បច្ចុប្បន្ន របរចិញ្ចឹមបង្កង គឺជាមុខរបរមួយដែលកំពុងមានតម្រូវការក្នុងទីផ្សាយ៉ាងខ្លាំងនៅ ក្នុងតំបន់អាស៊ីអាគ្នេយ៍ ក៏ដូចជាក្នុងប្រទេសកម្ពុជាយើងផងដែរ នេះក៏ដោយសារតែកំណើនអ្នកបរិភោគបង្កង និងកំណើនទីផ្សារបង្កងក្នុងស្រុកកំពុងមានសម្ទុះខ្លាំងជាងឆ្នាំមុន។
ហេតុដូច្នេះហើយ ទើបម្ចាស់កសិដ្ឋានចិញ្ចឹមបង្កងមួយរូបនៅខេត្តបាត់ដំបង បានប្រាប់កាសែតឡារ៉ែន ពាណិជ្ជឱ្យដឹងថា សព្វថ្ងៃគាត់កំពុងផ្ដោតខ្លាំងទៅលើរបរចិញ្ចឹមបង្កងមួយនេះ(ចិញ្ចឹមភ្ញាស់យកកូន) ដោយសារមើលឃើញថា ទីផ្សារបង្កងនាពេលបច្ចុប្បន្ន គឺមានភាពធំទូលាយ ហើយតម្រូវការក៏មានទំហំធំ ខណៈការផលិតក៏ពុំសូវមានច្រើនផងនោះ បានជំរុញឱ្យខ្ញុំចាប់យករបរមួយនេះតែម្ដង។
លោក តាំង លាងឆាយ ដែលមានវ័យទើបតែ 23ឆ្នាំបានប្រាប់ឱ្យដឹងថា៖“ខ្ញុំជាសហគ្រិនចិញ្ចឹមបង្កងមួយរូប ដែលមានទៅលំនៅនៅទីរួមខេត្តបាត់ដំបង សព្វថ្ងៃនេះខ្ញុំកំពុងតែស្វែងរកអ្នកដែលចង់រៀនជំនាញចិញ្ចឹមបង្កង(សម្រាប់មួយចេះ)ដោយមិនចំណាយប្រាក់សម្បីតែ 1កាក់ឡើយ។តែលក្ខខណ្ឌ គឺតម្រូវឱ្យអ្នកចង់រៀន ឬចង់ចេះជំនាញនេះ ត្រូវតែមកទាក់ទងដោយខ្លួនឯងជាមួយខ្ញុំផ្ទាល់ ដើម្បីដឹងថា ពេលវេលាណាដែលអាចនឹងរៀនបាន ព្រោះខ្ញុំក៏មានការមមាញឹកក្នុងមុខរបរដែរ”។
លោកបានបន្តថា មូលហេតុ គឺដោយសារលោកចង់ឱ្យកូនខ្មែរមាននៅមុខរបរច្បាស់លាស់ និងមានប្រាក់ចំណូលកាន់តែច្រើន ឧទាហរណ៍ដូចជាសព្វថ្ងៃនេះ កំណើនអ្នកបរិភោគបង្កង កំណើនភោជនីយដ្ឋាន និងកំណើនទីផ្សារបង្កងក្នុងស្រុក កំពុងមានសម្ទុះកើនឡើងខ្លាំងជាងឆ្នាំមុនៗ ជាមូលហេតុធ្វើឱ្យតម្លៃបង្កង កាន់តែឡើងថ្លៃខ្លាំង ពី 1ថ្ងៃទៅ 1ថ្ងៃ។
លោក តាំង លាងឆាយ បានបញ្ជាក់ថា៖“ខ្ញុំមានគោលការណ៍មួយ គឺចង់ឱ្យមានផលិតផល ទាំងពូជទាំងសាច់ ដើម្បីអាចផ្គត់ផ្គង់ឱ្យបានគ្រប់គ្រាន់នៅក្នុងទីផ្សារក្នុងស្រុករបស់យើង។ ប៉ុន្តែនៅក្នុងដំណាក់កាលនេះ យើងធ្វើមិនទាន់បានបង្កងសាច់សម្រាប់ចូលភោជនីយដ្ឋាន និងផ្គត់ផ្គង់តាមសណ្ឋាគារធំៗមិនទាន់បានគ្រប់គ្រាន់នៅឡើយទេ ដោយសារការផ្គត់ផ្គង់ពូជមិនទាន់គ្រប់តម្រូវការ”។
