ប្រជាពលរដ្ឋកម្ពុជាបច្ចុប្បន្នភាគច្រើនជ្រើសរើសបន្លែសរីរាង្គច្រើនជាងបន្លែនាំចូល ដូច្នេះហើយទើបអាជ្ញាធរមូលដ្ឋានបានជំរុញឱ្យកសិករពង្រីកផ្ទៃដីបន្ថែម និងបង្កើនការដាំដុះតាមបច្ចេកទេស ដើម្បីទទួលបានទិន្នផលខ្ពស់។ បន្លែទាំងនេះ ជាបន្លែសរីរាង្គ និងបន្លែសុវត្ថិភាពដែលបងប្អូនប្រជាកសិករនៅមូលដ្ឋានចូលចិត្តដាំ សម្រាប់ផ្គត់ផ្គង់ជាលក្ខណៈគ្រួសារ និងបេះយកមកលក់លើទីផ្សារតាមបណ្តាខេត្តក្នុងព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជា ដើម្បីដោះស្រាយជីវភាពប្រចាំថ្ងៃផង និងទប់ស្កាត់ការនាំចូលបន្លែមិនល្អពីប្រទេសជិតខាងផងដែរ។
តបតាមតម្រូវការលើទីផ្សារក្នុងមូលដ្ឋាន កសិករនៅឃុំសាមឃួយ ស្រុកសេសាន ខេត្តស្ទឹងត្រែង ជិត700គ្រួសារបាននាំគ្នាដាំបន្លែសរីរាង្គដោយផ្ទាល់ដៃដើម្បីទ្រទ្រង់នូវសុខភាពដល់អ្នកទទួលទាន និងទប់ស្កាត់ការហូរចូលបន្លែពីក្រៅប្រទេសផងដែរ។ បន្លែដែលប្រជាកសិករដាំដុះទាំងនោះ រួមមានដូចជាសាលាដ ត្រសក់ ននោង ស្ពៃ ត្រប់ ប៉េងបោះ ត្រកួន ត្រឡាច និងខាត់ណាជាដើម។
មេឃុំសាមឃួយ លោក ខាវ ខាំអន បានដឹងថា៖“កសិកនៅក្នុងឃុំទាំងមូល ភាគច្រើនបានចូលរួមក្នុងវគ្គបណ្តុះបណ្តាលលើបច្ចេកទេសដាំដុះដំណាំសុវត្ថិភាព និងបន្លែសរីរាង្គ ព្រោះពួកគេចាប់ផ្តើមមានការកត់សម្គាល់នៅលើទីផ្សារបច្ចុប្បន្នដែលអាចឱ្យពលរដ្ឋបង្កើនចំណូល ផ្គត់ផ្គង់ទីផ្សារក្នុងស្រុក និងចូលរួមទប់ស្កាត់ការនាំចូលបន្លែដែលមានជាតិគីមី”។
ដោយឡែកលោក អ៊ុក សំណាង ប្រធានមន្ទីរកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទ ខេត្តព្រៃវែងបានមានប្រសាសន៍ឱ្យដឹងពីចំនួនប្រជាកសិករបច្ចុប្បន្នដែលប្រកបមុខរបរដាំបន្លែសុវត្ថិភាពនៅក្នុង ស្រុកកញ្ច្រៀច ខេត្តព្រៃវែង បានកើនឡើងច្រើន ហើយផ្ទៃដីដាំដុះក៏បានកើនឡើងរហូតដល់ទៅ50%ដែរ បើប្រៀបធៀបទៅនឹងឆ្នាំមុន ដោយសារតែបន្លែដែលពួកគាត់ដាំបានមានតម្រូវការទីផ្សារល្អ ព្រមទាំងមានការជួយគាំទ្រពីមន្ទីរកសិកម្មខេត្ត ទាំងបច្ចេកទេសដាំដុះ និងរកទីផ្សារបន្លែឱ្យផងដែរ។
