បច្ចុប្បន្នការផ្គត់ផ្គង់កង្កែបសាច់នៅតាមទីផ្សារនានាកំពុងមានតម្រូវការខ្លាំង ខណៈដែល ភោជនីយដ្ឋាននៅតាមទីប្រជុំជនមួយចំនួនកំពុងមានតម្រូវការសាច់កង្កែបដើម្បីធ្វើម្ហូបលក់ទៅតាមការកុម្ម៉ង់របស់ភ្ញៀវ ដែលនេះជាកត្តាធ្វើឱ្យរបរចិញ្ចឹមកូនកង្កែបដើម្បីផ្គត់ផ្គង់បន្តទៅឱ្យអ្នកចិញ្ចឹមកង្កែបសាច់លក់កំពុងត្រូវប៉ាន់ខ្លាំង។
លោក នីន រិទ្ធី ម្ចាស់កសិដ្ឋានចិញ្ចឹមកូនកង្កែប នៅក្នុងភូមិរាប ឃុំរាប ស្រុកពារាំង ខេត្តព្រៃវែងមានប្រសាសន៍ថា លោកបានចាប់យករបរចិញ្ចឹមកង្កែបនេះតាំងពីឆ្នាំ2010មកម៉្លេះដោយសារបានទៅរៀនពីមន្ត្រីជំនាញកសិកម្មរបស់អង្គការ(CEDAC) រួចលោកក៏បានចាប់ផ្តើមសាកល្បងចិញ្ចឹមកង្កែបសាច់ និងទទួលបានជោគជ័យក្នុងការផ្គត់ផ្គង់នៅលើទីផ្សារ ក្នុងតម្លៃលក់រាយមួយគីឡូថ្លៃ 12,000រៀល ទៅ15,000រៀល ទៅតាមរដូវកាលសម្បូរ ឬមិនសម្បូរកង្កែបសាច់លក់។
លោកបានបន្តថា ដោយសារការចិញ្ចឹមកង្កែបសាច់ត្រូវចំណាយពេលយូរ នៅឆ្នាំ2014 លោកក៏សម្រេចចិត្តផ្លាស់ប្តូរពីការចិញ្ចឹមកង្កែបសាច់ទៅជាចិញ្ចឹមកង្កែបយកកូនលក់វិញម្តង ព្រោះងាយស្រួលទទួលបានផល និងអាចលក់រកប្រាក់ចំណូលចូលគ្រួសារបានលឿនជាង។ ការចិញ្ចឹមកង្កែបយកកូនលក់ច្រើនមានកសិករមកពីខេត្តផ្សេងៗ ដូចជាកំពង់ចាម ត្បូងឃ្មុំ ស្វាយរៀង ព្រៃវែង រតនគិរី មណ្ឌលគីរី ជាដើម ចុះមកទិញជាហូរហែ លើកលែងតែខេត្តជាប់ព្រំដែនថៃដូចជា បាត់ដំបង ព្រះវិហារបន្ទាយមានជ័យ និងឧត្តរមានជ័យប៉ុណ្ណោះ ដែលមិនបានមកទិញកូនបង្កែបពីកសិដ្ឋានរបស់លោក ដោយសារតែនៅឆ្ងាយ និងខេត្តទាំងនោះងាយស្រួលទិញកង្កែបសាច់ ឬកង្កែបពូជពីប្រទេសថៃ។
ក្រោយពីមានការគាំទ្រច្រើនពីអតិថិជននៅតាមបណ្តាខេត្តផ្សេងៗនោះ លោកបានពង្រីកកសិដ្ឋានបានប្រមាណជា 15អាងហើយមកទល់បច្ចុប្បន្ន ដោយក្នុងអាងនីមួយៗមានទំហំខុសៗគ្នា ដែលខ្លះមានទំហំ 3ម៉ែត្រ 3ជ្រុង ឬ4ម៉ែត្រ 4ជ្រុង ទៅតាមទំហំ និងសណ្ឋានដីដែលអាចច្នៃធ្វើអាងចិញ្ចឹមបាន។ ទោះជាអាងមានទំហំធំ ឫតូច ក៏គេអាចចិញ្ចឹមកង្កែបបង្កាត់ពូជយកកូនលក់បានដូចគ្នា គ្រាន់តែថាចិញ្ចឹមបានចំនួនតិច ឬច្រើនតែប៉ុណ្ណោះ។
