លោកឪពុកអ្នកម្តាយគ្រប់រូបក្រៅពីនឹកសង្ឃឹមឱ្យកូនក្លាយជាក្មេងល្អហើយ ក្នុងជម្រៅចិត្តក៏ចង់ឱ្យកូនមានភាពអច្ឆរិយ និងមានវិវឌ្ឍនាការតាមវ័យ អាចរៀនយល់ដឹងបានឆាប់រហ័ស និងអាចសម្របសម្រួលខ្លួនចូលក្នុសង្គមបាន តែ…តើយើងនឹងធ្វើឱ្យទារកដែលប្រសូតចេញមកហើយក្លាយជាក្មេងអច្ឆរិយនាពេលអនាគតយ៉ាងម៉េចបាននោះ យើងនាំគ្នាមើលទាំងអស់គ្នា។
1 . បច្ច័យពូជកំណើតពីឪពុក និងម្តាយ
ទារកកើតចេញពីការរំលាយបញ្ចូលរួមគ្នារវាងកោសិការបស់ខាងឪពុក និងម្តាយ ដោយកោសិកាប្រកបទៅដោយ ខ្រូម៉ូហ្សូម ( Chromosome ) ដែលមានលក្ខណៈជាខ្សែ 2 សរសៃដែលតម្រៀបគ្នាជាគូៗ តោងគ្នាជាប់យ៉ាងណែនប្រៀបដូចជណ្តើរគូទខ្យង និងនៅលើសរសៃខ្រូម៉ូហ្សូមនឹងមានហ្ស៊ែន ដែលហ្ស៊ែននេះបានមកពីការផ្សំគ្នារវាងខាងឪពុក និងខាងម្តាយម្នាក់ពាក់កណ្តាល។
ហ្ស៊ែនជាអង្គភាពគ្រប់គ្រងគុណភាព និងលក្ខណៈផ្សេងៗរបស់មនុស្ស មិនថាតែមុខមាត់ រូបរាង កម្ពស់ ពណ៌សម្បុរស្បែក ភាពឆ្លាតវៃ-ល- ដែលហ្ស៊ែនក្នុងផ្នែកអវយវៈខួរក្បាលនេះឯងដែលបានទទួលមកពីហ្ស៊ែនរបស់ឪពុក និងម្តាយម្នាក់ពាក់កណ្តាល ដែលមានផលឱ្យទារកនៅពេលធំធាត់ឡើងនឹងមានលក្ខណៈស្រដៀងនឹងមេពូជកំណើតពីឪពុក និងម្តាយ ទើបវាជាផ្នែកមួយដែលមានភាពសំខាន់ដល់គុណភាពរបស់ទារក ព្រោះថាទារកនឹងឆ្លាតច្រើនតិចប៉ុនណា ហ្ស៊ែនដែលបានទទួលពីឪពុក និងម្តាយនោះមានចំណែកពាក់ព័ន្ធយ៉ាងខ្លាំង។ ក្រៅពីហ្ស៊ែនដែលបានទទួលពីឪពុក និងម្តាយហើយនោះ នៅមានបច្ច័យផ្សេងៗទៀតដែលមានផលចំពោះក្មេងទារកដូចគ្នា។
2 . បច្ច័យផ្នែកភោជនាហារ
អាហារដែលយើងញ៉ាំចូលទៅក្នុងមួយថ្ងៃៗនឹងត្រូវប្រែក្លាយឱ្យទៅជាសារធាតុអាហារ នាពេលបច្ចុប្បន្នក្នុងពិភពវេជ្ជសាស្រ្តបានផ្តល់នូវការទទួលស្គាល់ហើយថា បើទារកតាំងពីនៅក្នុងផ្ទៃបានទទួលសារធាតុអាហារដែលល្អ និងស័ក្តិសមនោះ នឹងជួយឱ្យរាងកាយរបស់ទារកអាចអភិវឌ្ឍ និងធំធាត់ក្លាយជាក្មេងអច្ឆរិយបានដូចគ្នា ព្រោះសារធាតុច្រើនប្រភេទមានផលល្អក្នុងការសាងរាងកាយរបស់ទារកតាំងតែពីនៅក្នុងគភ៌ ដូចជា ប្រូតេអ៊ីន ជាសារធាតុអាហារដែលរាងកាយត្រូវការប្រើដើម្បីបង្កើនទំហំ និងគុណភាពរបស់ខួរក្បាល។ បើទារកបានទទួលសារធាតុអាហារដែលគ្រប់គ្រាន់ រាងកាយរបស់ក្មេងក៏នឹងអាចអភិវឌ្ឍខួរក្បាលបានយ៉ាងឥតខ្ចោះ។ នៅពេលខួរក្បាលសម្បូរពេញលេញក៏នឹងធ្វើឱ្យការធ្វើការរបស់ខួរក្បាលធ្វើការបានយ៉ាងពេញទំហឹង។ ខួរក្បាលជាអវយវៈដែលសំខាន់ខ្លាំងណាស់ និងខួរក្បាលក៏ប្រកបដោយកោសិកាចំនួនដ៏ច្រើនដូចគ្នាដែរ បើស្រ្តីមានគភ៌បានទទួលសារធាតុអាហារប្រូតេអ៊ីនតិចជ្រុលពេក កោសិកាខួរក្បាលរបស់កូននៅក្នុងផ្ទៃក៏នឹងមានទំហំតូច និងធ្វើឱ្យទារកដែលប្រសូតចេញមកមានកម្រិតសតិបញ្ញាទាបជាងក្មេងដទៃទៀត។ ក្រៅពីប្រូតេអ៊ីនហើយនៅមានសារធាតុអាហារដទៃទៀតដូចគ្នា ដូចជា ក្រុមវីតាមីនផ្សេងៗក៏មានផលដូចគ្នាដែរ ព្រោះវីតាមីនប្រភេទខ្លះក៏មានផលចំពោះប្រព័ន្ធសរសៃប្រសាទរបស់ទារកដែរ ដូច្នេះហើយទើបអាហារដែលស្រ្តីមានគភ៌បានទទួលចូលទៅនោះមានផលយ៉ាងខ្លាំងចំពោះទារកក្នុងគភ៌។
3 . បច្ច័យផ្នែកបរិស្ថានជុំវិញខ្លួន
បរិស្ថានជុំវិញខ្លួនក្នុងទីនេះនឹងមានផលតាំងតែពីស្រ្តីជាម្តាយចាប់ផ្តើមតាំងគភ៌មកម្ល៉េះ។ មានលទ្ធផលនៃការវិភាគខាងវេជ្ជសាស្រ្តមួយបានបញ្ជាក់ថា បើស្រ្តីដែលតាំងគភ៌ត្រូវទ្រាំទ្ររស់នៅក្នុងបរិស្ថានជុំវិញខ្លួនដែលមិនល្អ ទាំងរឿងសំឡេងឮក្ឌុងក្ឌាំងខ្លាំងជ្រុលពេក មានក្លិនមិនគួរប្រាថ្នា ឬធ្វើឱ្យស្រ្តីមានគភ៌នោះមានអារម្មណ៍ធុញថប់មួម៉ៅនោះ ទារកក៏នឹងបានទទួលផលប៉ះពាល់ពីបរិស្ថានជុំវិញខ្លួនទាំងនេះដូចគ្នា និងហុចផលប៉ះពាល់ផ្សេងៗដូចជា នៅពេលទារកប្រសូតចេញមកហើយទម្ងន់ខ្លួននឹងតិចជាងប្រក្រតី ឬត្រូវប្រសូតមុនពេលកំណត់ ទារកងាយភ្ញាក់ផ្អើល ពិបាកចិញ្ចើម ឬយំច្រើនជាដើម៕