ភ្នំពេញ៖ និន្នាការនៃការទទួលទានកាហ្វេនាសម័យកាលបច្ចុប្បន្ន ភាគច្រើនត្រូវបានគេងាកទៅរកកាហ្វេមានឈ្មោះល្បីដែលនាំ Franchise មកពីបរទេស។ ប៉ុន្តែដោយសារចង់លើកកម្ពស់ផលិតផលខ្មែរ និងចង់ផ្តល់កាហ្វេមានរសជាតិឈ្ងុញឆ្ងាញ់មិនចាញ់កាហ្វេក្នុងហាងទំនើបៗ ជូនកូនខ្មែរឱ្យបានទទួលទានគ្រប់ៗគ្នានោះ កូនខ្មែរម្នាក់បានសម្រេចចិត្តទិញម៉ាស៊ីនកិនកាហ្វេទំនើប និងគ្រាប់កាហ្វេល្អមកកិនលក់លើចិញ្ចើមផ្លូវ ហើយត្រូវបានអ្នកនិយមទទួលទានកាហ្វេតម្រង់ជួរគ្នាទិញឥតដាច់ជារៀងរាល់ថ្ងៃ។
បើគេធ្វើដំណើរតាមផ្លូវ57 កែង370 ខាងជើងផ្សារបឹងកងកងនោះ គេនឹងឃើញមានមនុស្សម្នាឈរជុំៗតម្រង់ជួរចាំទិញកាហ្វេយ៉ាងច្រើនកុះករ ហើយបើឃើញមួយភ្លែតស្មានតែមានអ្វីកើតឡើង ប៉ុន្តែទីនោះហើយគឺកន្លែងលក់កាហ្វេ បូតា (Bota Coffee) ដែលគេឃើញអ្នកលក់3-4នាក់កំពុងញាប់ដៃញាប់ជើងកិនកាហ្វេលក់ជូនអតិថិជន។
ឆ្លៀតពេលទំនេរដៃបន្តិច អ្នកនាង ធាម នារតី ម្ចាស់ហាងកាហ្វេបូតាលក់លើចិញ្ចើមផ្លូវខាងលើបានឆ្លៀតពេលសម្ភាសថា «ពិតជាមានមនុស្សច្រើនមែនបង ចាប់តាំងពីពេលបើកលក់ម៉ោង7.00នាទីព្រឹក គឺភ្ញៀវចាប់ផ្តើមមកបណ្តើរៗហើយ ហើយចន្លោះត្រឹមតែម៉ោង8.00ទៅម៉ោង9.00នាទីឡើងទៅ គឺភ្ញៀវមកកាន់តែច្រើនឡើងៗកិនកាហ្វេលក់សឹងមិនទាន់ឱ្យភ្ញៀវ ពេលខ្លះភ្ញៀវគាត់ប្រញាប់ មិនអាចរង់ចាំបានគាត់ក៏ជិះហួសទៅ រហូតដល់ទំនេរពីការងារទើបមកទិញវិញ ឬកុម្ម៉ង់ឱ្យយកទៅឱ្យតាមក្រោយក៏មាន»។
អ្វីដែលធ្វើឱ្យកាហ្វេតាមដងផ្លូវមួយនេះ ត្រូវបានអតិថិជនគាំទ្រច្រើនដូច្នេះ គឺដោយសារតែរសជាតិ និងក្លិនដ៍ឈ្ងុញឆ្ងាញ់នៃរសជាតិគ្រាប់កាហ្វេកិនឱ្យភ្ញៀវភ្លាមៗ មិនដូចកាហ្វេដែលគេកិនទុកយូរនោះទេ ឬកាហ្វេដែលមានសារធាតុគីមីមួយចំនួនដែលនិយមរុញលក់តាមរទេះនៅតាមដងផ្លូវផ្សេងៗ។ អ្នកនាង នារតី បន្តថា កាលដែលបើកលក់ដំបូងនោះហាក់មិនទាន់មានអ្នកស្គាល់ច្រើនភ្លាមនោះទេ គឺលក់ដាច់មួយៗទេ ប៉ុន្តែបន្ទាប់ពីសម្រិតសម្រាំងកែច្នៃរសជាតិបន្តិចម្តងៗទៅតាមការចង់បានរបស់អតិថិជនធ្វើឱ្យភ្ញៀវស្គាល់តៗគ្នាកាន់តែច្រើនឡើងៗហើយមកទិញច្រើនជារៀងរាល់ថ្ងៃមិនចាញ់កាហ្វេនាំចូលពីបរទេសនោះឡើយ។ គ្រាប់កាហ្វេដែលយកមកកិនលក់នេះ គឺជាកាហ្វេមណ្ឌលគិរី និងកាហ្វេរបស់កសិករនៅខេត្តស្ទឹងត្រែង លាយជាមួយនឹងគ្រាប់កាហ្វេឡាវផងដែរទើបធ្វើឱ្យរសជាតិកាហ្វេខ្មែរយើងមិនចាញ់រសជាតិកាហ្វេប្រ៊ែនដ៍នាំចូលពីក្រៅប្រទេសនោះទេ។