លោក បានបន្តទៀតថា ប្រជាកសិករដែលប្រកបមុខរបរដាំបន្លែសុវត្ថិភាពនេះមានចំនួន 3ភូមិ គឺភូមិអ្នកតាជ័យ ភូមិត្រពាំងប្រស្រែលិច និងភូមិត្រពាំងប្រស្រែកើត ក្នុងឃុំគោកគង់លិច ស្រុកកញ្ច្រៀច ខេត្តព្រៃវែង នៅលើផ្ទៃដីសរុបប្រមាណជា 30ហិកតា ខណៈឆ្នាំមុនមានត្រឹមតែ 15ហិកតាប៉ុណ្ណោះ។ បន្លែសុវត្ថិភាពដែលពួកគាត់ដាំមានដូចជា ស្ពៃចង្កឹះ ស្ពៃតឿខាត់ណា ស្ពៃក្រញាញ់ ស្ពៃស ឆៃថាវ ម្រះ ត្រសក់-ល- ដែលបន្លែទាំងនេះ ពុំប្រើប្រាស់ថ្នាំគីមីដែលធ្វើឱ្យប៉ះពាល់ដល់សុខភាពអ្នកបរិភោគនោះទេ។
ឯប្រជាកសិករនៅកោះពាមរាំងវិញ បានបញ្ជាក់ថា ក្រៅពីមន្ទីរកសិកម្មខេត្តចុះមកបង្រៀនបច្ចេកទេសកសិកម្ម និងផ្តល់ពាងទឹកហើយ ក៏មានអង្គការក្រៅរដ្ឋាភិបាលមួយចំនួន បានចុះមកជួយជាសម្ភារ និងបច្ចេកទេសផងដែរ ជាហេតុធ្វើឱ្យពួកគាត់មានលទ្ធភាពអាចពង្រីកផ្ទៃដីដាំដុះ និងផលិតបន្លែនាំចេញទៅលក់លើទីផ្សារបានក្នុង 1ថ្ងៃប្រមាណពី 1តោន ទៅ 2តោនឯណោះ ហើយឆ្នាំក្រោយៗទៀត ពួកគាត់រំពឹងថា នឹងអាចផលិតបានលើសនេះទ្វេដងទៀតផង។ កោះពាមរាំង មានពលរដ្ឋជាង 300គ្រួសារមានផ្ទៃដីដាំដុះរាប់ពាន់ហិកតា។
ប្រជាកសិករទាំងនេះបានបញ្ជាក់ថា បន្លែដែលពួកគាត់ដាំបាន គឺមិនភ័យបារម្ភរឿងទីផ្សារនោះទេ មានប៉ុន្មានក៏លក់អស់ដែរ ហើយមានគេមកប្រមូលទិញដល់រងបន្លែតែម្តង ដោយពួកគាត់គ្រាន់តែកាត់រួចច្រកថង់ទុក តាមការកុម្ម៉ង់ទិញរបស់ម៉ូយជាការ-ស្រេច ចំណែកតម្លៃក៏ល្អគួរសមអាចទទួលយកបានផងដែរ។
មុខរបរដាំបន្លែសុវត្ថិភាពនេះ បានជួយឱ្យជីវភាពគ្រួសារពួកគាត់ បានធូរធារច្រើនណាស់ គឹដោះស្រាយរួចទាំងជីវភាពប្រចាំថ្ងៃ ផ្គត់ផ្គង់ការសិក្សារបស់កូនៗនិងសល់ប្រាក់សម្រាប់សន្សំនៅក្នុងគ្រួសារថែមទៀតផង និយាយរួម គឹពួកគាត់អាចរស់យ៉ាងស្រួលដោយមិនចាំបាច់ធ្វើចំណាកស្រុក ទៅរកការងារធ្វើនៅកន្លែងឆ្ងាយដូចមុននោះទេ។
លោកឧកញ៉ា សុង សារ៉ន អគ្គនាយកក្រុមហ៊ុនអេមរុ រាយស៍ក៏បានឱ្យដឹងដែរថា ការធ្វើកសិកម្មមិនប្រើប្រាស់ជាតិគីមី អេមរុ រ៉ាយស៍គាំទ្រ ហើយកម្ពុជាត្រូវដើរលើទិសដៅនេះ។ ជាក់ស្តែងស្ថាប័នរបស់លោកបានធ្វើលើកិច្ចការនេះអស់រយៈពេល 4ឆ្នាំមកហើយ ដោយបានគាំំទ្រកសិកម្មបែបបៃតង ឬបែបចីរភាព តាមរយៈការធ្វើការជាមួយសហគមន៍កសិករចំនួន60 និងមានកសិករកើនឡើងដល់ 1ម៉ឺននាក់មកដល់ឆ្នាំ2019 នេះ។
