឺមហារីក ដូចជា ឧស្ម័នបង់ហ្ស៊ែន កាបូនអ៊ីត្រាត និង អ៊ីដ្រូកាបូនប៉ួលីអារូម៉ាទិក ជាតិពុលរបស់វាគឺស្ថិតនៅលើប្រភេទឈើដែលគេយកមកធ្វើជាធូប ហើយមានគ្រោះថ្នាក់នៅពេលដែលយើងដុតវា។
2.ខូចស្បែក និងភ្នែក
ផ្សែងធូបអាចបណ្ដាលឱ្យស្បែក និងភ្នែករបស់យើងរលាកក្រហាយ ហើយមានគ្រោះថ្នាក់ដល់កុមារ និងស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ ដែលធ្វើឱ្យមានអារម្មណ៍ថា រមាស់នៅលើស្បែក។
3.ប្រតិកម្មជាមួយអ្នកកើតជំងឺហឺត
សម្រាប់អ្នកកើតជំងឺហឺតដែលបានស្រូបផ្សែងធូបចូលទៅក្នុងរាងកាយអាចមានផលប៉ះពាល់ និងគ្រោះថ្នាក់បំផុត ព្រោះវាអាចមានប្រតិកម្មនៅក្នុងបំពង់ខ្យល់បាន។
4.គ្រោះថ្នាក់ប្រព័ន្ធដង្ហើម
ក៏ដូចគ្នាដែរ ការស្រូបផ្សែងធូបចូលទៅក្នុងខ្លួន មនុស្សទូទៅអាចកើតជំងឺមហារីកក្នុងប្រព័ន្ធដង្ហើមក្នុងកម្រិតណានោះ គឺវាអាស្រ័យទៅលើប្រភេទនៃធូបនោះ។
5.កើតជំងឺសួតប្រភេទ COPD
សារធាតុកាបូនម៉ូណុកស៊ីត ស៊ុលផួឌីអុកស៊ីត និងសារធាតុម្ស៉ាងដែលហៅថា Formaldehyde ជាសារធាតុដែលបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់រាងកាយ ហើយបណ្ដាលឱ្យកើតជំងឺមហារីកសួត ជំងឺសួតប្រភេទ COPD ជំងឺហឺត ជំងឺរលាកផ្លូវដង្ហើមជាដើម៕