មន្ត្រីជាន់ខ្ពស់រាជរដ្ឋាភិបាលនឹងប្រជុំជាមួយនឹងសហគមន៍ផលិតអំបិលខេត្តកំពត-កែប ដែលជាអ្នកផលិត និងផ្គត់ផ្គង់អំបិលតែមួយគត់នៅកម្ពុជា នៅថ្ងៃចន្ទ(ទី25)នេះ ដើម្បីស្វែងរកដំណោះស្រាយបន្ទាប់ពីសហគមន៍អ្នកផលិតអំបិលមួយនេះបានដាក់លិខិតស្នើសុំរំលាយសហគមន៍បន្ទាប់ពីមិនមានសមាជិកគ្រប់គ្រាន់ក្នុងការដំណើរការផលិតកម្មរបស់សហគមន៍។
អ្នកនាំពាក្យក្រសួងឧស្សាហកម្ម និងសិប្បកម្ម លោក អ៊ុំ សុថា បានឱ្យដឹងថា ក្រសួងបានទទួលលិខិត របស់សហគមន៍អ្នកផលិតអំបិលខេត្តកំពត-កែបហើយ ដោយឡែកក្រសួងឧស្សាហកម្មនឹងធ្វើការកោះប្រ ជុំជាមួយនឹងសហគមន៍អ្នកផលិតអំបិលខេត្តកំពត-កែប និងអភិបាលខេត្តកំពត និងកែប រួមទាំងភាគីពាក់ព័ន្ធទាំងអស់ដើម្បីពិភាក្សាលើបញ្ហានេះ។ លោកបញ្ជាក់ថា កិច្ចប្រជុំនេះនឹងធ្វើនៅថ្ងៃចន្ទ ទី25 នេះ។
លោកសុថា បានថ្លែងថា៖“រឿងនេះមិនទាន់អាចអត្ថាធិប្បាយបានទេ ដោយរង់ចាំការប្រជុំនៅថ្ងៃទី25 នេះសិន ដោយឯកឧត្តមរដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងឧស្សាហកម្មនឹងដឹកនាំកិច្ចប្រជុំនេះ ដើម្បីត្រួតពិនិត្យដោះស្រាយឡើងវិញថា តើត្រូវរកមធ្យោបាយណាមួយ ប៉ុន្តែយើងទទួលបានព័ត៌មាននេះហើយ”។
លោកបន្តថា ក្រសួងនឹងស្វែងរកជម្រើសដែលសមស្របមួយ។ ជាគោលគំនិត ក្រសួងគាំទ្រ ប៉ុន្តែត្រូវរកមតិសមូហភាពនៅថ្នាក់មូលដ្ឋានជាមុនសិន។ កិច្ចប្រជុំនឹងស្វែងរកជម្រើសមួយដែលសមស្រប និងត្រូវនឹង ស្ថានភាពជាក់ស្តែងដែលសហគមន៍កំពុងជួបប្រទះ។
លោក ប៊ុន បារាំង សហប្រធានសហគមន៍អ្នកផលិតអំបិលកំពត-កែប បានលើកឡើងពីបញ្ហាមួយចំនួនដែលឈានដល់ការដាក់លិខិតសុំរំលាយសហគមន៍ផលិតអំបិលនេះថា គឺដោយសារឆ្នាំនេះក្រុមអ្នកផលិតអំបិលមិនអាចផលិតអំបិលបាន ខណៈដែលអ្នកផលិតមួយចំនួនមិនបានចុះកុងត្រាជាថ្មីដើម្បីបន្តសមាជិកភាពរបស់សហគមន៍ ដែលមានចំនួនប្រមាណជាង 30ភាគរយ។
