អ្នកមានបទពិសោធក្នុងវិស័យកសិកម្ម ផ្នែកដំណាំហូបផ្លែ និងបណ្ដុះពូជដំណាំផ្សេងៗទៀតជាច្រើនមុខដើម្បីផ្គត់ផ្គង់ឱ្យចម្ការនានានៅក្នុងស្រុក បានងាកមកផ្សាំបណ្តុះកូនចេកអំបូងលឿងសម្រាប់លក់ជូនអតិថិជន ខណៈទីផ្សារវិស័យកសិកម្មទំនើបកំពុងមានសម្ទុះកើនឡើងគួរឱ្យកត់សម្គាល់ ឧទាហរណ៍ដូចជាចេកអំបូងលឿងដែលជាផ្លែឈើកំពុងមានតម្រូវការនាំចូលទៅប្រទេសចិនបន្ទាប់ពីមានការចុះហត្ថលេខាលើកិច្ចព្រមព្រៀងនាំចេញរួចមក។
នៅពេលមានតម្រូវការពីក្រុមហ៊ុនចិនដែលមកវិនិយោគបង្កើតកសិដ្ឋានដាំដើមចេកអំបូងលឿងមួយរយៈពេលចុងក្រោយនេះធ្វើឱ្យកូនចេកអំបូងលឿងជិតកន្លះម៉ឺនដើមត្រូវបានលក់ចេញជារៀងរាល់ខែ ដែលមានខែខ្លះលក់ចេញបានលើសពីចំនួននេះទៅទៀត។ នេះបើតាមការប្រាប់អ្នកយកព័ត៌មាននៃកាសែតឡារ៉ែនពាណិជ្ជតាមទូរស័ព្ទពីសំណាក់លោក គួន ឌឿន ជាកសិករនៅស្រុកភ្នំព្រឹក ខេត្តបាត់ដំបង។
ចេកអំបូងលឿងមានប្រភពមកពីប្រទេសឥណ្ឌាត្រូវបានគេបង្កាត់ពូជចែកចាយទៅកាន់ប្រទេសក្នុងតំបន់អាស៊ីអាគ្នេយ៍ រួមមានដូចជាប្រទេសចិនតៃវ៉ាន់ ថៃ វៀតណាម ហ្វ៊ីលីពីន និងកម្ពុជាជាដើម។ នៅកម្ពុជាក្រៅពីកសិដ្ឋានធំ3(ខេត្តរតនគីរី ក្រចេះ កំពត) ដែលបានដាំចេកអំបូងលឿងលើផ្ទៃដីរាប់រយហិកតាហើយនោះ នៅមានកសិករនៅខេត្តកណ្ដាលកំពង់ស្ពឺ កោះកុង ប៉ៃលិន និងខេត្តបាត់ដំបងក៏កំពុងចាប់ផ្ដើមដាំដុះ និងប្រមូលផលផ្គត់ផ្គង់ទីផ្សារក្នុងស្រុកដែរ។ ប៉ុន្តែដំណាំចេកប្រភេទនេះមានតិចតួចនៅឡើយ មិនអាចឆ្លើយតបនឹងតម្រូវការទីផ្សារបានឡើយ ពិសេសការនាំចេញទៅក្រៅប្រទេសខណៈពូជចេកជាច្រើនត្រូវបានកសិករខ្មែរទិញពីប្រទេសថៃមកដាំ តាំងពីឆ្នាំ2015។
លោក គួន ឌឿន បានប្រាប់ឱ្យដឹងថា ក្រោយពីលោកនាំចូលពូជចេកប្រភេទថ្មីមួយនេះពីប្រទេសថៃ លោកកត់សម្គាល់ឃើញថា កសិករក្នុងស្រុកចាប់ផ្តើមសម្លឹងមើលដំណាំប្រភេទថ្មីនេះ និងហ៊ានសាកល្បងដាំ ក៏ដូចជាប្រឹងប្រែងរៀនពីបច្ចេកទេសដាំដុះថ្មីៗផងដែរ ទើបលោកសម្រេចចិត្តចាប់ផ្តើមបណ្តុះកូនចេកប្រភេទថ្មីនេះដោយខ្លួនឯង ខណៈពេលដែលមានក្រុមហ៊ុនចិនមករកទិញកូនចេកយកទៅដាំនៅកសិដ្ឋានរបស់គេ ពេលនោះហើយទើបលោកអាចលក់បានក្នុង 1ខែពី4ពាន់ ទៅ5ពាន់ដើមឯណោះក្នុងតម្លៃ4ពាន់រៀល 1ដើម ខែខ្លះអាចកើនដល់ជាង 6ពាន់ដើមទៀតផង។
