ត្រូវបំប៉នដី…មុននឹងឱ្យដីបំប៉នបន្លែ
បេះដូងសំខាន់ក្នុងការដាំបន្លែឱ្យធំធាត់លូតលាស់ល្អ គឺត្រូវស្គាល់ពីដីនៅកន្លែងដែលត្រូវដាំដុះនោះ ឬស្គាល់ពីការត្រៀមដីឱ្យស័ក្តិសមជាមួយបន្លែប្រភេទនីមួយៗ ដោយដីដែលស័ក្តិសមចំពោះការដាំបន្លែ គឺដីដែលមានលក្ខណៈម៉ដ្ឋធូរ មិនហាប់ណែន បង្ហូរទឹកចែកចាយបានល្អ សម្បូរទៅដោយជីអតិសុខុមប្រាណ(ជីធម្មជាតិ) និងសារធាតុអាហារបន្លែ។
ប្រភេទរបស់ដី និងការរៀបចំចាត់ការ
ដីខ្សាច់ និងដីល្បាយខ្សាច់ ៈ លក្ខណៈជាដីមានខ្សាច់លាយឡំច្រើន ចាប់មកពូតជាដុំៗបាននៅពេលត្រូវទឹក ចែកចាយបង្ហូរទឹកបានល្អ តែភាពឧត្តមសម្បូរជីជាតិ ហាក់ដូចជាមានតិច។ ការរៀបចំចាត់ការចំពោះដីបែបនេះ ចូរប្រើប្រាស់ជីធម្មជាតិគ្របពីលើ លាយច្របល់ឱ្យចូលគ្នា គួរទុកដាំចំពោះតែបន្លែដែលមានអាយុខ្លី និងប្រើសម្ភារគ្របលើដី ដូចជា ចំបើង ដើម្បីរក្សាសំណើមមុខដី។
ដីម៉ដ្ឋធូរ ៈ ម៉ដ្ឋធូរអាចពូតជាដុំ ជារូបរាងផ្សេងៗបានល្អ មានភាពស្អិតបន្តិចបន្តួច តែមានភាពឧត្តមសម្បូរខាងជីជាតិហាក់ដូចជាខ្ពស់។ ជាដីដែលស័ក្តិសមសម្រាប់ការដាំបន្លែស្រាប់ហើយ តែគួរប្រើជីអាចម៍គោ ជីធម្មជាតិ និងអង្កាមលាយច្របល់ចូលជាមួយផង នឹងជួយឱ្យគ្រោងសាងរបស់ដីរឹតតែល្អឡើង។
ដីស្អិត(ដីឥដ្ឋ) ៈ ស្អិតតតាត់ ទទឹកទឹកអាចពូតធ្វើជារូបរាងផ្សេងៗបាន នៅពេលស្ងួតនឹងក្លាយជាដុំរឹង ចែកចាយ និងជ្រាបទឹកអាក្រក់បំផុត តែបៀមទឹកបានល្អ។ ការរៀបចំចាត់ការដីប្រភេទនេះ យើងគួរប្រើដីខ្សាច់ ផេះអង្កាម អង្កាម កំបោរ (បើដីមានជាតិអាស៊ីត) ជីធម្មជាតិ ជីអាចម៍គោ កម្ទេចចំបើងលាយច្របល់ឱ្យចូលគ្នាល្អ។ គួរធ្វើការលើកជារង ធ្វើចង្អូរបង្ហូរទឹកដើម្បីជួយក្នុងការចែកចាយទឹក។
រឿងដែលគួរដឹងពាក់ព័ន្ធនឹងគ្រាប់ពូជ
នៅពេលសម្រេចចិត្តថា នឹងធ្វើចម្ការបន្លែគ្រួសារហើយ ដំណាក់កាលសំខាន់ដែលមិនគួរមើលរំលងនោះគឺ រឿងរបស់ការរៀបចំរកគ្រាប់ពូជ ដោយក្នុងពេលបច្ចុប្បន្ននេះ គ្រាប់ពូជបន្លែអាចចែកចេញជា 2ប្រភេទធំៗគឺ ៈ