អ្នកនាងនារតីបន្តដូច្នេះថា «អ្វីដែលខ្ញុំមកកិនកាហ្វេលក់នេះ គឺចង់ផ្តល់ជូនអ្នកដែលមានប្រាក់ខែល្មមអាចមានលទ្ធភាពហូបកាហ្វេឆ្ងាញ់ដូចកាហ្វេហាងធំៗដែរ ដោយលក់ក្នុងតម្លៃសមរម្យត្រឹមតែ1ដុល្លារ មិនដូចកាហ្វេបរទេសក្នុងហាងទំនើបៗចាប់ពីជាង 2ដុល្លារឡើងទៅ បើសិនអ្នកមានប្រាក់ខែ500ដុល្លារក៏គាត់មិនអាចមានលទ្ធភាពហូបបានរាល់ថ្ងៃនោះដែរ»។ តាមពិតទៅការលក់តាមដងផ្លូវនេះ គឺដើម្បីកុំឱ្យមានការចំណាយច្រើន ចំណាយថ្លៃជួលហាងទំនើបធ្វើកន្លែងដេគ័រហាងល្អៗ ប្រសិនបើយើងចំណាយថ្លៃដើមច្រើន ក៏យើងលក់ថ្លៃទៅតាមនោះដែរមិនអាចលក់បានធូរថ្លៃដូច្នេះទេ។
អតិថិជនដែលទៅទិញកាហ្វេនៅទីនោះ មានគ្រប់វ័យ រាប់ទាំងពីសិស្សសាលា មនុស្សចាស់ វ័យកណ្តាល ប៉ុន្តែភាគច្រើនគឺជាអ្នកធ្វើការដោយគាត់មកទិញជាក្រុមការងារ អង្គុយជជែកគ្នាលេងពីនេះពីនោះ ជជែកការងាររបស់គាត់ លើសពីនេះអ្នកធ្វើការជាមន្រ្តីទូត ក៍គាត់មកកុម្ម៉ង់ទិញច្រើនដែរ ដោយកុម្ម៉ង់យកទៅកន្លែងគាត់ម្តងចាប់ពី5កែវទៅដល់10កែវក៏មាន។ ប៉ុន្តែមិនមែនសុទ្ធតែទទួលទានកាហ្វេទាំងអស់គ្នាទេ អ្នកខ្លះកុម្ម៉ង់កាហ្វេ អ្នកខ្លះកុម្ម៉ង់ផ្លែឈើក្រឡុក ដូចជាប៊័រក្រឡុក ទៀបក្រឡុក និងសូដាប៉ាស្យុងជាដើម។ល និងល។
នៅពេលសួរថា តើមួយថ្លៃលក់បានប៉ុន្មានកែវ? អ្នកនាងហាក់ស្ទាក់ស្ទើរក្នុងការឆ្លើយប្រាប់ ប៉ុន្តែថា ចាប់ពី100កែវឡើងទៅ។ ចុះបើមួយកែវតម្លៃមួយដុល្លារ មួយថ្ងៃគិតត្រឹមតែ100កែវ ក៍100ដុល្លារផងដែរ។ចំណាយផ្សេងៗថ្លៃជួលបុគ្គលិកលក់អស់ពាក់កណ្តាល ក៍នៅសល់ពាក់កណ្តាលដែរ ដែលចំណូលអ្នកធ្វើការក្នុងអូហ្វីសម៉ាស៊ីនត្រជាក់មួយចំនួនសុំខ្មាស។ ដោយសារមានអ្នកគាំទ្រច្រើនដូចនេះ ម្ចាស់ហាងកាហ្វេបូតានេះ គ្រោងនឹងបើកកន្លែងលក់មួយទៀតក្នុងពេលឆាប់ៗនេះ នៅម្តុំសាលារៀនសន្ធរម៉ុក៕