តើបន្លែទាំ 4ពណ៌ខាងក្រោមនេះមានគុណប្រយោជន៍អ្វីខ្លះ? បន្លែជាអាហារប្រកបដោយគុណប្រយោជន៍ និងសម្បូរ ទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងរ៉ាឌីកាល់សេរីច្រើនប្រភេទ ជួយការពារយើងពីជំងឺដង្កាត់ផ្សេងៗ ។ បន្លែដែលយើងញ៉ាំរាល់ថ្ងៃនេះចែកចេញជា 4ក្រុមធំៗទៅតាមពណ៌ ដែលផ្តល់នូវគុណប្រយោជន៍ខុសប្លែកពីគ្នាដូច្នេះយើងគួរញ៉ាំបន្លែឱ្យបានច្រើនពណ៌ក្នុង1ថ្ងៃៗ ដើម្បីឱ្យរាងកាយបានទទួលគុណប្រយោជន៍ និងសារធាតុអាហារយ៉ាងបរិបូរណ៍ និងពេញលេញ។
1. បន្លែពណ៌ក្រហម មានដូចជា ម្ទេសក្រហម ប៉េងប៉ោះទុំ-ល- កើតចេញពីគ្រាប់ពណ៌ក្នុងក្រុម ឡៃខូហ្វ៊ីន ជួយពន្យារភាពចុះខ្សោយរបស់កោសិកាក្នុងរាងកាយកាត់បន្ថយភាពប្រថុយប្រថាននឹងការកើតរោគបេះដូង និងសរសៃឈាមកកស្ទះក្នុងខួរក្បាល។
2. បន្លែពណ៌លឿងទុំ + ពណ៌លឿង មកពីគ្រាប់ពណ៌ក្រុមឃែរ៉ូធីណយដ៍ វីតាមីន A វីតាមីន C ជួយថែបំប៉នកែវភ្នែក ធ្វើឱ្យអាចមើលឃើញបានច្បាស់ ទោះជាក្នុងពេលយប់ក៏ដោយ។ ការពារជំងឺឡើងបាយភ្នែក បំប៉នបេះដូង និងសរសៃឈាម។ បន្លែពណ៌នេះមានដូចជា ល្ពៅ និងមើមការ៉ុត ជាដើម។ល ។
3. បន្លែពណ៌បៃតង មានដូចជា បន្លែដែលមានស្លឹកពណ៌បៃតងផ្សេងៗ មកពីក្រុមគ្រាប់ពណ៌ដែលមានឈ្មោះថា ខ្លូរ៉ូហ្វៀល និងសារធាតុប្រភេទផ្សេងទៀត ដែលជួយការពារ DNA មិនឱ្យត្រូវបំផ្លាញរហូតក្លាយទៅជាដុំសាច់អាក្រក់។ ព្យាបាលសរសៃឈាមឱ្យរឹងមាំ ជួយបង្កើនសមត្ថភាពការធ្វើការងាររបស់រាងកាយ និងជួយកម្ទេចមេរោគអតិសុខុមប្រាណ ដែលបង្កផលអាក្រក់ដល់សុខភាព បំប៉នខួរក្បាល និងការចងចាំ ហើយនិងបំប៉នសុខភាពមនុស្សដែលមានអាយុច្រើន(មនុស្សចាស់)។
4. បន្លែពណ៌ស ពណ៌ស្ករខ្ចី មកពីគ្រាប់ពណ៌ក្រុម អ៊ែនថូស៊ែនធីន បន្លែក្នុងក្រុមនេះមានដូចជា មើមខ្ទឹមស មើមខ្ទឹម បារាំង ផ្សឹត សេលើរី មានគុណសម្បត្តិជួយកាត់បន្ថយសម្ពាធឈាម បញ្ចុះកូលេស្តេរ៉ូល ប្រឆាំងនឹងការកើតសាច់ដុះ ការពារមហារីក រោគបេះដូង ប្រឆាំងការឆ្លងចូលនៃមេរោគ ជួយរក្សាកម្រិតជាតិស្ករនៅក្នុងឈាម និងបង្កើនភាពស៊ាំនឹងជំងឺ៕