លោកក៏បានបង្ហើបប្រាប់ឱ្យដឹងអំពីវិធីសាស្ត្របង្កាត់ពូជកង្កែបដែរថា ដំបូងឡើយយើងត្រូវរៀបចំអាងឱ្យរួចស្រេចជាមុន ដោយត្រូវរៀបចំអាងសម្រាប់ចិញ្ចឹមកូនក្អុកផ្សេង និងអាងសម្រាប់ចិញ្ចឹមកូនកង្កែបផ្សេងពីគ្នា ដែលអាងទាំងអស់ត្រូវរៀបបាតពីឥដ្ឋលាយស៊ីម៉ង់ត៍ និងយកស័ង្កសីមកបាំងធ្វើជាជញ្ជាំងរួចហើយទុកចោលមួយរយៈ មុននឹងចាប់ផ្តើមចិញ្ចឹម។ ការទុកអាងដែលធ្វើហើយថ្មីៗចោលមួយរយៈនេះដោយសារការចិញ្ចឹមកង្កែបបង្កាត់ពូជនេះត្រូវចៀសវាងមិនឱ្យធំក្លិនស៊ីម៉ង់ត៍ទេ ព្រោះអាចធ្វើឱ្យកូនក្អុក ឬកូនកង្កែបរស់នៅមិនកើត។ សម្រាប់អាងចិញ្ចឹមកូនក្អុក គឺត្រូវរៀបចំប្រព័ន្ធទឹកវិលទៅមកជាប្រចាំ ព្រោះនៅពេលដែលមិនមានចរន្តទឹកហូរ ឬទឹកហប់នៅមួយកន្លែងកូនក្អុកមិនអាចរស់បានទេ ហើយវាប្រាកដជាស្លាប់ទាំងអស់ពេលញាស់ចេញពីពងត្រឹមរយៈពេលមួយថ្ងៃ ឬពីរថ្ងៃក្រោយមក។ ចំណែកឯអាងចិញ្ចឹមកូនកង្កែបវិញ គេមិនចាំបាច់រៀបចំឱ្យមានចរន្តទឹកហូរទេ ប៉ុន្តែគេត្រូវធ្វើរន្ធបង្ហូរទឹកចេញ-ចូល ដើម្បីងាយស្រួលផ្លាស់ប្ដូរទឹកចាស់ចេញ និងដាក់ទឹកថ្មីចូលប្រចាំថ្ងៃ។
ក្រោយពីរៀបចំអាងរួចរាល់ គេអាចយកមេកង្កែបណាដែលមានមាឌធំៗ មានសុខភាពល្អ មកបង្កាត់ជាមួយកង្កែបឈ្មោលដែលមានមាឌធំ និងសុខភាពល្អដូចគ្នា ដោយក្នុងមួយអាងគេអាចដាក់កង្កែបញី និងឈ្មោលបានចំនួន 3ទៅ4គូ ដោយដាក់ឱ្យវាបង្កាត់ពូជតាមទំហំអាងតូច ឬធំ ដូចជាផ្ទៃអាងមានទំហំ1ម៉ែត្រការ៉េ 4ជ្រុងគេអាចដាក់មេកង្កែបបង្កាត់ពូជបានត្រឹមតែមួយគូប៉ុណ្ណោះ ហើយដើម្បីឱ្យកង្កែបមេ អាចរស់នៅបង្កកំណើតជាមួយកង្កែបឈ្មោលបានល្អ គេអាចទិញថ្នាំមកលាយសេរ៉ូមចាក់ឱ្យកង្កែបមេជាមុនក៏បានដែរ។
លោកបានបន្តទៀតថា សម្រាប់កង្កែបមេ គេអាចចាក់ថ្នាំឱ្យវាព្រមរស់នៅ និងបង្កកំណើតជាមួយកង្កែបឈ្មោលនៅម៉ោងប្រហែល 5ល្ងាច លុះម៉ោងប្រហែល 8យប់ វានឹងចាប់ផ្តើមចាប់គូគ្នាដើម្បីបង្កកំណើត និងរហូតដល់ម៉ោង1 ឬម៉ោង 2យប់ដដែលនោះ កង្កែបនឹងចាប់ផ្តើមពង ដែលក្នុងកង្កែបមេមួយក្បាលអាចឱ្យពងចន្លោះពី5,000 ទៅ8,000ពង។ លុះដល់ពេលភ្លឺឡើងទើបគេចាប់កង្កែបញី ឬឈ្មោលនោះចេញពីអាង បើមិនធ្វើដូច្នេះទេ កង្កែបវានឹងលោតចុះ លោតឡើងជាន់ពងបែកអស់មិនខាន។ ក្រោយពីចាប់កង្កែបធំចេញហើយ គេមិនបាច់ថែទាំអ្វីទាំងអស់ គ្រាន់តែការពារកុំឱ្យសត្វល្អិតចូលស៊ីពងកង្កែបនោះបានហើយ។ ត្រឹមរយៈពេលតែ 1ថ្ងៃបើសិនជាមានអាកាសធាតុក្តៅល្អ វានឹងញាស់កូន ប៉ុន្តែបើអាកាសធាតុមិនក្តៅទេ ត្រូវចំណាយពេល 2ថ្ងៃទើបវាញាស់។
