ដូងក្រអូបបានក្លាយជាផ្លែឈើពាណិជ្ជកម្មមួយក្នុងចំណោមផ្លែឈើចំនួន 6មុខដែលក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទបានប្រកាសឱ្យកសិករម្ចាស់ចម្ការ ម្ចាស់កសិដ្ឋាន ម្ចាស់សហគ្រាស និងសិប្បកម្មកែច្នៃផ្លែឈើដែលមានបំណងចង់នាំចេញផលិតផលរបស់ខ្លួនទៅក្រៅប្រទេស ជាពិសេសប្រទេសចិននោះ អាចទំនាក់ទំនងដាក់ពាក្យស្នើសុំចុះបញ្ជីនៅអគ្គនាយកដ្ឋានកសិកម្មបាន។
យោងតាមសេចក្តីប្រកាសរបស់ក្រសួងកសិកម្មរុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទ កាលពីពេលថ្មីៗកន្លងទៅនេះ បានឱ្យដឹងថា ដំណាំកសិកម្មហូបផ្លែចំនួន6មុខ ដែលរួមមានផ្លែសា្វយស្រស់ ផ្លែមៀនប៉ៃលិនម្រេច ផ្លែស្រកានាគ ទឹកមាត់ត្រចៀកកាំ និងដូងក្រអូប ត្រូវបានជំរុញឱ្យមានការនាំចេញទៅកាន់ទីផ្សារប្រទេសចិននៅឆ្នាំ2020 ដែលនេះជាដំណឹងដ៏ល្អបំផុតមួយសម្រាប់ម្ចាស់រោងចក្រកែច្នៃ និងវេចខ្ចប់ផលិតផលកសិកម្ម និងកសិករដែលដាំដំណាំហូបផ្លែផ្សេង។នៅក្នុងសេចក្តីប្រកាសដដែលក៏បានបញ្ជាក់ផងដែរថា មុននឹងអាចធ្វើការនាំចេញបាន ប្រទេសចិនបានតម្រូវឱ្យប្រទេសកម្ពុជាធ្វើតាមលក្ខខណ្ឌអនាម័យផ្សេងៗឱ្យត្រឹមត្រូវ។ អាស្រ័យហេតុនេះ អគ្គនាយកដ្ឋានកសិកម្មបានអំពាវនាវដល់កសិករនិងម្ចាស់រោងចក្រកែច្នៃ និងវេចខ្ចប់ ដែលមានបំណងចង់នាំចេញផលិតផលខាងលើទៅប្រទេសចិននោះអាចទំនាក់ទំនងដាក់ពាក្យស្នើសុំចុះបញ្ជីនៅនាយកដ្ឋានការពារដំណាំអនាម័យនៃអគ្គនាយកដ្ឋានកសិកម្ម ចាប់ពីថ្ងែជូនដំណឹងនេះតទៅរៀងរាល់ម៉ោងធ្វើការ ដើម្បីឱ្យអគ្គនាយកដ្ឋានកសិកម្មចាត់មន្ត្រីជំនាញចុះត្រួតពិនិត្យ និងបណ្តុះបណ្តាលកែតម្រូវបច្ចេកទេសជូនតាមជាក់ស្តែង ដើម្បីធានានូវអនុលោមភាពតាមលក្ខខណ្ឌអនាម័យរបស់ប្រទេសចិន។ អាស្រ័យហេតុនេះហើយ ទើបកសិករអ្នកដាំដើមដូងក្រអូបមួយចំនួនបាននិងកំពុងពង្រីកការដាំដើមដូងក្រអូបរបស់ខ្លួនបន្ថែមដើម្បីនាំចេញទៅកាន់ប្រទេសចិន។
