មន្ទីរពិសោធន៍ផលិតផលកសិកម្ម និងចំណីអាហារមួយត្រូវបានប្រកាសដាក់ឱ្យប្រើដោយក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខា ប្រមាញ់ និងនេសាទកាលពីដើមខែនេះ (ឧសភា) ស្របពេលដែលប្រជាពលរដ្ឋកម្ពុជាកំពុងព្រួយបារម្ភយ៉ាងខ្លាំងពីសុវត្ថិភាពចំណីអាហារដែលជាផលិតផលក្នុងស្រុកដែលកំពុងដាក់លក់ពាសពេញនៅលើទីផ្សារក្នុងប្រទេសនាពេលបច្ចុប្បន្ន។
តាមប្រកាសរបស់ក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខា ប្រមាញ់ និងនេសាទដែលចុះហត្ថលេខាដោយឯកឧត្ដមរដ្ឋមន្ត្រី វេង សាខុន បានឱ្យដឹងថា មន្ទីរពិសោធន៍នេះនឹងផ្តល់នូវការវិភាគអំពីគុណភាព និងសុវត្ថិភាពលើចំណីអាហារដែលមានវត្ថុធាតុដើមជាផលិតផលកសិកម្មដោយអនុលោមទៅតាមបទដ្ឋានជាតិរបស់អាស៊ាន អង្គការសុវត្ថិភាពស្បៀង និងកសិកម្ម ក្រុមអង្គការសុខភាពពិភពលោក និងស្តង់ដារតម្រូវនៃបណ្តាប្រទេសនាំចូលផ្សេង។
សេចក្តីប្រកាសនេះក៏បានណែនាំឱ្យម្ចាស់សិប្បកម្ម ផលិតកម្ម និងអ្នកជំនួញផ្នែកកសិកម្មអញ្ជើញមកប្រើប្រាស់មន្ទីរពិសោធន៍ផលិតផលកសិកម្ម និងចំណីអាហាររបស់រដ្ឋនេះដើម្បីធានានូវគុណភាព និងសុវត្ថិភាពលើផលិតផល និងទំនិញដែលជាចំណីអាហាររបស់ខ្លួន ព្រោះថា រាល់មុខទំនិញ ឬផលិតផលដែលបានឆ្លងកាត់មន្ទីរពិសោធន៍មួយនេះនឹងត្រូវបានចេញវិញ្ញាបនបត្របញ្ជាក់ពីគុណភាព និងសុវត្ថិភាពជូនទាំងអស់។
លោកស្រី សៀង ហ៊ុយ អតីតអនុប្រធានវិទ្យាស្ថានបច្ចេកវិទ្យា និងវិទ្យាសាស្ត្រនៃរាជបណ្ឌិតសភាកម្ពុជាបានឱ្យដឹងថា៖ មន្ទីរពិសោធន៍មានច្រើនកន្លែង ដូចជាមន្ទីរពិសោធន៍របស់ក្រសួងឧស្សាហកម្ម មន្ទីរពិសោធន៍របស់កាំកុងត្រូល ជាដើម តែវាអាស្រ័យទៅលើការចង់ពិសោធមើលពីអ្វី? ក្រសួងសុខាភិបាលក៏មានមន្ទីរពិសោធន៍របស់គេដែរ តែមានជំនាញ និងធ្វើការផ្សេងពីគ្នា។ ពោលគឺវាមានតួនាទីផ្សេងៗគ្នា ហើយការដាក់ឱ្យប្រើប្រាស់មន្ទីរពិសោធន៍ទាំងនេះ វាមានផលប្រយោជន៍ និងមានសារៈសំខាន់សម្រាប់ស្ថាប័ននីមួយៗចំពោះសាធារណជនទាំងអស់។
លោកស្រីបានបន្តថា៖ “ចំពោះការប្រកាសដាក់ឱ្យប្រើប្រាស់មន្ទីរពិសោធន៍របស់ក្រសួងកសិកម្មនេះវិញ គឺគេប្រើសម្រាប់មើលតែលើផលិតផលកសិ-ឧស្សាហកម្ម ឬផលិតផលកសិកម្មដែលជាចំណីអាហារ ដូច្នេះវាជាការរួមចំណែកមួយដែលជួយដល់ការត្រួតពិនិត្យមើលទៅលើផលិតផលកសិកម្ម(បន្លែផ្លែឈើ ត្រីសាច់-ល-) ទាំងនោះថា តើមានជាតិគីមី ឬជាផលិតផលដែលបង្កឱ្យមានគ្រោះថ្នាក់ដល់សុខភាពប្រជាពលរដ្ឋរបស់យើងដែរឬអត់?។
