15% របស់កុមារ ទទួលអាហារពេលព្រឹកមិនគ្រប់គ្រាន់ នឹងមានផលប៉ះពាល់ដល់ការរៀនសូត្រ។
25% គឺចំណែករបស់កម្លាំងថាមពលពីអាហារពេលព្រឹកដែលកុមារបានទទួល ទាំងដែលវាជាអាហារពេលសំខាន់បំផុតរបស់ថ្ងៃ។
កុមារតូចៗវ័យ 1 – 3 ឆ្នាំជាវ័យនៃការចម្រើនធំធាត់ វិវឌ្ឍនាការផ្នែកផ្សេងៗដំណើរការទៅយ៉ាងឆាប់រហ័ស និងប្រាកដណាស់ថា មួយក្នុងចំណោមបច្ច័យដែលជួយបង្កើនវិវឌ្ឍនាការរបស់រាងកាយឱ្យរឹងមាំ គេចមិនផុតពីរឿងអាហារការហូបចុកឡើយ ជាពិសេសបំផុត គឺអាហារពេលព្រឹក ដែលវាហុចផលអាក្រក់ទាំងចំពោះសុខភាព និងទាំងការរៀនយល់ដឹងរបស់កុមារផងដែរ។
តាមរយៈការពិនិត្យរឿងការញ៉ាំអាហារពេលព្រឹករបស់កុមារ បានរកឃើញថា ក្មេងតូចៗដែលទទួលអាហារពេលព្រឹកមិនគ្រប់គ្រាន់មានច្រើនដល់ទៅ 15 % ទាំងអាហារពេលព្រឹកជាអាហាេពេលសំខាន់បំផុតរបស់ថ្ងៃនីមួយៗ ដោយសារតែកុមារនឹងមិនបានទទួលអាហារមកតាំងពីពេលល្ងាចយូរដល់ទៅ 10 – 13 ម៉ោងមកហើយ ធ្វើឱ្យរាងកាយខ្វះជាតិស្ករ គ្លុយខូសដែលនឹងទៅចិញ្ចឹមខួរក្បាល ហុចផលឱ្យកម្មវិធីការរៀនយល់ដឹងថយប្រសិទ្ធភាពចុះ។
ជាគោលកាណ៍វិញនោះ កម្លាំងថាមពលក្នុងមួយថ្ងៃៗគួរតែបានទទួលពីអាហារ 3 ពេលស្មើៗគ្នា គឺក្នុងមួយពេលប្រមាណជា 30% និងពីអាហារពេលទំនេរ 10 %ទៀត តែតាមរយៈការពិនិត្យមួយបានរកឃើញថា កុមារកម្ពុជាបានកម្លាំងថាមពលពីអាហារពេលព្រឹកប្រមាណជា 25 % និងប្រមាណជា 60 %ទៀតបានពីអាហារពេលថ្ងៃ និងពេលល្ងាច នៅសល់ប៉ុន្មានបានពីអាហារពេលទំនេរដែលសម្បូរទៅដោយស្ករ និងខ្លាញ់ ដែលជាដើមហេតុរបស់ជំងឺផ្សេងៗ ដូចជា រោគធាត់ និងឡើងជាតិខ្លាញ់។ល។
ការដែលក្មេងៗអត់អាហារពេលព្រឹក នឹងមានផលប៉ះពាល់ដល់សុខភាព និងការរៀនយល់ដឹង ពេលបានទទួលសារធាតុអាហារមិនគ្រប់គ្រាន់ ជាពិសេសប្រូតេអ៊ីន វីតាមីន សារធាតុរ៉ែ និងសារធាតុអាហារផ្សេងៗ ធ្វើឱ្យរាងកាយមិនរឹងមាំ អាចធ្វើឱ្យឈឺក្បាល វឹលមុខ ឈឺពោះ និងមានឱកាសកើតជំងឺក្រពះបាន និងក្នុងរយះពេលវែងអាចនឹងកើតជំងឺខ្វះសារធាតុអាហារបានទៀតផង។ ក្រៅពីនេះនៅហុចផលដល់អារម្មណ៍របស់ក្មេងផងដែរ ព្រោះក្មេងដែលមិនបានញ៉ាំអាហារពេលព្រឹក នឹងឃ្លានរហូតធ្វើឱ្យសមាធិថយចុះ មួម៉ៅ អារម្មណ៍វឹលវល់ ល្វើយ និងងងុយគេង។
បរិមាណអាហារដែលស័ក្តិសម
ការពិតទៅ នៅលើក្មេងម្នាក់ៗដែលមានវ័យពី 1 – 3 ខួបត្រូវការសារធាតុអាហារមិនខុសគ្នាទេ នឹងខុសគ្នាក៏នៅលើតែបរិមាណប៉ុណ្ណោះ បើបានទទួលបរិមាណអាហារត្រឹមត្រូវតាមគោលភោជនាហារនោះ ក្មេងក៏នឹងបានសារធាតុសារធាតុអាហារគ្រប់ចំនួន។