1.គ្រាប់ពូជបន្លែក្នុងស្រុកធម្មតា ៈ ជាគ្រាប់ពូជមែនទែន ដែលមានការថែរក្សាទុកតៗគ្នាមក ជាគ្រាប់ពូជដែលល្អឥតខ្ចោះ
ផ្តល់ផលបានល្អបំផុតក្នុងការដាំដុះក្នុងតំបន់នោះ ព្រោះមានភាពរឹងមាំ ធន់នឹងរោគ និងសត្វល្អិត ត្រូវនឹងសភាពដីធ្លីក្នុងតំបន់ សភាពអាកាស អាចសម្របសម្រួលខ្លួនចូលជាមួយសភាពបរិស្ថានបានល្អ ដោយគ្រាប់ពូជមែនទែនទាំងនេះ អាចប្រមូលបានពីដើមដែលដាំទុកជាមេពូជតទៅទៀតបានក្នុងជុំនៃការផលិត។ ធ្វើឱ្យអ្នកដាំដុះមិនចាំបាច់ត្រូវប្រើសារធាតុគីមី ឬជីថ្នាំគីមីក្នុងការផលិតច្រើន ដែលធ្វើឱ្យកើតមានសុវត្ថិភាពដល់អ្នកផលិត និងអ្នកបរិភោគ កឱ្យកើតភាពស្ថិតស្ថេរខាងអាហារ និងរក្សាភាពសម្បូរឥតខ្ចោះខាងសរីរាង្គ។ តែដោយសារក្នុងពេលបច្ចុប្បន្ន ការដាំដុះបន្លែនៅក្នុងផ្ទះ យើងមានការសង្កត់ធ្ងន់លើការដាំបែបឧស្សាហកម្ម ធ្វើឱ្យគ្រាប់ពូជខាងជំនួញមានច្រើនឡើង ទើបគ្រាប់ពូជបន្លែក្នុងស្រុកធម្មតាបាត់បង់អស់ជាបណ្តើរៗ។
2.គ្រាប់ពូជបន្លែខាងជំនួញ ៈ ចែកចេញជា 2ប្រភេទ
2/ 1.គ្រាប់ពូជលាយផ្សំបើក ( Open-Polli Nated ) ពេលជ្រើសរើសទិញ ចូរសង្កេតមើលខាងៗកញ្ចប់ដែលមានសរសេរពាក្យកាត់ថា (OP) ជាពូជបន្លែបែបកេសរបើកចំហ៖ អត្រាការលូតលាស់មធ្យម ផលបានមកមធ្យម តែធន់នឹងសភាពបរិស្ថាន អាចថែរក្សាគ្រាប់ទុកដាំបន្តបាននៅរដូវកាលបន្ទាប់ទៀតបាន ដោយផ្តល់ផលផលិតដូចដើម។
2/ 2.ពូជកូនកាត់ ( Hybrid Variety ) ឬដែលមានលេខកូដថា “F1” មានន័យថា គ្រាប់ពូជកូនកាត់ជួរទី1 របស់ពូជ 2 ពូជដែលមានលក្ខណៈខាងពូជអម្បូរផ្សេងពីគ្នា។ បច្ចុប្បន្នជាគ្រាប់ពូជបន្លែដែលប្រើប្រាស់ច្រើនបំផុតក្នុងការធ្វើឧស្សាហកម្មគ្រាប់ពូជ ព្រោះកូនកាត់ច្រើនតែមានផលផលិតខ្ពស់ និងគុណភាពល្អជាមេពូជ ដែលជាលក្ខណសម្បត្តិដែលហៅថា “ភាពលេចធ្លោរបស់កូនកាត់” តែកសិករអ្នកប្រើប្រាស់ ចាំបាច់ត្រូវតែទិញគ្រាប់ពូជកូនកាត់ថ្មីមកដាំគ្រប់រដូវកាលដាំដុះ(មិនអាចយកគ្រាប់ដែលបានមកពីការទុកផ្លែធ្វើពូជមកដាំបានទេ ព្រោះវានឹងមិនមានផ្លែឱ្យទេ)។
(សូមរង់ចាំអានលេខបន្ត)