ត្រកួន ជាបន្លែពេញនិយមមួយប្រភេទ ដែលប្រជាជនខ្មែរនិយមយើងយកមកចម្អិនច្នៃជាម្ហូបអាហារបានជាច្រើនមុខ និងក្រៅពីធ្លាប់តែដឹងថា វាជាបន្លែនោះ ត្រកួនក៏ជាឱសថបុរាណមួយប្រភេទអាចព្យាបាលជំងឺជាច្រើនមុខដែលយើងមិនធ្លាប់ដឹងពីមុនមកទៀតផង។ គុណប្រយោជន៍របស់ត្រកួនមានដូចខាងក្រោមនេះ៖
1.កាពារជំងឺហើមពោះ ៖ ត្រកួនជាប្រភពរបស់ជាតិកាកសរសៃច្រើនបំផុត វាមានប្រសិទ្ធភាពជាថ្នាំរលាយកាកសំណល់ឱ្យទន់ៗ ជួយឱ្យការបញ្ចេញលាមកមកខាងក្រៅងាយស្រួល។ វាជួយការពារ និងព្យាបាលជំងឺទល់លាមក ហើមពោះ និងជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃការកើតជំងឺឫសដូងបាតបាន ពោលគឺការទទួលទានបន្លែត្រកួនជាប្រចាំថ្ងៃ នឹងជួយសម្អាតរាល់កាកសំណល់ និងជាតិពុលដែលធ្លាក់ទៅក្នុងពោះវៀនតូចឱ្យចេញមកក្រៅ ហើយជួយស្រូបយកសារធាតុចិញ្ចឹមដល់រាងកាយល្អប្រសើរផងដែរ។
2.ជំនួយភ្នែក ៖ ជាបន្លែដែលមានវីតាមីន Aច្រើន ជំនួយដល់ភ្នែក និងប្រស្រីភ្នែក ហើយមានគុណសម្បត្តិជួយដល់ប្រព័ន្ធប្រសាទ ធ្វើឱ្យយើងមានអារម្មណ៍ស្រស់ស្រាយ បំបាត់ភាពនឿយហត់ និងងាយគេងលក់ស្រួល។
3.សម្រួលដំណេក ៖ ក្នុងត្រកួនក៏មាននូវសារធាតុ Selenium និងស័ង្កសី ដែលជួយសម្រាលផ្នែកប្រព័ន្ធប្រសាទ ហើយធ្វើឱ្យអ្នកឆាប់គេងលក់បានស្រួល។
4.ជំនួយគ្រាប់ឈាម ៖ មានសារធាតុដែក ជាសារធាតុចិញ្ចឹមដែលមានសារៈសំខាន់ចំពោះប្រព័ន្ធឈាម និងចលនាឈាមរត់ វាជួយបង្កើតអេម៉ូក្លូប៊ីននៅក្នុងឈាម ទើបអាចការពារជំងឺខ្វះឈាម និងជំងឺស្លេកស្លាំងបានទៀតផង។
5.ជួយលាងជាតិពុលនៅក្នុងខ្លួន ៖ ត្រកួនក៏នៅមានគុណប្រយោជន៍ក្នុងការជួយលាងសារជាតិពុលនៅក្នុងរាងកាយដូចជា ថ្លើមជាដើម ជួយការពារកោសិកាមិនឱ្យត្រូវបានបំផ្លាញ និងជួយការពារថ្លើមទៀតផង។
6.បន្ថយជាតិស្ករនៅក្នុងឈាម ៖ បច្ចុប្បន្ននេះមានការស្រាវជ្រាវរកឃើញថា ត្រកួនមានសារធាតុស្រដៀងនឹង Insulin ដែលមានសមត្ថភាពបន្ថយជាតិស្ករនៅក្នុងឈាម និងជួយបន្ថយការស្រូបយកសារធាតុចិញ្ចឹមរបស់គ្លុយកូសនៃរាងកាយបាន អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម គួរតែទទួលទានបន្លែត្រកួនជាប្រចាំ។
7.ជួយសម្រកទម្ងន់ ៖ ជាប្រភេទបន្លែពណ៌បៃតងដែលជាអាហារសម្រកទម្ងន់បានលទ្ធផលល្អគាប់ចិត្ត វាមានបរិមាណកាកសរសៃច្រើន មានកាល់ឡូរីទាប ទទួលទានហើយងាយឆ្អែត និងឆ្អែតបានយូរ។
8.បញ្ជុះជាតិកូឡេស្តេរ៉ូល ៖ អាហារកាកសរសៃ និងវីតាមីនដែលមាននៅក្នុងត្រកួន ជាផ្នែកមួយដែលសំខាន់បំផុតក្នុងការបន្ថយកូឡេស្តេរ៉ូល និង ទ្រីគ្លីសេរីដ (ខ្លាញ់អាក្រក់) ក្នុងរាងកាយបាន ទើបវាបានហុចផលល្អសម្រាប់ប្រព័ន្ធសរសៃឈាម និងបេះដូង។
9.ការពារជំងឺបេះដូង និងសរសៃឈាម ៖ ត្រកួនមានវីតាមីន A, វីតាមីន C ,Beta និង Carotene ដែលជួយប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ហើយការពារកោសិកា ជួយកាត់បន្ថយកូឡេស្តេរ៉ូល ការពារការកើតជំងឺបេះដូង គាំងបេះដូង និងជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល។ ក្រៅពីនោះ វាមានសារធាតុដែកដែលមានសារៈសំខាន់ដើម្បីបង្កើតឈាមក្រហម និងមានម៉ាញ៉េស្យូមជួយបន្ថយសម្ពាធឈាមដែលការពារមិនឱ្យកើតជំងឺបេះដូងបានទៀតផង។
10.ការពារជម្ងឺមហារីក៖ នៅក្នុងត្រកួនមានសារធាតុចិញ្ចឹមជាង 13 ប្រភេទ ដែលវាប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម និងការពារកោសិកាមិនឱ្យកើតជំងឺមហារីក ជាពិសេសជំងឺមហារីកពោះវៀនធំ ក្រពះ ស្បែក និងមហារីកសុដន់ ជាដើម៕