ក្រុមមន្ត្រីជំនាញផ្នែកសុវត្ថិភាពចំណីអាហារនៅកម្ពុជាបានអំពាវនាវ និងជំរុញដល់ក្រុមសហគ្រិន និងពាណិជ្ជករ អ្នកផលិត និងអ្នកផ្គត់ផ្គង់ចំណីអាហារត្រូវបង្កើនការយកចិត្តទុកដាក់អំពីសុវត្ថិភាព និងស្ដង់ដារចំណីអាហារដើម្បីធានាដល់សុខុមាលភាពរបស់អ្នកបរិភោគ។
លោក ស៊ីន ស៊ីដេត នាយកមន្ទីរពិសោធន៍កាំកុងត្រូលនិយាយថា ជាទូទៅប្រជាពលរដ្ឋភាគច្រើនបានវាយតម្លៃទៅលើចំណីអាហារគ្រប់ប្រភេទដែលនាំចូលពីប្រទេសជិតខាង ដូចជាប្រទេសវៀតណាម និងប្រទេសថៃ ជាដើមថាជាទំនិញខូចគុណភាព ឬមានសារធាតុគីមីពុល ប៉ុន្តែការវាយតម្លៃជារួមដូច្នេះ«មិនត្រឹមត្រូវ»នោះទេ ចំណីអាហារមួយចំនួនដែលនាំចូលពីប្រទេសជិតខាងទាំង២ខាងលើនេះមានមួយចំនួនធំគឺ មានគុណភាពស្របតាមស្ដង់ដារបច្ចេកទេស។
លោកថ្លែងថា៖ «ចំណីអាហារគ្រប់ប្រភេទដែលនាំចូលពីក្រៅប្រទេស វាពុំមានបញ្ហាប៉ះពាល់ដល់សុខភាពអ្នកប្រើប្រាស់ទេ គឺអាស្រ័យទៅលើពាណិជ្ជករដែលនាំចូលទំនិញជាចំណីអាហារទាំងនោះមានភាពស្មោះត្រង់ឬអត់? អ៊ីចឹងចំណីអាហារនាំចូលពីក្រៅប្រទេស និងផលិតក្នុងស្រុកមានសុវត្ថិភាព និងគុណភាពសម្រាប់សុខភាពអ្នកបរិភោគ គឺអាស្រ័យលើអ្នកផលិត អ្នកនាំចូលមានភាពស្មោះត្រង់ និងមានការទទួលខុសត្រូវ»។
យោងតាមរបាយការណ៍ស្រាវជ្រាវរបស់ក្រុមមន្ត្រីជំនាញនៃវិទ្យាស្ថានស្ដង់ដារកម្ពុជាបាន បង្ហាញថា សហរដ្ឋអាមេរិកជាប្រទេសមួយដែលមានការនាំចូលចំណីអាហារដែលមានសុវត្ថិភាព និង មានស្ដង់ដារខ្ពស់ជាងគេ ប៉ុន្តែក្រុមពាណិជ្ជកររបស់ពួកគេមួយចំនួននៅតែឆ្លៀតឱកាសលួចផលិតនិងនាំចូលនូវចំណីអាហារដែលមិនស្របតាមស្តង់ដារ ដែលបង្កឱ្យរដ្ឋាភិបាលនៃប្រទេសនេះមានការខាតបង់នូវទឹកប្រាក់ប្រមាណជាង 7ពាន់លានដុល្លារជារៀងរាល់ឆ្នាំ។
លោក Watcharas Leelawath នាយកប្រតិបត្តិនៃវិទ្យាស្ថានមេគង្គថ្លែងថា៖«នៅពេលនិយាយអំពីសុវត្ថិភាពចំណីអាហារ យើងចាំបាច់ត្រូវនិយាយអំពីស្ដង់ដារចំណីអាហារ ហើយអ្នកណាខ្លះដែលធ្វើការពាក់ព័ន្ធនៅក្នុងបញ្ហានេះ»។ ការគិតដល់បញ្ហាចម្បងទាំង2 ខាងលើនេះ អ្នកផលិតនិងផ្គត់ផ្គង់ចំណីអាហារ មានតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការចូលរួមជំរុញឱ្យគោលនយោបាយលើកកម្ពស់សុខុមាលភាព និងជីវភាពរស់នៅរបស់ប្រជាពលរដ្ឋនៃរដ្ឋាភិបាលរបស់ប្រទេសក្នុងអនុតំបន់ទន្លេមេគង្គដែលរួមមាន កម្ពុជា វៀតណាម ឡាវ ថៃ និងភូមា ទទួលបានជោគជ័យយ៉ាងឆាប់រហ័ស។
លោក Leelawath បានមានប្រសាសន៍ថា ប្រសិនបើយើងអាចធ្វើឱ្យប្រសើរឡើងនូវស្តង់ដារសុវត្ថិភាពម្ហូបអាហារ ជាពិសេសក្នុងចំណោមកសិករ យើងអាចបង្កើនការនាំចេញជាពិសេសទៅកាន់បណ្ដាប្រទេសអាស៊ានដទៃទៀតដែលយើងមិនត្រូវបង់ពន្ធ ។
លោក លី ទីន អនុប្រធាននាយកដ្ឋាន វិញ្ញាបនបត្រ នៃវិទ្យាស្ថានស្ដង់ដារកម្ពុជា និយាយថា ការត្រួតពិនិត្យស្ដង់ដារ និងសុវត្ថិភាពចំណីអាហារ គឺជាផ្នែកមួយធ្វើឱ្យប្រសើរឡើងនូវសុខុមាលភាព និងវឌ្ឍនភាពរបស់ពលរដ្ឋ ប៉ុន្តែកិច្ចការនេះចាំបាច់ត្រូវមានការចូលរួមពីគ្រប់ភាគីពាក់ព័ន្ធ ទាំងអ្នកផលិត និងអ្នកផ្គត់ផ្គង់ត្រូវតែមានភាពទទួលខុសត្រូវចំពោះសុវត្ថិភាពអ្នកបរិភោគ។
លោកបានបញ្ជាក់ថា អ្នកបរិភោគខ្លួនឯង គប្បីត្រូវជ្រើសរើសនូវចំណីអាហារដែលមានស្លាកសញ្ញាស្ដង់ដារដែលទទួលស្គាល់ដោយស្ថាប័នជំនាញ ដើម្បីការពារគ្រោះថ្នាក់ផ្សេងៗដែលអាចកើតឡើងជាយថាហេតុ។
លោក ទីន បញ្ជាក់ថា៖«អ្នកផលិត និងអ្នកផ្គត់ផ្គង់ចំណីអាហារ ត្រូវមានភាពស្មោះត្រង់ និងបញ្ឈប់ការប្រើប្រាស់សារធាតុគីមីពុលដែលបង្កហានិភ័យដល់សុខភាពអ្នកបរិភោគ យើងអាចធានាដល់សាធារណជនថា ឥឡូវនេះការផ្គត់ផ្គង់ម្ហូបអាហាររហូតដល់ 70%មានសុវត្ថិភាព»។
គិតរហូតមកទល់ពេលនេះនៅកម្ពុជាមានក្រុមហ៊ុនប្រមាណជាង 200ក្រុមហ៊ុនប៉ុណ្ណោះ ដែលបានចុះបញ្ជីបញ្ជាក់សុវត្ថិភាពចំណីអាហារ នៅក្នុងវិទ្យាស្ថានស្ដង់ដារកម្ពុជា៕