ក្រូចឆ្មារត្រូវបានគេចាត់ទុកថា ជារុក្ខជាតិងាយស្រួលដាំ និងងាយស្រួលទទួលផល តែការដាំដើម-ក្រូចឆ្មារទាំងលក្ខណៈគ្រួសារសម្រាប់ផ្គត់ផ្គង់ការ-ហូបចុកផ្ទាល់ខ្លួន និងការដាំជាលក្ខណៈធ្វើអាជីវកម្មនៅក្នុងស្រុក គឺនៅមានចំនួនតិចតួចនៅឡើយ ថ្វីដ្បិតតែប៉ុន្មានឆ្នាំនេះគេបានឃើញសកម្មភាពដាំក្រូចឆ្មារតាមបែបវិទ្យាសាស្ត្រដើម្បីបំពេញតម្រូវលើទីផ្សារមានការកើនឡើងមែន តែផ្លែក្រូចឆ្មារដែលគេឃើញដាក់លក់នៅលើទីផ្សារបច្ចុប្បន្ន ភាគច្រើនលើសលប់គឺនាំចូលពីប្រទេសជិតខាង ជាពិសេសនាំចូលពីប្រទេសវៀតណាមតែម្ដង។
អាជីវករនៅផ្សារនាគមាស ក្រុងភ្នំពេញ បានឱ្យដឹងថា បន្លែក្រូចឆ្មារដែលដាក់លក់នៅក្នុងស្តង់របស់ពួកគេ គឺបាននាំចូលពីប្រទេសវៀតណាមទាំងអស់។ កត្តាដែលនាំឱ្យផ្លែក្រូចឆ្មារត្រូវនាំចូលពីប្រទេសវៀតណាម ដោយសារតែក្រូចឆ្មារដែលដាំនៅក្នុងស្រុកមិនអាចផ្គត់ផ្គង់តម្រូវការទីផ្សារបានគ្រប់គ្រាន់ និងលក់បានថ្លៃជាងទៀតផង។
តម្លៃផ្លែក្រូចឆ្មារ គឺអាស្រ័យលើរដូវប្រមូលផលរបស់ក្រូចឆ្មារដែលសម្បូរ ឬមិនសម្បូរ។ សម្រាប់រដូវដែលសម្បូរក្រូចឆ្មារ គឺលក់ចេញក្នុងតម្លៃពី3,000 – 4,000រៀលក្នុងមួយគីឡូក្រាម និងសម្រាប់ខែដែលមិនសូវសម្បូរ គឺលក់ចេញក្នុងតម្លៃចាប់ពី4,000 – 6,000រៀលក្នុងមួយគីឡូក្រាម ដោយនេះជាតម្លៃបោះដុំ តែអ្នកដែលទិញយកទៅលក់រាយវិញ អាចលក់បានថ្លៃជាងនេះ។
ក្នុងមួយថ្ងៃ ស្តង់មួយមានតម្រូវការផ្លែក្រូចឆ្មារនាំចូលក្រូចឆ្មារពីប្រទេសវៀតណាមពី400 ទៅ500គីឡូក្រាម និងធ្វើការលក់បន្តទៅឱ្យប្រជាពលរដ្ឋខ្មែរសម្រាប់តម្រូវការប្រើប្រាស់ហូបចុកប្រចាំថ្ងៃ។ នៅផ្សារនាគមាសតែមួយ មានស្តង់លក់ផ្លែក្រូចឆ្មារប្រមាណជិត 20ស្តង់។
តាមរយៈការស្រាវជ្រាវរបស់អង្គការសេដាកបានរកឃើញថា ក្នុងមួយឆ្នាំៗ កម្ពុជាបាននាំចូលបន្លែប្រមាណ 80%នៃចំនួនសរុប ខណៈកម្ពុជាអាចផលិតបានប្រមាណតែ 20%ប៉ុណ្ណោះ។ ក្នុងនោះក្នុងមួយថ្ងៃកម្ពុជាបាននាំចូលក្រូចឆ្មារយ៉ាងតិច 10តោនពីប្រទេសវៀតណាម។
ហេតុដូច្នេះហើយបានជាកសិករក្នុងស្រុកមួយចំនួនបាននាំគ្នាងាកមកដាំដំណាំក្រូចឆ្មារយ៉ាងច្រើនគួរឱ្យកត់សម្គាល់ ដូចជាលោក ញឹម សំអាត កសិករនៅភូមិស្ពានដែកឃុំធ្លកវៀន ស្រុកសាមគ្គីមានជ័យខេត្តកំពង់ឆ្នាំង បានដាំដើមក្រូចឆ្មារលើដីចំនួន 34ហិកតា ដែលបច្ចុប្បន្នក្រូចឆ្មាររបស់គាត់បានទទួលផលប្រមាណជាង 10ហិកតាហើយ។