លោកបានបញ្ជាក់ដែរថា បញ្ហាផ្គត់ផ្គង់បង្កងសាច់មិនទាន់បាន ដោយសារតែវាមិនទាន់ទទួលបានផល។ បង្កងសាច់ ទទួលបានផលតិចតួចស្តួចស្តើង ដែលមិនទាន់អាចគណនាបាននៅឡើយព្រោះយើងកំពុងផលិតពូជ និងមេបន្ថែម ដើម្បីបំពេញសេចក្តីត្រូវការចាំបាច់ និងដើម្បីចែកចាយទៅតាមកន្លែង និងខេត្តមួយចំនួន។ ម្យ៉ាង ក៏ដោយសារតែតម្រូវការកូន និងមេបង្កង វាមានខ្ពស់។ យើងសម្រុកពង្រីកការចិញ្ចឹមពូជ តាមតម្រូវការអ្នកចង់បានមេ និងពូជទៅចិញ្ចឹមសិន។
លោក លាងឆាយ ក៏បានអះអាងដែរថា៖“ប៉ុន្តែខ្ញុំមិនឱ្យអ្នកត្រូវការសាច់បង្កង និងទីផ្សារអស់សង្ឃឹមនោះទេ ព្រោះរយៈពេល 2ខែទៀត ទិន្នផលបង្កងសាច់ និងដែលអាចប្រមូលបាននោះ នឹងមានវត្តមានលក់នៅលើទីផ្សារហើយ។ ទីផ្សារឃើញមានតម្រូវការ អ្នកចង់ចិញ្ចឹមក៏មានការកើនឡើងដែរពី 1ថ្ងៃទៅ 1ថ្ងៃ មានអ្នកចាប់អារម្មណ៍ច្រើន ព្រោះវាជាវារីវប្បកម្មប្រភេទថ្មី ប៉ុន្តែវាមានការលំបាកខ្លាំងដែរ ប្រសិនបើយើងមិនបំពេញតាមលក្ខណៈបច្ចេកទេសនៃការចិញ្ចឹមទេនោះ”។
លោកក៏បានអះអាងទៀតដែរថា៖“ដូច្នេះទីផ្សារវាមិនខ្វះឡើយ ហើយប្រសិនបើកសិករដែលបានប្រកបរបរចិញ្ចឹមបង្កងលក់នេះហើយ គឺអាចសម្ងំកើបប្រាក់ចំណូលខ្ទង់ម៉ឺនដុល្លារក្នុង 1ឆ្នាំៗ ពីរបរមួយនេះជាមិនខាន”។
សូមជម្រាបថា កសិដ្ឋានចិញ្ចឹមបង្កងនៅស្រុកបាត់ដំបង ដែលមានទីតាំងស្ថិតនៅក្នុងភូមិ13មករា ឃុំព្រែកព្រះស្តេច ស្រុកបាត់ដំបង ខេត្ដបាត់ដំបងនេះ ក៏បាននិងកំពុងប្រកាសស្វែងរកដៃគូសហការក្នុងការចិញ្ចឹមបង្កងដែរ ដោយលោកនឹងផ្ដល់ពូជបង្កង រួមជាមួយបច្ចេកទេសក្នុងការចិញ្ចឹមដូចគ្នាផងដែរ ដោយលោកមាន 2-3ទីតាំងឯណោះ។ កសិដ្ឋាននេះ ចាប់ផ្ដើមដំណើរការបានប្រមាណជិត 1ឆ្នាំមកហើយ ដោយបច្ចុប្បន្នមានស្រះសម្រាប់ចិញ្ចឹម និងអាងភ្ញាស់កូនបង្កងចំនួន 50អាង(ក្នុង1អាងមានទំហំ 4.5×5ម៉ែត្រ)។ ចំណែកបង្កងដែលចិញ្ចឹមយកសាច់ គឺលោកមានផ្ទៃដីប្រមាណចំនួន 10ហិកតា។ នេះបើតាមការបញ្ជាក់របស់លោក លាងឆាយ។
លោក តាំង លាងឆាយ បានបញ្ជាក់បន្ថែមថា នៅក្នុងការចាប់ផ្តើមរបរមួយនេះបែបអាជីវកម្មខ្នាតតូចដំបូង អ្នកអាចចាប់ផ្តើមដើមទុនប្រមាណជា 2ពាន់ដុល្លារសម្រាប់ការចំណាយទៅលើស្រះទឹក និងការទិញពូជ ឬការទិញកូនបង្កងមកចិញ្ចឹម ដោយអ្នកក៏អាចចិញ្ចឹមនៅក្នុងអាងក៏បាន ហើយអ្នកក៏មិនចាំបាច់ទៅទិញចំណីពីគេមកឱ្យបង្កងស៊ីដែរ ដែលយើងអាចរកចំណីឱ្យវាបានយ៉ាងងាយ។ ហើយសម្រាប់ការបង្ហាត់ជំនាញចិញ្ចឹមបង្កងអូស្ត្រាលីទឹកសាបដោយមិនគិតលុយនេះ គឺមានទីតាំងនៅទឹកដីខេត្តបាត់ដំបង។