លោក បារាំង បានបន្តថា ក្នុងចំណោមអ្នកផលិតអំបិលទាំង 200ក្រុម មានប្រមាណជាង 70ភាគរយបានព្រមព្រៀងចូលជាសមាជិកក្នុងអាណត្តិថ្មីនេះប៉ុន្តែ 30ភាគរយទៀតមិនបានចុះឈ្មោះចូលជាសមាជិកនៅឡើយ ដូចនេះសហគមន៍ពិបាកក្នុងការដំណើរការ។ លោកបញ្ជាក់ថា ការផលិតអំបិលត្រូវការចូលរួមពីសមាជិកទាំងអស់ ដោយសព្វថ្ងៃនេះផ្ទៃដីផលិតអំបិលមានប្រមាណជា 4,800ហិកតា និងមានសមាជិកចំនួន 200ក្រុម។ លោកបន្តថា បើ2ទៅ 3ក្រុមក្នុងចំណោម 200ក្រុមនោះមិនបានចូលរួម ការដំណើរការនៅក្នុងសហគមន៍ក៏ពិបាកដែរ។
លោក បារាំង បានបន្ថែមថា ដោយសារតែបញ្ហា បានធ្វើឱ្យតម្លៃអំបិលឥឡូវមានការធ្លាក់ចុះរហូតដល់ 12,000រៀលក្នុង 1បាវ (50គីឡូក្រាម) ដោយកាលពីពេលមុនៗ មានតម្លៃជាង 20,000រៀលឯណោះ។ លោកបញ្ជាក់ថា តម្លៃនេះនឹងបន្តធ្លាក់ទៀត ដោយសារតែមានអ្នកផលិតអំបិលដែលស្ថិតនៅក្រៅសហគមន៍ធ្វើឱ្យឈ្មួញទម្លាក់តម្លៃតាមអំពើចិត្ត។
លោក បារាំង បានបន្ថែមទៀតថា៖“មកទល់ពេលនេះ មិនមាននៅសល់អំបិលនៅក្នុងឃ្លាំងនោះទេ ដោយសារតែអ្នកផលិតអំបិលមួយចំនួនផលិតបាន ហើយលក់ចេញតែម្តង ដោយពួកគាត់មិនបានស្តុកទុកនោះទេ។ យើងមិនទាន់មានទិន្នន័យច្បាស់លាស់នៅឡើយ ដោយសារតែអ្នកផលិតទាំងនោះមិនទាន់បានចុះបញ្ជីចូលជាសមាជិកក្នុងសហគមន៍ជាថ្មី ដូច្នេះសហគមន៍មិនមានទិន្នន័យនោះទេ ពីមុនសហគមន៍ធ្វើការប្រមូលទិន្នន័យក្នុងរយៈពេល 10ថ្ងៃម្តង”។
លោកបន្តថា នៅថ្ងៃទី25 នេះ រដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងឧស្សាហកម្ម នឹងដឹកនាំកិច្ចប្រជុំរួមជាមួយអភិបាលខេត្តកំពត និងកែបដើម្បីពិនិត្យមើលស្ថានការណ៍អំបិលនេះ។ លោកថ្លែងថា បើសិនជាមិនមានសហគមន៍ក្នុងការជួយទ្រទ្រង់ទេនោះ អ្នកផលិតអំបិលនឹងពិបាក ដូច្នេះនឹងមានបញ្ហាប្រឈមច្រើន ខណៈដែលក្រុមតូចៗបានលក់ដីស្រែអំបិលអស់មួយចំនួនទៅហើយ។
លោក បារាំង បានអះអាងថា ការបង្កើតសហគមន៍អ្នកផលិតអំបិល គឺដើម្បីទ្រទ្រង់ដល់អ្នកផលិតទាំងអស់គ្នា តែបើកាលណាម្នាក់ៗមិនចូលរួម វានឹងធ្វើការឱ្យប្រមូល និងផលិតអំបិលមានការលំបាក នឹងបែកបាក់ រួចនឹងដួលរលំទាំងអស់គ្នា។
លោក បារាំង និយាយថា៖“យើងរង់ចាំមើលកិច្ចប្រជុំនេះថា តើនឹងមានដំណោះស្រាយយ៉ាងណា យើងមិនទាន់ដឹងនៅឡើយ យើងក៏មានសំណូមពរផងដែរ ដោយសារតម្លៃប្រកួតប្រជែងខ្លាំង កម្លាំងពលកម្មឡើងថ្លៃ តម្លៃអំបិលចុះថោក និងបើគ្មានសហគមន៍ទៀតនោះ នឹងធ្វើឱ្យមានការបោះបង់”៕