ស្ថាបនិកក្រុមហ៊ុន ខនហ្វីរេល (Confirel) ដែលជាក្រុមហ៊ុនកម្ពុជាដ៏ល្បីក្នុងការកសាងយីហោស្ករត្នោតកម្ពុជានៅលើទីផ្សារពិភពលោក និងទើបទទួលបានពានរង្វាន់លេខ1 ថ្នាក់តំបន់អាស៊ានបានសម្តែងនូវការគាំទ្រចំពោះចំណាត់ការរបស់ក្រសួងឧស្សាហកម្ម និងសិប្បកម្ម ក្នុងការលុបបំបាត់សកម្មភាពកែច្នៃស្ករសឱ្យទៅជាស្ករត្នោត។
បន្ទាប់ពីមានការបែកធ្លាយ និងការចាត់វិធានការចុះបង្ក្រាបការផលិតស្ករត្នោតក្លែងក្លាយនៅស្រុកបាទី ខេត្តតាកែវ ឱសថបណ្ឌិត ហៃ លីអ៊ាង ស្ថាបនិកនិងជានាយកក្រុមហ៊ុនខនហ្វីរេល ដែលជាក្រុមហ៊ុនធំមួយក្នុងការកែច្នៃផលិតផលពីស្ករត្នោត បានហៅការក្លែងបន្លំផលិតផលស្រដៀងស្ករត្នោតនេះថា ជាការបំផ្លាញផលិតផលជាតិ និងសេដ្ឋកិច្ចជាតិ។ ឱសថបណ្ឌិត ហៃ លីអ៊ាង បានគាំទ្រយ៉ាងពេញទំហឹងចំពោះចំណាត់ការដ៏ម៉ឺងម៉ាត់របស់ថ្នាក់ដឹកនាំ នៃក្រសួងឧស្សាហកម្ម និងសិប្បកម្ម ក្នុងការចាត់វិធានការផ្លូវច្បាប់ចំពោះជនខិលខូចដែលលួចក្លែងបន្លំ ធ្វើឱ្យខូចនូវផលិតផលស្ករត្នោតរបស់ខ្មែរ និងផលិតផលខ្មែរផ្សេងៗទៀតដែលជាមរតកដ៏វិសេសវិសាល និងជានិមិត្តរូបដ៏សំខាន់បំផុតរបស់ប្រទេសកម្ពុជា ខណៈពេលដែលពិភពលោកកំពុងតែឱ្យតម្លៃ និងទទួលស្គាល់ជាអន្តរជាតិ។
លិខិតរបស់ឱសថបណ្ឌិត ហៃ លីអ៊ាង កាលពីពាក់កណ្តាលខែធ្នូ បានសរសេរថា ការយកស្ករតោ្នតទៅក្លែងបន្លំក្នុងរូបភាពណាមួយ វាពិតជាធ្វើឱ្យខូចខាតយ៉ាងធ្ងន់ធ្ងរដល់មុខមាត់នៃប្រទេសកម្ពុជា ហើយក៏ជាការបំផ្លាញដល់សេដ្ឋកិច្ចគ្រួសារកសិករឡើងត្នោតនៅទីជនបទ ពិសេសធ្វើឱ្យខូចខាតធ្ងន់ធ្ងរដល់កំណើនសេដ្ឋកិច្ចកម្ពុជាទាំងមូល។ រដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងឧស្សាហកម្ម និងសិប្បកម្ម នាពេលកន្លងមកបានចេញបញ្ជាដល់ប្រធានមន្ទីរឧស្សាហកម្ម និងសិប្បកម្ម រាជធានី ខេត្តទាំង25ត្រូវធ្វើយ៉ាងណាលុបបំបាត់ជាបន្ទាន់នូវរាល់សិប្បកម្មផលិតស្ករត្នោតក្លែងក្លាយ ខណៈនាពេលថ្មីៗនេះមានករណីបង្ក្រាបបានទីតាំងផលិតស្ករត្នោតក្លែងក្លាយនៅស្រុកបាទី ខេត្តតាកែវ។
