អាហារប្រភេទខ្លះញ៉ាំហើយមានប្រយោជន៍ដល់រាងកាយ តែប្រភេទខ្លះទៀតញ៉ាំហើយធ្វើឱ្យខួរក្បាលយើងល្ងង់ឡើងបាន ឥលូវយើងនាំគ្នាមកមើលថា តើអាហារប្រភេទណាខ្លះដែលមិនគួរឱ្យកូនជាទីស្រឡាញ់របស់យើងញ៉ាំ?។
ស្ករ : ក្រៅពីនឹងធ្វើឱ្យធាត់ហើយ ស្ករនៅអាចបំផ្លាញខួរក្បាលរបស់មនុស្សយើងបានទៀតផង។ អ្នកស្រាវជ្រាវពីមហាវិទ្យាល័យ កាលីហ្វ័រនៀ ឡូសអេនជើលេស បានធ្វើការពិសោធឱ្យសត្វកណ្តុរសាកល្បងស៊ីអាហារដែលលាយផ្សំហ្រ្វុកតូសក្នុងមួយអំឡុងពេល រួចហើយស្គែនខួរក្បាលរបស់វាមើល ក៏រកឃើញថា សរសៃប្រព័ន្ធប្រសាទក្នុងខួរក្បាលធ្វើការរអាក់រអួល ធ្វើឱ្យមានបញ្ហារឿងការរៀនយល់ដឹង និងបាត់បង់ការចងចាំ។ ក្រៅពីនេះអ្នកស្រាវជ្រាវនៅតែតាំងចំណុចសង្កេតថា ដែលខួរក្បាលធ្វើការចុះខ្សោយនេះដោយសារតែជាតិស្ករហ្រ្វុកតូសដែលមានច្រើនជ្រុលពេកមិនជំរុញការបញ្ចេញអ៊ិនស៊ូលីន ធ្វើឱ្យខួរក្បាលវាយតម្លៃលទ្ធផលខុសឆ្គង ដែលហុចផលដល់អារម្មណ៍ និងការគិតយ៉ាងពិតប្រាកដ។
សាច់ក្រហម (សាច់សុទ្ធ) និងប៊័រ : មនុស្សជាច្រើនអាចនឹងគិតថាសាច់ក្រហម (សាច់សុទ្ធ) មិនជាប់ខ្លាញ់ហ្នឹងមានសុវត្ថិភាព តែសូមជម្រាបថា អ្នកគិតខុសហើយ ព្រោះនៅក្នុងសាច់ក្រហមមានជាតិខ្លាញ់ដែលបង្កកខ្លួននៅក្នុងនោះច្រើនណាស់។ ទង្វើនៃការញ៉ាំអាហារបានរកឃើញថា ស្រ្តីដែលញ៉ាំអាហារដែលមានជាតិខ្លាញ់បង្កកខ្លួនច្រើនបំផុត (សាច់ក្រហម សាច់ហ៊ែម សាច់បេកខន់ ប៊័រ ទឹកដោះគោ) ខួរក្បាលនឹងមានប្រសិទ្ធភាពថយចុះ ដែលវាផ្ទុយគ្នាពីស្រ្តីដែលញ៉ាំអាហារដែលមានជាតិខ្លាញ់ល្អ ដូចជា ប្រេងម្កាក់ ឬអាវ៉ូខាដូ (ផ្លែប៊័រ) ជាដើម ខួរក្បាលនឹងវាយតម្លៃលទ្ធផលបានល្អ និងធ្វើបទបែបប្រឡងបានពិន្ទុខ្ពស់ជាង។
ដំឡូងបារាំងចៀន នំភីហ្សា និងអាហារ Junk Food : កុមារភាគច្រើនចូលចិត្តញ៉ាំអាហារ ចាំងក៍ហ្វូដ ជាចម្បង ជាពិសេសក្នុងអំឡុង 3 ខួបដំបូង។ ក្មេងៗត្រូវតែបានទទួលភោជនាហារដែលល្អដើម្បីបង្កើនការរីកចម្រើនធំធាត់របស់ខួរក្បាល តែបើក្មេងៗញ៉ាំអាហារដែលឥតប្រយោជន៍ច្រើនជ្រុលពេក គេនឹងបានទទួលជាតិខ្លាញ់ អំបិល ស្ករដែលច្រើនជ្រុលពេក និងសារធាតុអាហារមួយចំនួនមិនគ្រប់គ្រាន់ដល់ការអភិវឌ្ឍខួរក្បាល វានឹងហុចផលដល់ការរៀនយល់ដឹងក្នុងរយៈពេលវែងរបស់កុមារបាន។
ស្ករកៅស៊ូ : ការទំពារស្ករកៅស៊ូនឹងជួយឱ្យខួរក្បាលក្លៀវក្លាស្វាហាប់ កើតមានសមាធិល្អ តែថ្មីៗបំផុតនេះ ព្រឹត្តិបត្រចិត្តវិទ្យា Experimental Psychology របស់អង់គ្លេសបានប្រាប់ថា ការទំពារស្ករកៅស៊ូមានចំណែកធ្វើឱ្យការចងចាំរយៈពេលខ្លីរបស់មនុស្សយើងថមថយចុះ តែទាំងអស់នេះ បើយើងញ៉ាំអាហារដែលមានប្រយោជន៍ សម្រាកឱ្យបានគ្រប់គ្រាន់ ឬក្រេបទឹកស្អាតក្នុងអំឡុងរាល់ពេលថ្ងៃនោះ ការទំពារស្កកៅស៊ូច្បាស់ជាមិនមានផលអ្វីជាមួយខួរក្បាលរបស់យើងឡើយ។
អាហារឡូខាបូហាយដ្រេត ( Low Carbohydrate ) : មនុស្សជាច្រើនយល់ថា អាហារដែលជាប្រភេទម្សៅច្រើនតែធ្វើឱ្យធាត់ ទើបប្រើវិធីបន្ថយខាបូហាយដ្រេត ឬញ៉ាំអាហារដែលធ្វើពីម្សៅឱ្យតិច តែដឹងឬទេថា បើបានទទួលខាបូហាយដ្រេតតិចជ្រុលពេកនោះ រាងកាយមនុស្សយើងនឹងខ្វះកម្លាំងថាមពលសន្សំទុក
ធ្វើឱ្យឆាប់មួម៉ៅ និងកើតក្តីតានតឹងធុញថប់បាន ដូច្នេះបើមិនចង់ធាត់ និងខួរក្បាលចុះខ្សោយទៅដំណាលគ្នានោះ យើងនាំគ្នាចៀសមកញ៉ាំបាយអង្ករសំរូប ឬនំប៉័ងហូលវិធជំនួសវិញក៏បាន៕