សេចក្តីប្រកាសខាងលើក៏បានបញ្ជាក់ដែរថា មន្ទីរពិសោធន៍នេះក៏មានតួនាទីផ្តល់សេវាកម្មបណ្តុះបណ្តាលធនធានមនុស្សដើម្បីសហប្រតិបត្តិ-ការស្រាវជ្រាវលើការវិភាគគុណភាព និងសុវត្ថិភាពចំណីអាហារដែលជាផលិតផលកសិកម្មផងដែរ។ មន្ទីរពិសោធន៍នេះមានអំណាចចេញលិខិតព្រមាន ផ្អាក ឬបញ្ឈប់ និងដកហូតចំពោះផលិតផលចំណីអាហារណាដែលត្រូវបានរកឃើញមានផ្ទុកសារធាតុគីមី លោហធាតុ កាកសំណល់ថ្នាំគីមីកសិកម្ម សារធាតុកែច្នៃ កម្រិតសារធាតុបន្ថែមដែលហាមឃាត់ និងពពួកមីក្រូសរីរាង្គចម្លងរោគជាដើម។
មន្ទីរពិសោធន៍ផលិតផលកសិកម្ម និងចំណីអាហារនេះនឹងផ្តល់ការវិភាគពីគុណភាព និងសុវត្ថិភាពដ៏គួរឱ្យទុកចិត្តលើចំណីអាហារដែលជាផលិតផលកសិកម្មដោយអនុលោមទៅតាមបទដ្ឋានជាតិអាស៊ាន និងអន្តរជាតិ ដូចជា FAO, WHO, Codex Alimentarius Commission (CAC) និងស្តង់ដារតម្រូវនៃបណ្តាប្រទេសនាំចូលផ្សេង។ល។
មន្ត្រីសង្គមស៊ីវិលបាននិយាយថា មន្ទីរពិសោធន៍នេះនឹងរួមចំណែកដល់ការពង្រឹងគុណភាព និងសុវត្ថិភាពចំណីអាហារនៅកម្ពុជាដែលសព្វថ្ងៃប្រជាពលរដ្ឋខ្មែរយើងកាន់តែច្រើនកំពុងព្រួយបារម្ភពីផលប៉ះពាល់នៃចំណីអាហារដែលមានផ្ទុកសារធាតុគីមីដែលដាក់លក់ដោយគ្មានស្ថាប័នណាត្រួតពិនិត្យ។
លោក អ៊ុក ម៉ាការា នាយកវិទ្យាស្ថានស្រាវជ្រាវ និងអភិវឌ្ឍន៍កសិកម្មកម្ពុជាបានគាំទ្រចំពោះរាជរដ្ឋាភិបាលក្នុងកិច្ចខិតខំប្រឹងប្រែងបង្កើនទំនុកចិត្តលើគុណភាពបន្លែផ្លែឈើ និងចំណីអាហារប្រកបដោយការទទួលខុសត្រូវចំពោះសុខភាពសាធារណៈ។ តែលោកបានឱ្យដឹងដែរថា ចំពោះផលិតផលមួយចំនួនដែលកសិករផលិតបាន ឈ្មួញបានទិញពីកសិករយកទៅកែច្នៃជាចំណីអាហារ ហើយលក់ចេញទៅដោយមិនបានឆ្លងកាត់មន្ទីរពិសោធន៍នោះឡើយ ដូច្នេះស្ថាប័នរដ្ឋពាក់ព័ន្ធគួរតែកំណត់ ឬតម្រូវឱ្យផលិតផលទាំងនោះត្រូវតែឆ្លងកាត់ការត្រួតពិនិត្យយ៉ាងត្រឹមត្រូវជាចាំបាច់ដើម្បីពិសោធន៍រកមើលសារធាតុពុលដែលប៉ះពាល់ដល់សុខភាពមនុស្សមុននឹងដាក់លក់នៅលើទីផ្សារក្នុងស្រុក ឬនាំចេញជាដើម។
លោកបន្តថា៖ “តាមការពិត មន្ទីរពិសោធន៍នេះថែមទាំងត្រូវពិនិត្យមើលលើផលិតផលដែលបម្រើឱ្យផលប្រយោជន៍ខាងកសិកម្ម ដូចជាជីគីមី ថ្នាំសម្រាប់ប្រើលើការដាំដុះដំណាំកសិកម្មទៀតផង ហើយពួកគេមានសិទ្ធិចុះទៅត្រួតពិនិត្យមើលផលិតផលដែលកសិករកំពុងផលិតហ្នឹងថាតើមានសារធាតុពុលច្រើន ឬតិចកម្រិតណា? ប៉ះពាល់ដល់សុខភាពអ្នកទទួលទានឬទេ? ទៀតផងដើម្បីធ្វើឱ្យផលិតផលឬមុខទំនិញដែលជាចំណីអាហារមានសុវត្ថិភាពត្រឹមត្រូវទៅតាមកម្រិតស្តង់ដារដែលក្រសួងពាណិជ្ជកម្មបានកំណត់”៕