តាមរយៈលិខិតរបស់ឯកឧត្តម ចម ប្រសិទ្ធ ទេសរដ្ឋមន្ត្រី រដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងឧស្សាហកម្ម និងសិប្បកម្ម កាលពីថ្ងៃទី12 ខែធ្នូ ឆ្នាំ2017 បានដាក់បទបញ្ជាឱ្យប្រធានមន្ទីរឧស្សាហកម្ម និងសិប្បកម្មរាជធានី ខេត្ត ទាំងអស់ក្នុងព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជាធ្វើការលុបបំបាត់រាល់សិប្បកម្មផលិតស្ករត្នោតក្លែងក្លាយចាប់ពីពេលនេះតទៅ។
លិខិតនោះបានបញ្ជាក់ថា ដោយកន្លងមកមានការផលិតស្ករត្នោតក្លែងក្លាយ ដែលបានផលិតចេញពីវត្ថុធាតុដើមស្ករស ឬស្ករប្រភេទផ្សេងទៀត ហើយបានកែច្នៃទៅជាផលិតផលស្ករដែលមានរសជាតិក្លិន ពណ៌ និងទ្រង់ទ្រាយដូចគ្នាទៅនឹងស្ករត្នោត និងបានយកទៅចរាចរលើទីផ្សារបន្លំធ្វើជាស្ករត្នោតខ្មែរ ដែលសកម្មភាពនេះ គឺជាវិច្ឆេទកម្មសេដ្ឋកិច្ច ដើម្បីបំផ្លាញកិត្តិនាមស្ករត្នោតខ្មែរ ដែលជាអត្តសញ្ញាណផលិតផលជាតិ កំពុងត្រូវបានទទួលស្គាល់ជាសាធារណៈទាំងក្នុង និងក្រៅប្រទេស។
គួររំឭកថា ចំណាត់ការនេះបានធ្វើឡើងក្រោយពីមានបាតុភាពមួយបានកើតឡើងនៅស្រុកបាទី ខេត្តតាកែវ គឺការផលិតនូវផលិតផលស្ករត្នោត ដែលប្រើប្រាស់ធាតុផ្សំអំពីស្ករស100% ដោយយកទៅកម្លោចលាយជាមួយទឹក រួចយកទៅកូរធ្វើឱ្យមានរូបភាពដូចស្ករត្នោតពិតៗ។ ស្ករត្នោតកំពង់ស្ពឺ ត្រូវបានផ្ដល់ឋានៈជាផលិតផលសម្គាល់ភូមិសាស្ត្រ (GI) កាលពីឆ្នាំ2010។ ចាប់តាំងពីពេលនោះមក ផលិតផលស្ករត្នោតកម្ពុជាកាន់តែមានភាពល្បីល្បាញជាបន្តបន្ទាប់ទៅកាន់ទីផ្សារអន្តរជាតិ ហើយ មានភ្ញៀវទេសចរបរទេសកាន់តែច្រើនគាំទ្រផលិតសរីរាង្គល្អបំផុតមួយនេះ។
នៅក្នុងសន្និសីទម្ហូបអាហារអាស៊ាន លើកទី15 ដែលបានប្រារព្ធធ្វើនៅប្រទេសវៀតណាម កាលពីពាក់កណ្ដាលខែវិច្ឆិកា ឆ្នាំមុន ស្ករត្នោតកម្ពុជាត្រូវបានផ្តល់ពានរង្វាន់លេខ1 ក្នុងឋានៈជាផលិតផលសរីរាង្គល្អបំផុត។ អ្នកជំនាញនៅក្នុងផលិតកម្មស្ករត្នោតពិតប្រាកដ បានអះអាងថា ការឈ្នះពានរង្វាន់នេះនឹងធ្វើឱ្យស្ករត្នោតកម្ពុជាកាន់តែល្បីនៅទីផ្សារអន្តរជាតិ៕