លោក ពៅ ប៊ុនថូ ជាម្ចាស់កសិដ្ឋានដូងក្រអូបនៅភូមិវាលធំ ឃុំជើងគោ ស្រុកព្រៃនប់ ខេត្ពព្រះសីហនុបានរៀបរាប់ប្រាប់កាសែត ឡារ៉ែន ពាណិជ្ជថា៖“មូលហេតុដែលខ្ញុំ និងកសិករខ្មែរយើងមួយចំនួនចាប់អារម្មណ៍ងាកមកដាំដើមដូងក្រអូបមួយរយៈកន្លងមកនេះ គឺដោយសារកត្តាតម្លៃទីផ្សារដូងក្រអូបពុំមានការធ្លាក់ថ្លៃខ្លាំងដូចកសិផលផ្សេងៗឡើយ ព្រោះផ្លែដូងក្រអូបនេះវាពេញនិយមសម្រាប់ការបរិភោគរបស់ពលរដ្ឋទូទៅ ហើយរសជាតិវាមានលក្ខណៈល្អប្រសើរសម្រាប់សុខភាពទៀតផង”។
ម្ចាស់កសិដ្ឋានមានបទពិសោធខាងកសិកម្មរូបនេះបានរៀបរាប់ថា៖“កាលពី 3-4ឆ្នាំមុន នៅស្រុកខ្មែរពុំទាន់មានការបណ្តុះពូជដូងក្រអូបទេ ព្រោះគ្រាប់ពូជបណ្តុះនៅស្រុកយើងធ្វើមិនបានល្អ ដូច្នោះហើយទើបយើងតែងនាំពូជពីថៃមកដាំ ដូចជាកសិដ្ឋានរបស់ខ្ញុំក៏ដាំដូងក្រអូបពូជពីថៃ និងម៉ាឡេស៊ីដែរ ដែលកសិដ្ឋានក្នុងស្រុកយើងគេនាំចូលមកលក់”។
លោក ប៊ុនថូ បានឱ្យដឹងទៀតថា៖“ដើមដូងក្រអូបនេះមិនពិបាកដាំ និងថែទាំដូចដើមឈើហូបផ្លែផ្សេងៗនោះទេ ពោលគឺវាត្រូវការតែទឹក និងជីបំប៉នគល់តែប៉ុណ្ណោះ ហើយចម្ការរបស់ខ្ញុំមានទីតាំងនៅជិតដៃព្រែកតែម្ដង រឹតតែផ្តល់ភាពងាយស្រួលដល់ការមើលថែទាំទៅទៀត”។
លោកបានឱ្យដឹងថា ចំពោះវិធីដាំវិញ គេត្រូវជីករណ្តៅទំហំ 1ម៉ែត្រ 4ជ្រុង ជម្រៅ 1ម៉ែត្រ បើបានធំ និងជ្រៅជាងនេះរឹតតែល្អ ហើយត្រូវលាយដីល្អជាមួយជីកំប៉ុស កម្ទេចស្លឹកឈើងាប់ដាក់ចូលឱ្យពេញរណ្តៅ។ ដីសម្រាប់ដាំដើមដូងក្រអូបនេះត្រូវមានដង្ហើមទឹករាក់ៗចាប់ពី 3ម៉ែត្រទៅ 8ម៉ែត្រ គិតពីនីវ៉ូទឹកមកដីខាងលើ ជាដីដែលមិនលិចទឹក តែត្រូវមានសំណើមទឹក និងជាតំបន់ដែលឧស្សាហ៍មានភ្លៀងធ្លាក់ទៀតផង។
លោកបានបញ្ជាក់ថា គេចាំបាច់ត្រូវរៀបប្រព័ន្ធបន្តក់ទឹក ឬប្រព័ន្ធទឹកសាច ឬធ្វើប្រឡាយទឹក ដែលត្រូវចំណាយដើមទុនច្រើនបន្តិច ដោយគេត្រូវបន្តក់ទឹកលើរណ្ដៅកូនដូងក្រអូបជារៀងរាល់ថ្ងៃ នៅរដូវក្តៅ ឬបើទឹកឱ្យសាចដាក់រៀងរាល់ 3ថ្ងៃម្តង ព្រោះប្រព័ន្ធបន្តក់ទឹកនេះវាជួយសម្លាប់សត្វល្អិត នៅខាងក្រោមឫសដូង និងជួយឱ្យដើមដូងលូតលាស់បានល្អ ឆាប់ចេញផ្លែ ផ្លែបានច្រើន ធំៗល្អ និងផ្លែមានទឹកច្រើន។
ការថែទាំ គេត្រូវថែមជីកំប៉ុស និងជី NPK ភ្ជួរជ្រោយដី និងកាត់ស្មៅរៀងរាល់ឆ្នាំ ដាក់អំបិលជុំវិញគល់ដើម្បីការពារពីសត្វល្អិតស៊ីឫសដួង និងបន្សាបជាតិអាស៊ីតរបស់ដី។ ជីកំប៉ុស្ត៍វានឹងជួយដល់ការលូតលាស់បានល្អ ធ្វើឱ្យទឹកដូងមានរសជាតិឆ្ងាញ់ក្រអូប សាច់ក្រាស់ និងផ្អែមឆ្ងាញ់ មានសារធាតុរ៉ែនិងវីតាមីនច្រើន ជាពិសេសធ្វើឱ្យដើមដូងមានសុខភាពរឹងមាំល្អ។