កសិកររូបនេះបន្តថា សម្រាប់ដំណាំកូនចេកប្រភេទថ្មីដែលលោកលក់ដាច់ខ្លាំងជារៀងរាល់ខែនេះ អ្នកដាំអាចលក់ផ្លែវាក្នុងតម្លៃខ្ពស់ចាប់ពី 5ពាន់រៀលរហូតដល់ 7ពាន់រៀលក្នុង 1ស្និត ឬលើសពីនេះនៅលើទីផ្សារក្នុងស្រុក ព្រោះវាមានលក្ខណៈពិសេសដាច់ពីគេត្រង់ថា រសជាតិរបស់វាឆ្ងាញ់ ក្រអូបឈ្ងុយ និងផ្អែមជាងចេកប្រភេទដទៃ ហើយអាចលក់បានក្នុងចំនួនច្រើនបើធ្វើការនាំចេញទៅក្រៅប្រទេស។ ចេកអំបូងលឿងបានក្លាយជាដំណាំដែលទទួលបានការចាប់អារម្មណ៍ខ្លាំងក្នុងការដាំដុះ ព្រោះថាដំណាំមួយនេះហុចផលឱ្យលឿន គឺក្រោយពេលដាំត្រឹមតែ8ខែប៉ុណ្ណោះ អាចផ្តល់ផលបានពេញមួយឆ្នាំ និងមានសក្តានុពលទីផ្សារខ្ពស់ និងមានតម្លៃថ្លៃជាងចេកដទៃ។
ចំណែកបច្ចេកទេសនៃការដាំដុះវិញ អ្នកមានបទពិសោធរូបនេះបានឱ្យដឹងថា ក្នុងមួយហិកតាគេអាចបណ្ដុះកូនចេកអំបូងលឿងបានជាង 2,000កូនឯណោះ ហើយអ្នកដាំត្រូវចំណាយលើការរៀបប្រព័ន្ធទឹក និងត្រូវមានការមើលថែទាំយ៉ាងដិតដល់ ដែលអាចនឹងចំណាយច្រើនជាង2,000ដុល្លារ។ សរុបមកក្នុងការដាំចេកអំបូងលឿងយកកូនលក់នេះ ចាប់ពីពេលដាក់ដាំរហូតដល់ពេលប្រមូលផល លោកត្រូវចំណាយខ្ទង់ 5,000ដុល្លារ សម្រាប់ចម្ការថ្មី តែអាចទាញចំណូលមកវិញបានខ្ទង់ពាន់ដុល្លារក្នុងមួយខែ ប្រសិនបើម្ចាស់ចម្ការដាំចំនួនខ្ទង់ពាន់ដើមឡើងទៅដែរ។ កសិកររូបនោះបានបន្ថែមថា សម្រាប់ដំណាំមួយនេះ មានតម្រូវការថែទាំជាពិសេសលើ 3ចំណុចធំៗ ក្នុងនោះរួមមាន ទី1 ការថែទាំ ទី2 ការរៀបចំ និងទី3 ការដឹកជញ្ជូនដែលតម្រូវឱ្យម្ចាស់ចម្ការមានបច្ចេកទេសច្បាស់លាស់ និងស្របតាមស្តង់ដារ ទើបគេទទួលទិញ និងហ៊ានឱ្យតម្លៃថ្លៃ។
ប៉ុន្តែលោក ឌឿន បានថ្លែងពីក្តីព្រួយបារម្ភអំពីការថែទាំដំណាំកូនចេកអំបូងលឿងនេះថា មិនអាចអត់បានឡើយនូវបច្ចេកទេសដាំដុះច្បាស់លាស់របៀបថែទាំកូនចេកឱ្យត្រូវតាមទំហំស្តង់ដារ ក៏ដូចជាការរៀបចំ រហូតដល់ការដឹកជញ្ជូនចេញផងដែរ ដែលបញ្ហាទាំងអស់នេះ ជាអ្វីដែលកសិករយើងមិនអាចបំពេញបាន ដោយសារតែកូនចេកអំបូងមានភាពខុសគ្នាពីដំណាំដទៃទៀត។ កូនចេកអំបូងលឿងចូលចិត្តដីបៀមទឹក និងដីស្មៅ ហើយដីបែបណាក៏អាចដាំបានដែរ តែប្រភេទដីដែលល្អបំផុតសម្រាប់កូនចេកនេះ គឺដីក្រហម និងដីល្បាប់នៅតាមវាលទំនាបដែលអាចស្រូបជីជាតិទៅចិញ្ចឹមដើមបាន៕