លោក ញឹម សំអាត បានឱ្យសារព័ត៌មាន ឡារ៉ែន ពាណិជ្ជ ដឹងថា ក្នុងមួយថ្ងៃៗមានផ្លែក្រូចឆ្មារ 2ប្រភេទដែលលោកបានដាំ និងកំពុងប្រមូលផលបណ្ដើរៗនោះ គឺទី1-ផ្លែក្រូចឆ្មារពណ៌លឿង(ដែលគេច្រើនយកទៅធ្វើម្ហូបសម្រាប់ហាងធំៗ និងធ្វើជាតែជ្រក់) និងទី2-ផ្លែក្រូចឆ្មារប្រភេទពណ៌បៃតងធម្មតា ជាក្រូចឆ្មារដែលសម្រាប់ធ្វើជាម្ជូរគ្រប់ប្រភេទ។
លោកបានឱ្យដឹងថា ការដាំក្រូចឆ្មារតាមបែបបុរាណ គឺពិបាកថែទាំ មានអាយុខ្លី ក្រឱ្យផល និងទទួលបានផលតិចទៀតផង តែបច្ចុប្បន្នគេដាំក្រូចឆ្មាតាមបែបវិទ្យាសាស្ត្រ គឺប្ដូរពីដាំបែបបណ្ដុះកូនមកជាដាំដោយបំបៅ(ផ្សាំ)មែកវិញ ដែលធ្វើឱ្យងាយស្រួលដាំ និងថែទាំ និងឆាប់ឱ្យផល គឺរយៈពេលតែ 8ខែ ទៅ 1ឆ្នាំប៉ុណ្ណោះ វានឹងចេញផ្កា-ផ្លែហើយ និងថែមទាំងឱ្យផលច្រើនទៀតផង តែវាត្រូវការទឹកឱ្យគ្រប់គ្រាន់។
លោក សំអាត បញ្ជាក់ថា ចំពោះក្រូចឆ្មារប្រភេទពណ៌បៃតងក្នុងរយៈពេល 2ឆ្នាំវានឹងផ្តល់ផលឱ្យហើយ តែក្រូចឆ្មារប្រភេទពណ៌លឿងវិញ ត្រឹម1ឆ្នាំជាង យើងអាចប្រមូលផលបានជាបណ្តើរៗហើយដូចក្រូចឆ្មារដែលលោកដាំនេះ កំពុងឱ្យផលជាង 10ហិកតាហើយដែលក្នុងនោះមានក្រូចឆ្មារពណ៌បៃតងចំនួន 2,500ដើម និងក្រូចឆ្មារពណ៌លឿង 500ដើម ដែលក្នុង1ដើមៗ យើងទទួលបានផលប្រមាណជា 50 ទៅ 60ផ្លែ។ លោកបានអះអាងទៀតថា បច្ចុប្បន្នក្រូចឆ្មារលក់មិនសូវបានថ្លៃទេ ក្នុងចម្ការររបស់លោកក្នុង 1ថ្ងៃអាចប្រមូលផល និងលក់បានប្រហែលជា 1,500ដុល្លារ(1គីឡូក្រាមតម្លៃ4,000រៀល ឬ1ដុល្លារ)។ ចំពោះរដូវដែលក្រូចឆ្មារហុចផលល្អ និងលក់បានថ្លៃនោះ គឺចាប់ពីខែ11 ដល់ខែ4 ដែលលក់នៅពេលលោកអាចលក់បានក្នុង1គីឡូក្រាមតម្លៃ 7,000-8,000រៀល។
ការដែលគាត់បានចាប់ផ្តើមដាំក្រូចឆ្មារនេះ ដោយសារតែដំណាំក្រូចឆ្មារ ត្រូវនាំចូលពីប្រទេសវៀតណាម ព្រោះក្រូចឆ្មារដែលដាំនៅក្នុងស្រុកពុំអាចផ្គត់ផ្គង់បាន ទើបគាតចង់ជំរុញដំណាំនេះឱ្យជួយកាត់បន្ថយការនាំចូលពីប្រទេសជិតខាងផង ក៏ដូចជាកាត់បន្ថយដំណាំដែលប្រើគីមីផងដែរ។
បច្ចុប្បន្ន លោក សំអាត កំពុងទាក់ទងជាមួយកសិករតាមបណ្តាខេត្តមួយចំនួនដើម្បីជំរុញឱ្យពួកគេដាំដើមក្រូចឆ្មារដើម្បីបំពេញតម្រូវការក្នុងស្រុក និងដើម្បីកាត់បន្ថយការនាំចូលផ្លែក្រូចឆ្មារពីប្រទេសក្រៅ ដែលមិនសូវមានសុវត្ថិភាព ដោយកសិករដែលលោក សំអាតបានទំនាក់ទំនងនោះរួមមាន កសិដ្ឋានធំៗខេត្តព្រះសីហនុ(ព្រៃនប់) កសិករនៅខេត្តកំពង់ធំ បាត់ដំបង និងមានចម្ការតូចៗជាច្រើនខេត្តសៀមរាប និងកំពង់ចាម៕