លោកបានបញ្ជាក់បន្ថែមថា៖“អ្វីដែលពិសេសសម្រាប់បងប្អូនប្រជាកសិករខ្មែរដែលចង់ចិញ្ចឹមបង្កង ខ្ញុំនឹងផ្ដល់បច្ចេកទេសជាក់ស្តែង ក៏ដូចជាពូជក្នុងការចិញ្ចឹមផងដែរ ព្រោះនៅកសិដ្ឋានខ្ញុំមានស្រះចិញ្ចឹមបង្កងយកសាច់ ប្រភេទអាងភ្ញាស់ និងមានឧបករណ៍វាស់ទឹក ប្រភពទឹកដើម្បីឱ្យអ្នករៀនបានមើលឃើញផ្ទាល់តែម្តង។ ព្រោះបើយើងចិញ្ចឹមយកសាច់ វាត្រូវការទីតាំងធំ ព្រោះក្នុង 1ម៉ែត្រការ៉េដាក់បានបង្កងតែ 10ក្បាលទេ។ តែបើផលិតកូនបង្កងសម្រាប់លក់វិញ ក្នុង 1ម៉ែត្រការ៉េដាក់បានជិត 100ក្បាល”។
ដោយឡែក លោក តាំង លាងឆាយ ដែលជាម្ចាស់កសិដ្ឋានបង្កង បានបញ្ជាក់ឱ្យដឹងទៀតថា៖“បងប្អូនដែលចង់ទិញពូជបង្កងរបស់ខ្ញុំ សម្រាប់កូនបង្កង 1គ្រាប់ក្នុងតម្លៃ 2ពាន់រៀល។ ដូច្នេះបើខ្ញុំផលិត 1ខែបាន 10,000កូន ខ្ញុំបានចំណូល 5,000ដុល្លារ។ សម្រាប់ពូជយកទៅបង្កាត់(ពូជមេញី1ឈ្មោល1) 1គូតម្លៃ 10ដុល្លារ ដោយអ្នកខ្លះគាត់ទិញមេ 50គូ ឬ100គូ តាមលទ្ធភាព និងតាមទំហំទីតាំង ដែលគាត់បានត្រៀមទុក។ ចំណែកបង្កងសាច់ក្នុង 1គីឡូតម្លៃ 30 ទៅ 35ដុល្លារនៅក្នុងទីផ្សារបច្ចុប្បន្ននេះ”។
លោកក៏បានបញ្ជាក់ឱ្យដឹងដែរថា៖“សម្រាប់កូនបង្កងបច្ចុប្បន្ន ខ្ញុំផលិតលក់បាន 1ខែ 1ម៉ឺនក្បាល ឬខែខ្លះ 2ទៅ 3ម៉ឺនក្បាល គឺក្នុងការផលិតកូនបង្កងនេះយើងត្រូវប្រើពេល 45ថ្ងៃ ឯការចិញ្ចឹមបង្កងសាច់ ត្រូវប្រើពេល 6ខែ ទើបអាចចាប់លក់បាន ព្រោះអាស្រ័យលើស៊ីតណ្ហភាព បើមានកម្ដៅជិត 40អង្សា បង្កងឆាប់ធំធាត់បានល្អ ព្រោះវានឹងស៊ីចំណីបានល្អ និងបង្កកំណើតលឿន តែបើមេឃត្រជាក់ បង្កងវាពុំសូវស៊ីចំណីទេ ហើយការបង្កកំណើតក៏មានលក្ខណៈយឺតដែរ”។
លោក តាំង លាងឆាយ បានបញ្ជាក់ឱ្យដឹងដែរថា គម្រោងរបស់លោកនឹងមានការពង្រីកទីតាំងបន្ថែម ព្រោះបច្ចុប្បន្នតម្រូវការទាំងកូន ទាំងសាច់មានទីផ្សារកាន់តែកើនឡើង ហើយខ្ញុំនឹងធ្វើការផ្គត់ផ្គង់បង្កងនេះ ដើម្បីបំពេញសេចក្តីត្រូវការទីផ្សារក្នុងស្រុក ហើយបើលោកអ្នកចង់ទិញបង្កងសាច់ ឬកូនបង្កងយកទៅចិញ្ចឹម ឬក៏មានបំណងចង់សហការ និងចាប់អារម្មណ៍ការចិញ្ចឹមបង្កងដូចខាងលើនេះ អាចទាក់ជាមួយលោកបាន៕