ផ្លែទៀបបារាំង ឬឈ្មោះវិទ្យាសាស្ត្រហៅថា Annona muricataL គឺជាផ្លែឈើម្យ៉ាងដែលសម្បូរជាតិកាកសរសៃ និងវីតាមីន C។ ផ្លែទៀបបារាំង ជារុក្ខជាតិមានត្រកូលជាមួយនឹងទៀបខ្មែរយើងដែរ ដោយផ្លែមានសម្បកពណ៌បៃតងស្រាលមានសណ្ឋានដូចបន្លាស្រួចទន់ៗ ហើយមានសាច់ខាងក្នុងស្រដៀងនឹងសាច់ផ្លែទៀបខ្មែរយើងដែរ និងមានរសជាតិជូរអែម។ ប្រជាជនខ្មែរយើងនិយមបរិភោគផ្លែទៀបបារាំងទុំដើម និងចូលចិត្តដាំនៅក្បែរផ្ទះ ខណៈដែលប្រទេសមួយចំនួនបានដាំធ្វើជាដំណាំឧស្សាហកម្មយកផ្លែ។
លោក ឡាក់ ហាក់ សមាជិកសហគមន៍កសិកម្មខេត្តកោះកុង បានមានប្រសាសន៍ប្រាប់ឡារ៉ែនពាណិជ្ជថា សហគមន៍របស់លោក ក្រៅពីដំណាំទៀបបារាំងដែលជាដំណាំហូបផ្លែចម្បងដែលសហគមន៍បានដាំនៅលើផ្ទៃដីប្រមាណជា 10ហិកតាហើយនោះយើងនៅមានដាំបន្លែបន្ទាប់បន្សំទៀតជាច្រើន ។
លោក ឡាក់ ហាក់ បានឱ្យដឹងថា៖“ដើម្បីឱ្យដើមទៀបបារាំងផ្តល់ទិន្នផលខ្ពស់ គេអាចដាំដោយការជ្រើសរើសពូជល្អៗ គឺត្រូវរកពូជណាដែលមានផ្លែច្រើន ធំ ទម្ងន់ពី 1 ទៅ 2គីឡូក្រាមក្នុង 1ផ្លែ និងមានគ្រាប់តិច ផ្លែមានរាងមូលទ្រវែងល្អ ហើយមានរសជាតិជូរអែមឆ្ងាញ់ ដែលអាចធន់ទ្រាំ នឹងជំងឺ និងសត្វល្អិតចង្រៃបាន”។ការដាំដើមទៀបបារាំង គឺត្រូវធ្វើឡើងដោយការបណ្តុះពីគ្រាប់របស់ផ្លែទៀបបារាំងដែលគេទុកពូជ គឺក្រោយពេលយកចេញពីផ្លែ គ្រាប់ត្រូវលាងទឹកឱ្យស្អាត រួចហាលថ្ងៃទុក។ នៅពេលដាំ គេត្រូវដាក់បណ្តុះក្នុងរន្ធនីមួយៗដែលមានគ្រាប់ពូជ 1គ្រាប់ក្នុងចម្ងាយពីគ្នាប្រហែលពី 3ទៅ5សង់ទីម៉ែត្រ និងជម្រៅ 1សង់ទីម៉ែត្រ និងត្រូវស្រោចទឹកឱ្យបានជាប់ជាប្រចាំ។
លោកបានឱ្យដឹងថា ការរៀបចំដីសម្រាប់ដាំទៀបបារាំង គឺត្រូវភ្ជួរ និងរាស់ដីឱ្យបានជ្រៅ រាស់ដីឱ្យបានម៉ដ្ឋល្អ រួចហើយកាប់ជារណ្តៅដែលមានទំហំ និងជម្រៅដូចគ្នា គឺ 50សង់ទីម៉ែត្រ។ ចម្ងាយ ពីណ្តៅ1 ទៅរណ្តៅ 1ទៀតពី 4ទៅ 7ម៉ែត្រ។ ការដាំដុះអាចធ្វើឡើងនៅពេលណាក៏បាន តែពេលវេលាដែលល្អ គឺក្នុងរដូវវស្សា ដើម្បីបន្ថយការស្រោចស្រពទឹកហ្នឹងឯង។លោកបានឱ្យដឹងទៀតថា ដើមទៀបបារាំង ទាមទារឱ្យមានការដាក់ជី ទើបទទួលបានទិន្នផលខ្ពស់។
កម្រិតជី(អាមុយញូ៉មសុ៊លផាត)ដែលត្រូវប្រើគឺ ពី100 ទៅ 150ក្រាម ត្រូវដាក់ក្រោយពេលដាំបានរយៈពេល 1ខែ និងត្រូវដាក់ម្តងទៀតរយៈពេល 6ខែបន្ទាប់មក។ កម្រិតជីត្រូវកើនឡើងពី250 ទៅ 300ក្រាមរៀងរាល់ឆ្នាំ រហូតដល់ដំណាំនេះចាប់ផ្តើមចេញផ្លែ។