លោកបានប្រាប់ទៀតថា កាលពីពេលលោកយកដូងក្រអូបពីថៃមកដាំ ពេលនោះលោកមិនបានរៀនពីបច្ចេកទេសដាំដុះទេ តែលោកបានស្វែងរកបទពិសោធបច្ចេកទេសក្នុងការដាំ និងថែទាំពីចម្ការរបស់អ្នកស្រុកជិតខាង។ ចំពោះការដាំវិញ នៅខេត្តព្រះសីហនុ និងកោះកុង ក្នុង 1ហិកតាគេដាំបាន 100ដើម (គេដាំខុសគ្នាតាមតំបន់) បើនៅត្បូងឃ្មុំ និងកំពង់ចាមវិញ គេដាំ 1ហិកតាបាន 150ដើម ទៅតាមទម្លាប់របស់ពូកគេ។
ជាទូទៅដូងក្រអូបឱ្យផលបានពេញ 1ឆ្នាំ ប៉ុន្តែការទទួលបានផលពីដូងនេះ បានច្រើន ឬតិច វាក៏អាស្រ័យទៅលើការថែទាំ និងនៅតាមរដូវកាលផងដែរ។ រដូវវស្សាដូងឱ្យផលបានច្រើន និងល្អ តែទិន្នផលនឹងថយចុះនៅរដូវប្រាំង ដោយសារអាកាសធាតុក្តៅ និងមានទឹកមិនគ្រប់គ្រាន់។
លោក ប៊ុនថូប្រាប់ថា៖“ដូងក្រអូប 1ដើមនឹងហុចផលឱ្យក្រោយរយៈពេលថែទាំយ៉ាងយូរ 3 ទៅ 4ឆ្នាំ ដោយនឹងទទួលបានទិន្នផលពី 180 ទៅ 200ផ្លែ ឬលើសពីនេះក្នុង 1ឆ្នាំ”។លោក ប៊ុនថូ បានបញ្ជាក់ឱ្យដឹងទៀតថា៖“ដើមដូងក្រអូបគេអាចទទួលផលបានរយៈពេល 6-7ខែក្នុង 1ឆ្នាំ គឺចាប់ពីខែ12 ដល់ខែ6 ដល់ខែ7 ទិន្នផលនឹងចាប់ផ្តើមថយចុះ។ សម្រាប់ខ្ញុំ ការចែកចាយលក់មិនលំបាកទេ គឺមានម៉ូយស្រាប់ ព្រោះលក់ជាង 10ឆ្នាំមកហើយ និងមានម៉ូយនៅគ្រប់ខេត្ត ដូចជាខេត្តព្រះសីហនុ កោះកុង និងនៅភ្នំពេញក៏មាន”។
លោក ប៊ុនថូ បានបញ្ជាក់ឱ្យដឹងថា៖“ខ្ញុំមានផ្ទៃដីដាំដុះចំនួន 45ហិកតា ស្មើនឹង 4,500ដើម ខ្ញុំអាចរកចំណូលបានតាមរយៈចម្ការដូងក្រអូបនេះ ដោយមានបុគ្គលិក កម្មករ មើលការខុសត្រូវថែទាំចំនួន 30នាក់។ ខ្ញុំក៏មានបំណងចង់នាំផ្លែដូងក្រអូបរបស់ខ្ញុំទៅកាន់ទីផ្សារប្រទេសចិនដែរ ព្រោះថា អាចនឹងលក់បានថ្លៃជាងលក់ក្នុងស្រុក និងចង់ដឹងថា តើផលិតផលរបស់ខ្ញុំត្រូវនឹងស្តង់ដាអនាម័យដែលគេកំណត់ឬទេ? ម្យ៉ាងទៀតបច្ចុប្បន្ននេះខ្ញុំកំពុងពង្រីកការដាំដូងក្រអូបចំនួន 3,000ដើមថែមទៀត ព្រោះវាកំពុងតែមានតម្រូវការទីផ្សារល្អ និងចង់ជំរុញការនាំចេញទីផ្សារក្រៅផងដែរ”៕