លោកឧកញ៉ាបានបញ្ជាក់ថា៖“សហគមន៍ទាំងនេះមាននៅខេត្តព្រះវិហារ បាត់ដំបង កំពង់ឆ្នាំង កំពង់ស្ពឺ តាកែវ កំពង់ចាម និងព្រៃវែង ដែលមានផ្ទៃដីធ្វើកសិកម្មតាមបែបកិច្ចសន្យានេះជាង 2ម៉ឺនហិកតាដែលប្រមូលផលបានប្រមាណ 10ម៉ឺនតោនក្នុង 1ឆ្នាំ។ ក្នុងទិសដៅនេះ បើសិនយើងធ្វើកសិកម្មបែបបៃតងនេះបាន យើងនឹងក្លាយជាប្រទេសមួយដែលផ្គត់ផ្គង់នូវចំណីអាហារមានសុវត្ថិភាពហើយប្រទេសណាដែលគេចង់ហូបអាហារបែបនេះ គេនឹងមកទិញរបស់យើង”។
លោកឧកញ៉ា សុង សារ៉ន លើកឡើងថា “ដើម្បីធ្វើកសិកម្មបែបបៃតងនេះឱ្យបានដល់គោលដៅ វាទាមទារឱ្យប្រជាពលរដ្ឋ និងរដ្ឋត្រូវដើរឱ្យស្របគ្នាគ្រប់ជ្រុងជ្រោយ ទើបទៅដល់ទិសដៅ។ បើមិនធ្វើបែបនេះទេ យើងដើរមិនងាយទៅដល់គោលដៅឡើយ។ កិច្ចសាហការគ្នានេះ អាចឱ្យយើងមើលឃើញលទ្ធផលក្នុងរយៈពេលខ្លីបានថា អាចដើរទៅមុខរួច។ ការជំរុញ ការលើកទឹកចិត្តធ្វើកសិកម្មតាមបែបធម្មជាតិនេះ វាជារឿងមួយដ៏ល្អ ប៉ុន្តែវានៅមានកម្រិតនៅឡើយ”។
ឯកឧត្តម ប៉ាន សូរស័ក្តិ រដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងពាណិជ្ជកម្ម បានដាក់បញ្ចូលផលិតផលបន្លែសរីរាង្គ ជាផ្នែកមួយនៃគម្រោងជំរុញទីផ្សារសម្រាប់កសិកម្មខ្នាតតូច(AIMS)គឺដើម្បីថែរក្សាស្នាមញញឹម និង បង្កើនប្រាក់ចំណូលជូនប្រជាកសិករនៅតាមសហគមន៍ជនបទ សំដៅកាត់បន្ថយភាពក្រីក្រ ស្របតាមយុទ្ធសាស្ត្រចតុកោណដំណាក់កាលទី4 និងផែនការយុទ្ធសាស្ត្រអភិវឌ្ឍន៍ជាតិឆ្នាំ2019-2023។
ឯកឧត្តមរដ្ឋមន្ត្រី បានឱ្យដឹងក្នុងឱកាសដឹកនាំមន្ត្រីចុះពិនិត្យផលិតផលបន្លែសរីរាង្គ ដែលដាំដុះដោយប្រជាកសិករមកពីស្រុកចំនួន5 គឺស្រុកពួក បាគង សូត្រនិគម បន្ទាយស្រី និងអង្គរជុំ នៅក្នុងបរិវេណពិព័រណ៍ពាណិជ្ជកម្មមិត្តភាពកម្ពុជា-ឥណ្ឌូនេស៊ី ឆ្នាំ2019។
នៅក្នុងឱកាសនោះ ឯកឧត្តម ប៉ាន សូរស័ក្តិ បានជម្រាបជូនប្រជាកសិករថា“ការផលិតបន្លែសរីរាង្គនេះ ក្រៅពីផ្តល់ប្រាក់ចំណូលជូនបងប្អូនហើយ ក៏ជួយធ្វើឱ្យមានសុខភាពល្អផងដែរ ព្រោះយើងដាំដុះដោយខ្លួនឯង ចំណែកឯប្រជាពលរដ្ឋដែលទិញយកទៅបរិភោគ ក៏ទទួលបានសុខភាពល្អដូចគ្នា។យើង(ក្រសួងពាណិជ្ជកម្ម) ចង់ឃើញបងប្អូនទាំងអស់ ប្រែក្លាយពីកសិករឆ្នើមទៅជាពាណិជ្ជករជោគជ័យ រកស៊ីកាន់តែចំណេញ មានប្រាក់កាន់តែច្រើន! នោះហើយគឺជាគោលបំណងធំ នៃគម្រោង អែមស៍ (AIMS) របស់យើង”៕