ចំពោះការស្រោចទឹកវិញ គឺមានសារៈសំខាន់ណាស់ចំពោះដើមទៀបបារាំងនេះ។ ការស្រោចទឹកមិនគ្រប់គ្រាន់ នឹងធ្វើឱ្យទៀបបារាំងផ្តល់ផ្លែតិច និងផ្លែមានទំហំតូច រីឯការប្រមូលផលវិញ ដំណាំទៀបបារាំងនឹងផ្តល់ផលក្នុងរយៈពេល 3ឆ្នាំក្រោយពេលដាំ។ ដើមទៀបបារាំងចេញផ្កាស្ទើរតែរាល់ខែ ប៉ុន្តែសំខាន់ ផ្កាដែលនឹងមានក្ដិបផ្លែ គឺនឹងចេញនៅខែឧសភា និងខែមិថុនា ហើយនឹងទុំនៅខែវិច្ឆិកា និងខែធ្នូជាបន្តបន្ទាប់។
ទៀបបារាំង គេនឹងបេះវានៅពេលដែលវាចាស់ល្អ គឺសម្បកក្រៅរបស់វានឹងរីកក្រឡា សម្បុរឡើងពណ៌បៃតងស្រាល ហើយវានឹងទុំ រយៈពេល3 ទៅ 5ថ្ងៃក្រោយការបេះ។ ការប្រមូលផល ឬការបេះនេះគឺគេត្រូវធ្វើដោយដៃផ្ទាល់ និងចៀសវាងការធ្វើឱ្យធ្លាក់ឬធ្វើឱ្យផ្លែទ្រុឌជាំដែលបណ្តាលឱ្យរលួយនៅពេលដែលវាទុំ។ នេះបើតាមលោកហាក់បានបញ្ជាក់។
ដោយឡែករឿងតម្លៃនៅលើទីផ្សារវិញ លោក ឡាក់ ហាក់ បានប្រាប់កាសែត ឡារ៉ែនពាណិជ្ជថា“ទៀបបារាំង គឺជាផ្លែឈើ ដែលមានតម្លៃ មិនសូវជាថ្លៃប៉ុន្មានទេ ដោយតម្លៃនៅលើទីផ្សារយើងអាចលក់បានត្រឹមតែ2,500 ទៅ3,000រៀលប៉ុណ្ណោះក្នុង 1គីឡូក្រាម តែនៅឆ្នាំនេះតម្លៃល្អជាឆ្នាំមុនៗ គឺយើងអាចលក់បានដល់ទៅ 3,500 ទៅ 4,000រៀលក្នុង 1គីឡូក្រាម”។
បើតាមប្រសាសន៍របស់លោក ឡាក់ ហាក់ បានឱ្យដឹងថា៖ “នៅលើផ្ទៃដីដែលសមាគមបានដាំដុះសព្វថ្ងៃនេះ យើងអាចប្រមូលផលផ្លែទៀបបារាំងបានប្រមាណជាជាង 1តោនដែរក្នុង 1ថ្ងៃលើផ្ទៃដីដាំដុះ1ហិកតា បើសរុបទាំង 10ហិកតាដែលយើងដាំនោះ យើងទទួលបានចំណូលសរុបប្រមាណជា 40លានរៀលដែរនិង អាចប្រមូលផលបានជាបន្តបន្ទាប់”។
លោក ឡាក់ ហាក់ បានឱ្យដឹងទៀតថា៖“បច្ចុប្បន្ន ផ្លែទៀបបារាំងរបស់សហគមន៍យើងត្រូវបានយកទៅផ្គត់ផ្គង់នៅក្នុងទីផ្សារក្នុងស្រុក នៅភ្នំពេញតាមរយៈឈ្មួញកណ្តាល និងផ្សារទំនើបនៅខេត្តកោះកុងដែលទទួលយកផលិតផលកសិកម្មរបស់សហគមន៍យើងទៅលក់”។ លោកបានប្រាប់កាសែតឡារ៉ែនពាណិជ្ជទៀតថា នាថ្មីៗនេះមានការសម្ពោធផ្សារទំនើបថ្មីៗបន្ថែមទៀតជាច្រើននៅក្នុងខេត្ត ដូច្នេះធ្វើឱ្យសហគមន៍លោកមានគោលបំណងពង្រីកការដាំដុះផ្លែទៀបបារាំងនេះឱ្យកាន់តែធំឡើង ដើម្បីផ្គត់ផ្គង់ទីផ្សារដែលកំពុងមានតម្រូវការនេះ។
លោក ឡាក់ ហាក់ បានប្រាប់អំពីគោលបំណងក្នុងការពង្រីកសហគមន៍របស់លោកថា សហគមន៍នឹងបង្កើនការដាំដុះដំណាំផ្លែទៀបបារាំងធម្មជាតិ ឬផ្លែឈើសរីរាង្គឱ្យបានសម្បូរបែប និងច្រើនឡើង ដើម្បីបំពេញតម្រូវការរបស់ផ្សារទំនើបទាំងនោះ ក៏ដូចជាតម្រូវការហូបចុករបស់ប្រជាពលរដ្ឋខ្មែរយើងផងដែរ។ លោកបានបន្ថែមថា ប្រសិនបើមានការបញ្ជាទិញពីក្រុមហ៊ុន ឬសហគ្រាសផលិតភេស្ជជៈណាមួយជាក់លាក់នោះ លោកក៏មានមហិច្ឆតាក្នុងការពង្រីកផលិតកម្មដំណាំផ្លែទៀបបារាំងនាពេលខាងមុខបន្ថែមទៀតដែរ៕