ត្នោត គឺជាដើមឈើមួយដើមដែលបង្ហាញពីអត្តសញ្ញាណយ៉ាងសំខាន់របស់កម្ពុជា ព្រោះដើមត្នោតជាដើមដែលមានអត្ថប្រយោជន៍ច្រើនបំផុតទាំងស្លឹក ឫស ធាង ដើម ផ្លែ និងផ្នែកផ្សេងៗទៀត។ បន្ថែមពីលើនេះ ខ្មែរយើងខ្លះក៏ប្រៀបធៀបផលិតផលពីត្នោត ថាជារបស់សំខាន់ដែលល្អឯកប្លែកគេលើពិភពលោករបស់កម្ពុជាថែមទៀតផង។
ទោះជាយ៉ាងនេះក្តី មួយរយៈពេលនេះ ស្ករត្នោត ជាផលិតផលដ៏ល្បីល្បាញរបស់កម្ពុជា ដែលប្រជាជនទូទាំងប្រទេស និងភ្ញៀវទេសចរបរទេសទទួលស្គាល់ កំពុងទទួលរងនូវការវាយប្រហារយ៉ាងធ្ងន់ធ្ងរពីឈ្មួញទុច្ចរិត និងការប្រើប្រាស់សារធាតុគីមី។ មួយរយៈពេលចុងក្រោយនេះ គេឃើញមន្ត្រីផ្នែកកាំកុងត្រូល ដែលក្រោយមកបានប្រែក្លាយខ្លួនជា អាជ្ញាធរការពារអ្នកប្រើប្រាស់ កិច្ចការប្រកួតប្រជែង និងការក្លែងបន្លំ (កបប) ចាប់បានទីតាំងផលិតស្កត្នោតក្លែងក្លាយជាច្រើនកន្លែងនៅខេត្តតាកែវ និងខេត្តកណ្តាល។
បញ្ហានេះ អាចនឹងធ្វើឱ្យប៉ះពាល់ដល់ចង្វាក់ផលិតកម្ម និងការគាំទ្រផលិតផលក្នុងស្រុក ព្រោះដោយសារតែរបត់ចុងក្រោយនេះអាហារពីបរទេសសំបូរទៅដោយសារធាតុគីមី ប្រជាជនខ្មែរចាប់ផ្តើមងាកមកប្រើប្រាស់ផលិតផលក្នុងស្រុកវិញម្តង តែប្រសិនបើផលិតផលក្នុងស្រុកមានសារធាតុគីមីដែរ នោះយើងនឹងអាចជួបការលំបាក។ បន្ថែមពីលើនេះ រដ្ឋាភិបាល និងភាគីពាក់ព័ន្ធកំពុងជំរុញការផលិតផលិតផលក្នុងស្រុក ដោយក្នុងនោះស្ករត្នោតជាផលិតផលសំខាន់មួយសម្រាប់ប្រជាជន ប្រសិនបើស្កត្នោតដែលមានតែកម្ពុជាបែរជាផលិតឡើងដោយរបស់ក្លែងក្លាយទៅហើយនោះ អ្នកទិញនឹងអស់ទំនុកចិត្ត។ ការអស់ទំនុកចិត្តនេះ អាចនឹងជះឥទ្ធិពលអាក្រក់ផងដែរសម្រាប់ចង្វាក់ផលិតកម្មជាច្រើនផ្សេងទៀតជាពិសេសសហគមន៍ផលិតស្កត្នោតធម្មជាតិពិតប្រាកដ។
កន្លងមក លោក ប៉ោ លាងគង់ ប្រធានសាខាការពារអ្នកប្រើប្រាស់ កិច្ចការប្រកួតប្រជែង និងការក្លែងបន្លំ (កបប) ដែលបានចុះបង្ក្រាបទីតាំងស្ករត្នោតក្លែងក្លាយនៅខេត្តតាកែវបានលើកឡើងថា ស្កត្នោតក្លែងក្លាយនេះផលិតឡើងដោយផលិតផលស្ករស លាយជាមួយម្ស៉ៅ និងខ្លាញ់ ដែលសារធាតុទាំងអស់នេះអាចប៉ះពាល់ខ្លាំងដល់សុខភាព។ វាអាចបណ្តាលឱ្យមានបញ្ហាជាច្រើនមកពីកង្វះអនាម័យ និងបញ្ហាមួយចំនួនទៀតដល់ក្រពះ ពោះវៀន និងអាចឈានទៅដល់ការកើតមានជាជំងឺជាដើម។
ហេតុនេះ ការចូលរួមរបស់ប្រជាជនក្នុងការបញ្ឈប់ការផលិតស្ករត្នោតក្លែងក្លាយនេះ ជាជំហានយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការជួយដល់សុខភាពប្រជាជនផង និងការជួយដល់ផលិតផលក្នុងស្រុកផង៕