មិត្តអ្នកអានប្រហែលជាដឹងច្បាស់ហើយថា ការទទួលទានអាហារដើម្បីឱ្យសុខភាពធ្មេញរឹងមាំនោះ អ្នកគួរកាត់បន្ថយអាហារប្រភេទស្ករ និងដុសសម្អាតធ្មេញគ្រប់ពេលក្រោយទទួលទានអាហារហើយ តើដឹងទេថា ហេតុអីបានជាស្ករធ្វើឱ្យធ្មេញពុក?
ការពិត ស្ករមិនមែនជាមូលហេតុចម្បងដែលធ្វើឱ្យកើតមានបញ្ហា ធ្មេញពុកនោះទេ ព្រោះមិនថាទទួលទានអាហារអ្វីក៏អាចធ្វើឱ្យធ្មេញពុកបានដែរ បើអ្នកមិនដុសសម្អាតធ្មេញ និងទទួលទាននេះទទួលទាននោះជាប់រហូត ក៏ធ្វើឱ្យធ្មេញពុកបានដូចគ្នាដែរ គ្រាន់តែស្ករ ធ្វើឱ្យធ្មេញឆាប់ពុកជាងគេប៉ុណ្ណោះ ព្រោះស្ករអាចតោងជាប់ស្រទាប់ធ្មេញស្អិតជាង និងជាអាហាររបស់អតិសុខុមប្រាណនៅក្នុងមាត់ដែលជាមូលហេតុរបស់រោគពុកធ្មេញទៀតផង។
ដូច្នេះក្រៅពីទទួលទានស្ករតិច ហើយការទទួលទានអាហារដែលត្រឹមត្រូវជួយឱ្យសុខភាពធ្មេញល្អបានដូចគ្នា ជាពិសេសអាហារដូចតទៅនេះ ៖
1. ផ្លែឈើរសជាតិជូរ បន្ថែមវីតាមីន C
វីតាមីន “ជួយភ្ជាប់កោសិកាធ្មេញឱ្យរឹងមាំឡើង និងល្អចំពោះសាច់អញ្ចាញធ្មេញរបស់អ្នក។ មានការស្រាវជ្រាវមួយបានរកឃើញថា អ្នកដែលទទួលទានវិតាមីន ”តិចជាង60មីល្លីក្រាមក្នុង1ថ្ងៃ នឹងមានឱកាសកើតរោគអញ្ចាញច្រើនជាងអ្នកដែលទទួល ទានវីតាមីន C 180មីល្លីក្រាមឡើងទៅក្នុង1ថ្ងៃ ដែលយើងអាចចាប់ផ្តើម ដោយការទទួលទានទឹកក្រូចច្របាច់1កែវ ឬក្រូចមួយផ្លែក៏បាន។
2. កាល់ស្យូម1000-1500មីល្លីក្រាមរៀងរាល់ថ្ងៃ
ទាំងអ្នកដែលមានអាការរបស់រោគអញ្ចាញ និងធ្មេញ និងអ្នកដែលមានសុខភាពមាត់ធ្មេញរឹងមាំល្អហើយក៏ដោយ ព្រោះក្រៅពីជួយឱ្យឆ្អឹងរឹងមាំហើយ កាល់ស្យូមមួយផ្នែកត្រូវបានបែងចែកទៅសាងភាពរឹងប៉ឹងឱ្យអញ្ចាញ និងធ្មេញរបស់អ្នកផងដែរ សម្រាប់អាហារដែលមានកាល់ស្យូមច្រើននោះមានដូចជា ទឹកដោះគោ ឈីស យ៉ាអួ ត្រីតូចៗ និងបន្លែបៃតងជាដើម។
3.ទទួលទានទឹកតែ
មានការសិក្សាស្រាវជ្រាវមួយថ្មីទៀតបានឱ្យដឹងថា ការទទួលទានទឹកតែខ្មៅ ឬតែបៃតងដែលមានសារធាតុ Polyphenols មានគុណសម្បត្តិជាសារធាតុអ៊ែនទីអុកស៊ីឌែនត៍ ជួយការពារស្នាមប្រឡាក់នៅលើធ្មេញ និងកាត់បន្ថយការពុកធ្មេញ បន្ថយអាការរលាក ក្លិនមាត់ទៀតផង។
ជ្រើសរើសទទួលទានអាហារដែលស័ក្តិសម ដុសធ្មេញ ឬខ្ពុរមាត់ក្រោយពេលទទួលទានអា-ហាររួចជាប្រចាំ និងចៀសវាងអាហារផ្អែមខ្លាំង តែប៉ុណ្ណឹងលោកអ្នកនឹងមានសុខភាពមាត់ និងធ្មេញរឹងមាំល្អមិនខាន៕