សម្រាប់បរិមាណបាយសម្រាប់ក្មេងអាយុ 1 ឆ្នាំ គឺ 4 វែក ក្មេង 2 ឆ្នាំ 5 វែក និងក្មេង 3 ឆ្នាំ 6 វែក ក្រៅពីនេះ ក្នុងមួយពេលៗគួរតែមានបន្លែជាផ្នែកគួបផ្សំ 2 – 4 ស្លាបព្រាបាយ ឱ្យញ៉ាំផ្លែឈើជាអាហារពេលទំនេរ 2 ពេល និងក្រោយពេលបាយ 1 ពេល សរុប 3 ដងក្នុងមួយថ្ងៃ។ សាច់សត្វក្នុងមួយពេល 1 ស្លាបព្រាបាយកន្លះ ស៊ុតមាន់មួយថ្ងៃ 1 គ្រាប់ សម្រាប់ក្មេងអាយុ 1 ឆ្នាំឡើងទៅគួរឱ្យញ៉ាំទឹកដោះគោក្នុងមួយថ្ងៃ 2 កែវ។
មុខម្ហូបអាហារពេលព្រឹកសម្រាប់ក្មេងអាយុ 1 – 3 ឆ្នាំ
អាហារពេលព្រឹកគួរតែប្រកបទៅដោយសារអាហារ 3 ក្រុមសំខាន់ៗ គឺ ខាបូហាយដ្រេត ប្រូតេអ៊ីន វីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែ ជាក្រុមដែលងាយញ៉ាំ និងមិនមានរសជាតិខ្លាំង។
– ខាបូហាយដ្រេត ៖ រាងកាយដែលខ្វះអាហារមកតាំងពីពេលល្ងាច ធ្វើឱ្យខ្វះជាតិស្ករ ដែលបានពីខាបូហាយដ្រេតដែលក្មេងៗមិនអាចខ្វះបាននៅក្នុងអាហារពេលព្រឹក មិនថាតែបាយ ឬនំប៉័ង ជាដើម។
– ប្រតេអ៊ីន ៖ ត្រៀមសាច់ដុំតូចធំឱ្យរួចជាស្រេចក្នុងការរៀនយល់ដឹង អ្នកម្តាយត្រូចជ្រើសរើសយកប្រភពប្រូតេអ៊ីនឱ្យស័ក្តិសមជាមួយក្មេង ដូចជា សាច់មាន់ សាចជ្រូកចិញ្រ្ចាំ រួមទាំងស៊ុត និងតៅហ៊ូក៏បាន។
– វីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែ ៖ បង្កើនភាពស្រស់ស្រាយនៅពេលព្រឹកដោយវីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែ ដែលឃើញមានច្រើននៅក្នុងបន្លែ និងផ្លែឈើ ដូចជា វីតាមីន C ពីផ្លែក្រូច ត្របែក ឬសារធាតុដែកពីបន្លែស្លឹកបៃតង ដូចជា ស្លឹកបះ ថ្លើម និងសាច់ក្រហម។
6 មុខម្ហូបឆ្ងាញ់ៗរបស់កូនៗ
មុខម្ហូបដែលស័ក្តិសមជាមួយក្មេងៗវ័យនេះ គួរតែមានចំណែកផ្សំរបស់ប្រភពប្រូតេអ៊ីន ខាបូហាយដ្រេត ដូចជា បាយ នំប៉័ង សាច់ជ្រូក ឬសាច់មាន់ និងស៊ុត ដាក់បន្លែឱ្យច្រើនមុខ ព្រោះវាជាអាហារចម្បងដែលក្មេងគួរតែបានទទួលដើម្បីបង្កើនកម្លាំងថាមពលនៅពេលព្រឹក ដែលងាយធ្វើ ប្រើពេលវេលាតិច បើត្រៀមគ្រឿងផ្សំផ្សេងៗឱ្យរួចរាល់ជាមុនផងនោះ នឹងជួយឱ្យសន្សំសំចៃពេលវេលាបានច្រើនទៀតផង ដូចជា មុខម្ហូប 6 យ៉ាងយ៉ាងក្រោមនេះ ៖
– ស៊ុបម៉ាក់ការ៉ូនី សាច់ជ្រូកចិញ្ច្រាំ
– ស៊ុតក្រឡុក
– បបរស្លឹកបះ
– នំសាំងវិចសាច់ត្រីធូណា
– បាយសាច់ជ្រូកស៊ីអ៊ីវ
– នំប៉័ងលាបស៊ុតក្រឡុកអាំង
Mom’s Tip
មុខម្ហូបទាំងអស់នេះក្រៅពីងាយស្រួលធ្វើហើយ នៅអាចត្រៀមទុកជាមុនបានទៀតផង ដោយហាន់បន្លែហើយយកទៅស្រុះទុកនៅក្នុងប្រអប់បិទគម្របឱ្យជិតដាក់ក្នុងទូទឹកកក ទុកធ្វើឱ្យកូនញ៉ាំបានច្រើនដង មិនចាំបាច់ត្រៀមរៀងរាល់លើក។
អាហារគ្រប់ចាន អាចដាក់ឱ្យកូនញ៉ាំគូគ្នាជាមួយផ្លែឈើស្រស់ ទឹកផ្លែឈើ ឬទឹកដោះគោ ក៏អាចជួយឱ្យអាហារពេលព្រឹករបស់កូនមានគ្រប់នូវគុណតម្លៃខាងសារធាតុអាហារច្រើនឡើងដែរ៕