កសិករខ្មែរមួយរូបបានចំណាយប្រាក់ជាង 1សែនដុល្លារនាំយកពូជផ្លែស្ត្របឺរី (Strawberry) ពីប្រទេសអេស្ប៉ាញមកដាំសាកល្បងនៅក្នុងប្រទេសកម្ពុជាជាលើកទី3 ដែលការដាក់ដាំកាលពីលើកទី1 និងទី2 កំពុងទទួលបានជោគជ័យជាបណ្តើរៗហើយ។
កសិករវ័យក្មេងលោក អ៊ូច សំបូរ ម្ចាស់ចម្ការ Strawberry ក្នុងខេត្តពោធិ៍សាត់បានផ្តល់បទសម្ភាសជាមួយនឹងអ្នកយកព័ត៌មាននៃកាសែតឡារ៉ែនពាណិជ្ជថា លោកបាននាំពូជស្ត្របឺរី (Strawberry)មកពីប្រទេសអេស្ប៉ាញតាមជើងយន្តហោះមកដាំសាកល្បងនៅក្នុងស្រុកខ្មែរអស់រយៈពេលជាង 2ឆ្នាំមកហើយ ដោយមានទីតាំងស្ថិតនៅភូមិកៀន ជង្រុក ឃុំអូរសោម ស្រុកវាលវែង ដែលកាលពីការដាំលើកដំបូងបានទទួលផលតិចតួចប៉ុណ្ណោះដោយសារតែអាកាសធាតុមិនសូវអំណោយផល ពិសេសមានភ្លៀងធ្លាក់ច្រើន ប៉ុន្តែការដាំលើកទី2 ទទួលបានផលច្រើនគួរសម ហើយលោកសង្ឃឹមថា ការដាក់ដាំលើកទី3នេះនឹងទទួលបានផលច្រើនជាងពេលមុនៗ ព្រោះធ្លាប់បានធ្វើពិសោធទៅលើអាកាសធាតុចំនួនពីរលើករួចមកហើយ។
ម្ចាស់ចម្ការវ័យក្មេងខាងលើបន្តថា ការដាំលើកទី3 នេះគឺដាំផ្ទាល់ដីចំនួនតែ 5,000កូនប៉ុណ្ណោះ និងកំពុងរៀបចំដាំលើទុយោទឹកចំនួន10,000កូនផ្សេងទៀតដែលសរុបទាំងអស់មានចំនួន 15,000កូន ដោយបានប្រក់ដំបូលពីលើដើម្បីការពាររដូវភ្លៀងធ្លាក់ច្រើន និងការពារសត្វល្អិតបំផ្លាញ។ ប្អូនប្រុសបន្តថា ការធ្វើពិសោធដាំផ្ទាល់ដីកន្លងមក គឺមិនសូវទទួលបានផលច្រើននោះទេ ដោយសារភ្លៀងធ្លាក់ច្រើនធ្វើឱ្យងាប់ដើម នៅសល់តែមួយចំនួនតូចប៉ុណ្ណោះដែលនៅមានសុខភាពរឹងមាំល្អ និងហុចផលឱ្យក្នុងមួយសប្តាហ៍ម្តង ដោយបេះផ្លែបានចន្លោះពី20 ទៅ30គីឡូក្រាម តែបើដើមធំពេញវ័យវិញអាចប្រមូលផលបានចន្លោះពី100 ទៅ200គីឡូក្រាមក្នុងមួយសប្តាហ៍លើចំនួនស្ត្របឺរី 15,000ដើមនេះ និងមានម៉ូយទៅទិញដល់កន្លែង បានតម្លៃក្នុងមួយគីឡូក្រាមចន្លោះពី10 ទៅ11ដុល្លារ ដែលម៉ូយអាចយកទៅលើលក់បន្តបានថ្លៃពី13 ទៅ15ដុល្លារក្នុងមួយគីឡូក្រាម។ ស្ត្របឺរីខ្មែរនេះមានផ្លែតូចជាងរបស់បរទេស តែមានរសជាតិផ្អែមជាង។