បន្ទាប់ពីញាស់ហើយ គេត្រូវពិនិត្យមើលចរន្តទឹកហូរថា តើវាវិលជាប់ជាប្រចាំ ឬយ៉ាងណាបើសិនជាទឹកមិនហូរវិលចុះវិលឡើងទេនោះ កូនកង្កែបដែលទើបនឹងញាស់ចេញមកនោះនឹងងាប់ទៅវិញទាំងអស់ ត្រឹមរយៈពេលតែ 1ថ្ងៃ ឬ2ថ្ងៃក្រោយមកប៉ុណ្ណោះ។ ក្រោយពីញាស់ហើយ ក៏គេមិនទាន់ដាក់ចំណីឱ្យវាស៊ីភ្លាមៗដែរ រហូតដល់វារស់បាន 4 – 5ថ្ងៃសិន ទើបគេចាប់ផ្តើមដាក់ចំណីឱ្យស៊ី 1ថ្ងៃ 3ទៅ4ដង ហើយម្តងៗគេបាចតែ 1ក្តាប់ ឬ2ក្តាប់ដៃប៉ុណ្ណោះដែលចំណីនេះគេអាចរកទិញបាននៅលើទីផ្សារដូចជាចំណីត្រីដែរ តែគ្រាន់តែថា ចំណីវាល្អិតតូចៗជាងចំណីត្រី។ បន្ទាប់ពីថែបំប៉នចំណីបានត្រឹមរយៈពេល 13 – 14ថ្ងៃ វានឹងប្រែក្លាយរូបរាងទៅជាកូនក្អុកហើយគេនៅតែបន្តផ្តល់ចំណីឱ្យវាស៊ីទៀត រហូតអាយុចន្លោះពី20ថ្ងៃ ទៅ30ថ្ងៃ ទើបកូនក្អុកបណ្ដាច់កន្ទុយ ក្លាយទៅជាកូនកង្កែប។ នៅពេលវាដុះជើងក្លាយជាកូនកង្កែបរួច គេត្រូវយកពួកវាទៅដាក់ក្នុងអាងមួយទៀត ហើយត្រូវបន្តដាក់ចំណី និងត្រូវផ្លាស់ប្តូរទឹកជាប្រចាំ តាមរយៈការបង្ហូរទឹកចាស់ចេញដាក់ទឹកថ្មីចូល រហូតដល់កូនកង្កែបអាយុបាន 2ខែ ទៅ2ខែកន្លះ គេអាចចាប់វាលក់បានហើយ។
លោកបានបញ្ជាក់ថា យ៉ាងណាក៏ដោយ ចំនួនកូនកង្កែបនឹងត្រូវបាត់បង់បន្តិចម្តងៗ ដោយសារបញ្ហាកូនក្អុកធំៗស៊ីកូនក្អុកតូចៗ និងកូនកង្កែបធំៗស៊ីកូនកង្កែបតូចៗ ហើយនិងលក្ខខណ្ឌសុខភាពរបស់វាមួយចំនួនដែលធ្វើឱ្យកូនកង្កែបបាត់បង់ជាបន្តបន្ទាប់ រហូតដល់ពេលចាប់លក់ អាចនៅសល់ត្រឹមតែ 20%ប៉ុណ្ណោះ បើគិតជាចំនួនវិញ គឺនៅសល់ប្រមាណជា 1,000 ទៅ1,500កូនប៉ុណ្ណោះ ហើយសម្រាប់កូនកង្កែបមួយក្បាលគេអាចលក់បានក្នុងតម្លៃ 500រៀល។ តាមបទពិសោធចិញ្ចឹមកន្លងមក ក្រោយពីគេទិញកូនកង្កែបយកទៅ គេនឹងបំប៉នចំណី ថែទាំទឹកក្នុងអាងត្រឹមតែ 2ខែ ទៅ2ខែកន្លះទៀត គេនឹងអាចបានកង្កែបធំៗទម្ងន់ 2ខាំ ទៅ2.5ខាំក្នុងមួយក្បាលហើយ។
លោក នីន រិទ្ធី អះអាងថា បើសិនជាការទិញកូនកង្កែបទៅចិញ្ចឹមមានតម្រូវការកាន់តែច្រើនឡើងៗដូចសព្វថ្ងៃនេះ លោកនឹងខិតខំពង្រីកកសិដ្ឋានឱ្យបានចំនួនកាន់តែច្រើនឡើងៗដែរ ដែលលោកគ្រោងនឹងពង្រីករហូតឱ្យដល់40 ទៅ50អាងក្នុងរយៈពេល3 ទៅ5ឆ្នាំខាងមុខ៕