ប្រិយមិត្តអ្នកអានប្រហែលជាបានជ្រាបខ្លះហើយថា ការទទួលទានប្រេងដូងផ្ដល់នូវសុខភាពល្អ ប៉ុន្តែប្រេងដូងជាទូទៅមិនត្រូវបានណែនាំសម្រាប់អ្នកមានបញ្ហាសុខភាពបេះដូងនោះទេ។ សារធាតុដែលធ្វើឱ្យប៉ះពាល់ដល់សុខភាពនោះ គឺជាតិខ្លាញ់ឆ្អែត។ ប្រេងដូង 82% គឺមានជាតិខ្លាញ់ឆ្អែត 1 ស្លាបព្រា មានខ្លាញ់ឆ្អែត 12ក្រាម (14 ក្រាមជាតិខ្លាញ់សរុប)។ នៅពេលកូឡេស្តេរ៉ូលខ្ពស់ អាចធ្វើឱ្យអ្នកប្រឈមនឹងជំងឺបេះដូង។ ដើម្បីកាត់បន្ថយកូឡេស្តេរ៉ូលដ៏អាក្រក់នេះ អ្នកគួរតែកំណត់កម្រិតនៃការទទួលទានជាតិខ្លាញ់ឆ្អែតក្នុងប្រមាណតិចជាង 6% នៃកាឡូរី ក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នក ឬអាចប្រមាណជា12ក្រាមនៃជាតិខ្លាញ់ឆ្អែតក្នុងមួយថ្ងៃ (របបអាហារ 1800កាឡូរី)។
ប្រេងដូងតាំងពីដើមមក ត្រូវបានស្ត្រីជាច្រើននិយមចូលចិត្តប្រើ ទាំងក្នុងការថែទាំសម្ផស្ស និងចម្អិនម្ហូបអាហារ ប៉ុន្តែការស្រាវជ្រាវថ្មីៗនេះ បែរជាបង្ហាញថា ប្រភេទប្រេងនេះមិនល្អចំពោះសុខភាពនោះទេ។ អ្នកស្រាវជ្រាវរបស់អាមេរិកថ្មីៗនេះ បានឱ្យដឹងអំពីគ្រោះថ្នាក់របស់ប្រេងដូងចំពោះសុខភាពជាច្រើន។ ជាតិខ្លាញ់ក្នុងអាហារ និងជំងឺបេះដូងបានវាស់អត្រាជាតិខ្លាញ់ឆ្អែតក្នុងពពួកប្រេង។ តាមរយៈការស្រាវជ្រាវបង្ហាញថា ប្រេងដូងធ្វើឱ្យកើនអត្រា កូឡេស្តេរ៉ូលក្នុងឈាម ។ ជាក់ស្តែង ជាតិខ្លាញ់ឆ្អែតមាននៅក្នុងប្រេងដូង 82% គឺខ្ពស់ជាង បើប្រៀបធៀបនឹងផ្លែប៊័រ ដែលមានខ្លាញ់ឆ្អែត 63% សាច់គោមានខ្លាញ់ឆ្អែត 50% និងខ្លាញ់ជ្រូកមានជាតិខ្លាញ់ឆ្អែត 39%។
ប្រេងដែលល្អបំផុតសម្រាប់សុខភាពបេះដូងរបស់អ្នក គឺប្រភេទប្រេង Monounsaturated និងប្រេង polyunsaturated អ្នកអាចប្រើប្រេងអូលីវសុទ្ធបន្ថែម (EVOO)ក៏បាន។ ការសិក្សាមួយចំនួនលើរបបអាហារបានបង្ហាញពីអត្ថប្រយោជន៍របស់ប្រេងទាំងពីរនេះចំពោះសុខភាពបេះដូង។ដើម្បីបង្កើនតម្លៃអាហារូបត្ថម្ភ និងអត្ថប្រយោជន៍នៃវីតាមីនចូរចៀសវាងការចម្អិនប្រេងនៅក្នុងសីតុណ្ហភាពខ្ពស់ លើសពី 375 អង្សាសេ។ ប្រេងចម្រាញ់មានជាច្រើនទៀតដូចជា ប្រេងសណ្តែកដី និងប្រេងផ្កាឈូករ័ត្ន ក៏អាចប្រើបានដែរ ប្រសិនបើអ្នកត្រូវការចម្អិនក្នុងកម្ដៅខ្ពស់។ ការអនុវត្តតាមគន្លឹះទាំងប៉ន្មានខាងលើនេះនឹងជួយអ្នកឱ្យទទួលបាននូវសារៈប្រយោជន៍ពីប្រភេទប្រេង ដើម្បីផ្ដល់ឱ្យបេះដូងរបស់អ្នកមានសុខភាពល្អ៕