លោកថា ដើមស្ត្របឺរីអាចដាំនៅលើដី ឬរៀបចំដាំនៅលើប្រព័ន្ធទុយោទឹកក៏បាន ប៉ុន្តែត្រូវរកដីដែលមានជីជាតិល្អ មានអាកាសធាតុត្រជាក់ខ្លាំងគួរសម ប៉ុន្តែត្រូវចេះការពារទឹកភ្លៀងដែលបណ្ដាលឱ្យងាប់ដើមស្ត្របឺរី។
សម្រាប់ការដាំនៅលើដី មុនដំបូងគេត្រូវរកទីតាំងក្នុងតំបន់ណាដែលដីមានជីជាតិល្អ ហើយត្រូវរៀបចំដីឱ្យបានស្អាតជាមុន ដោយត្រូវភ្ជួរឱ្យបានពីរទៅបីលើក រួចហើយសឹមលើកជារង រួចរៀបចំប្រព័ន្ធទឹក និងក្រាលផ្ទាំងកៅស៊ូពីលើដី។ ក្រោយពីរៀបចំដីរួច គេត្រូវដឹកកូនយកមកដាំឱ្យបានលឿន ចៀសវាងទុកចោលយូរដែលនាំឱ្យកូនដើមស្ត្របឺរីខ្សោយកម្លាំង និងលូតលាស់មិនបានល្អ។
ក្រោយពីដាំរួច គេត្រូវស្រោចទឹក2 ឬ3ថ្ងៃម្តងហើយត្រូវដើរមើលកូនណាដែលលូតលាស់មិនសូវល្អត្រូវយកជីលាមកគោ ឬជីកំប៉ុស្តទៅដាក់បំប៉នដើមឱ្យលូតលាស់បានល្អឡើង និងត្រូវចេះពីបច្ចេកទេសការពារដំណាំពីសត្វល្អិតចង្រៃ ដូចជាដង្កូវ ស្រមោច ឬសត្វខ្ញុងមកស៊ីស្លឹក និងលំអងផ្កាជាដើម។ រហូតដល់2 ទៅ3ខែ ដើមស្ត្របឺរីនឹងចាប់ផ្តើមចេញផ្កា និងឱ្យផ្លែជាបណ្តើរៗ ដោយអាចបេះក្នុងមួយសប្តាហ៍បានម្តង រហូតដល់ 18ខែទើបដើមវាងាប់ទៅវិញ ទើបរង់ចាំការដាំសាជាថ្មីទៀត។
កសិករវ័យក្មេងរូបនេះបានបញ្ជាក់ថា អ្វីដែលធ្វើឱ្យលោកសុខចិត្តចំណាយប្រាក់ច្រើនដើម្បីនាំយកពូជស្ត្របឺរីមកដាំជាលើកដំបូងនេះគឺ៖ ទី1.ដោយសារចង់លើកកម្ពស់មុខមាត់វិស័យកសិកម្មនៅកម្ពុជាយើង។ ទី2.ផ្លែឈើមួយនេះនៅកម្ពុជាយើងមានតម្រូវការទីផ្សារខ្ពស់ និងអាចលក់បានថ្លៃជាងនៅក្រៅប្រទេស។ ទី3.មានដៃគូជាអ្នកបច្ចេកទេសមកពីក្រៅប្រទេសស្រាប់។ និងទី4.អាកាសធាតុកម្ពុជាអាចដាំដុះបានល្អដូចនៅប្រទេសគេដែរ។ ហើយបើសិនជាបងប្អូនប្រជាកសិករខ្មែរយើងមានបំណងចង់ដាំពូជស្ត្របឺរីនេះ អាចទំនាក់ទំនងរកទិញពូជយកទៅដាំបានព្រោះលោកបាននាំចូលមកផ្ទាល់ពីប្រទេសអេស្ប៉ាញដោយក្នុងមួយដើមតម្លៃតែ5 ទៅ6ពាន់រៀលប៉ុណ្ណោះអាស្រ័យទៅលើការកុម្ម៉ង់ទិញតិច ឬច្រើន ហើយលោកនឹងបង្រៀនពីបច្ចេកទេសដាំដុះ និងថែទាំទៀតផង៕