ស្ពៃតឿជាប្រភេទបន្លែបៃតងមួយដែលស្ត្រីមេផ្ទះអាចយកទៅច្នៃធ្វើម្ហូបបានច្រើនមុខ ដូចជាយកទៅស្រុសធ្វើជាអន្លក់ក៏បាន ឬធ្វើជាបន្លែសម្រាប់ស្ល-ស្ងោរ ឬសម្រាប់ឆាបានដោយងាយស្រួល និងថែមទាំងមានរសជាតិឆ្ងាញ់ទៀតផង ដោយហេតុនេះហើយទើបធ្វើឱ្យបន្លែប្រភេទនេះក្លាយជាតម្រូវការមួយសម្រាប់គ្រប់ៗក្រុមគ្រួសារ ដែលជាកត្តាធ្វើឱ្យវាត្រូវបានគេស្គាល់ និងលក់ដាច់ខ្លាំងនៅលើទីផ្សារ។
អ្នកស្រី ហេង ង៉ោ កសិករនៅភូមិពោធិលើ ឃុំត្រើយស្លា ស្រុកស្អាង ខេត្តកណ្តាលបានប្រាប់ឱ្យដឹងថាដោយសារតែស្ពៃតឿមានតម្រូវការច្រើននៅលើទៅផ្សារ គ្រួសារគាត់ក៏បានងាកមកដាំបន្លែប្រភេទនេះ ជំនួសបន្លែផ្សេងៗទៀតអស់រយៈពេលប្រមាណជាជាង 2ឆ្នាំមកហើយ។
អ្នកស្រីបន្តថា ស្ពៃតឿទោះបីជាសម្បូរយ៉ាងណា ក៏មិនភ័យរឿងលក់មិនចេញដែរ គ្រាន់តែធ្លាក់ថ្លៃបន្តិចប៉ុណ្ណោះ មិនដូចបន្លែប្រភេទខ្លះ នៅពេលសម្បូរខ្លាំងលក់មិនចេញដល់ថ្នាក់ចាក់ចោលនោះទេ ហើយម៉ូយថែមទាំងមកទទួលទិញដល់ចម្ការទៀតផង មិនពិបាកចំណាយពេល និងចំណាយលុយដឹកជញ្ជូនទៅអង្គុយលក់នៅផ្សារឡើយ។
កសិករខាងលើដដែលបានបន្ថែមទៀតថា នៅរដូវប្រាំងគេអាចលក់ស្ពៃតឿចេញបានក្នុងតម្លៃ1គីឡូក្រាម 4,000រៀល ទៅ5,000រៀលឯណោះហើយនៅរដូវវស្សាលក់បានតម្លៃចន្លោះពី1,800រៀល ទៅ2,500រៀលដែរក្នុងមួយគីឡូក្រាម ប៉ុន្តែនៅពេលសម្បូរខ្លាំងវាអាចធ្លាក់ថ្លៃចុះដល់ 1គីឡូក្រាមបានត្រឹមតែ 500 ទៅ600រៀលក៏មានដែរ គ្រាន់តែថា វាធ្លាក់ថ្លៃមិនយូរទេ 1ថ្ងៃ ឬ2ថ្ងៃក្រោយមក វានឹងឡើងថ្លៃវិញហើយ ដូច្នេះហើយទើបគ្រួសារគាត់ និងគ្រួសារអ្នកភូមិផ្សេងៗទៀតចេះតែនាំគ្នាដាំដុះបន្លែស្ពៃតឿនេះជាបន្តបន្ទាប់មកទល់បច្ចុប្បន្ន។
ចំណែកឯអ្នកស្រី ជួប សុខវ៉ន កសិករម្នាក់ទៀតនៅឃុំស្វាយប្រទាលដែលដាំបន្លែស្ពៃតឿនេះដែរបានប្រាប់ដែរថា ស្ពៃតឿ ឬឈ្មោះមួយទៀតហៅថាស្ពៃកាឆាយនេះ ងាយស្រួលដាំជាងប្រភេទបន្លែមួយចំនួនទៀត ហើយក៏មិនសូវជាលំបាកថែទាំ ដូចបន្លែសាលាដ ឬខាត់ណានោះដែរ ពិសេសវាប្រើពេលត្រឹមតែ1ខែប៉ុណ្ណោះក៏អាចកាត់លក់បានហើយ។ អ្នកស្រីក៏បានប្រាប់ពីរបៀបដាំដុះផងដែរថា មុនដំបូងយើងត្រូវភ្ជួរដី ហើយឆូតជារងដោយមិនចាំបាច់ហាលដីចោលនោះទេ រួចហើយយកចំបើងស្ងួតមកគ្របពីលើរង រួចយកគ្រាប់មកបាចព្រោះ និងស្រោចទឺក1ថ្ងៃ 3ដង។ លុះក្រោយពីបន្លែដុះឡើងមកហើយ គឺយើងត្រូវបន្ថយការស្រោចទឹកមកនៅត្រឹមស្រោច 2ដង និងស្រោច1ដង ក្នុង1ថ្ងៃវិញ។ នៅពេលកូនស្ពៃតឿអាយុបាន15 ទៅ20ថ្ងៃហើយ បើសិនជានៅក្នុងរដូវភ្លៀងវិញនោះ គេមិនចាំបាច់ស្រោចទឹកទេ គ្រាន់តែមើលថែទាំសម្អាតស្មៅ និងដាក់ជី ព្រមទាំងបាញ់ថ្នាំការពារកុំឱ្យសត្វល្អិតចង្រៃមកស៊ីបំផ្លាញប៉ុណ្ណោះជាការស្រេច ហើយស្ពៃតឿវានឹងលូតលាស់ល្អឡើងដោយខ្លួនឯងមិនខាន។ អ្នកស្រីក៏បានលើកឡើងដែរថា ប្រសិនជាស្ពៃតឿមានតម្លៃស្ថិតត្រឹមតែ 2,000រៀល ទៅ2,500រៀលនោះ គឺវានឹងប្រសើរណាស់ទៅហើយ មិនបាច់ដល់ទៅ4,000 ឬ5,000រៀលក៏បានដែរ ព្រោះថាតម្លៃនេះ យើងអាចចំណេញបានគួរសមហើយ តែបើទោះជាតម្លៃឡើងចុះមិនទៀងទាត់ក៏ដោយ ក៏ពួកយើងនៅតែបន្តដាំស្ពៃតឿដែរ ព្រោះវាជាបន្លែដែលទីផ្សារត្រូវការជាប្រចាំរៀងរាល់ថ្ងៃ និងជាមុខរបរប្រចាំគ្រួសារទៅហើយ។
ប្រធានការិយាល័យកសិកម្មស្រុកស្អាង លោក អ៊ុក សុគន្ធ បានឱ្យដឹងថា ស្រុកស្អាងគឺជាស្រុកមួយដែលជាប់ចំណាត់ថ្នាក់លេខ1ក្នុងការផលិតបន្លែក្នុងចំណោមស្រុក-ខេត្តទាំងអស់ទូទាំងប្រទេសកម្ពុជាព្រោះគ្រាន់តែឃុំស្វាយប្រទាលមួយ ក្នុង1ថ្ងៃយើងផលិតបន្លែគ្រប់ប្រភេទសម្រាប់ផ្តត់ផ្គង់លើទីផ្សារក្នុងស្រុកបានប្រមាណពី10 ទៅ15តោនដែរ។ ជាមួយគ្នានេះ លោកបានអំពាវនាវឱ្យកសិករផ្លាស់ប្តូរទម្លាប់ការដាំដុះបែបតាមចិត្តចង់ មកបង្កើនការដាំដុះបន្លែបែបសុវត្ថិភាព និងបន្លែសរីរាង្គឱ្យបានកាន់តែច្រើនឡើងដើម្បីកាត់បន្ថយការប្រើប្រាស់ជី ក៏ដូចជាថ្នាំគីមីពុលហួសកម្រិតដែលនាំឱ្យប៉ះពាល់ដល់សុខភាពរបស់យើងជាអ្នកដាំដុះ ក៏ដូចជាអ្នកបរិភោគដែរ ហើយក៏ដើម្បីប្រកួតប្រជែង និងកាត់បន្ថយការហូរចូលបន្លែគីមីពីប្រទេសជិតខាងផងដែរ៕