ភ្នំពេញ៖ ពោតបារាំងជាបន្លែមួយប្រភេទដែលគេអាចយកទៅធ្វើម្ហូបដូចជា ស្ងោរ ឆា ឬអាំងទៅតាមចំណង់ចំណូលចិត្ត ហើយដោយសារតែរសជាតិផ្អែមឆ្ងាញ់របស់វាបានធ្វើឱ្យពោតបារាំងកំពុងតែមានការគាំទ្រនៅលើទីផ្សារកាន់តែច្រើនឡើង។
លោក Yone Ji ប្រធានផ្នែកបច្ចេកទេសដាំដុះរបស់ក្រុមហ៊ុន Japan Farm Product ប្រចាំនៅកម្ពុជាបានប្រាប់តាមរយៈអ្នកបកប្រែថា ដោយសារសណ្ឋានដីនៅកម្ពុជាអំណោយផល និងដោយសារវាជាដំណាំថ្មីសម្រាប់កម្ពុជា ដូច្នេះហើយទើបក្រុមហ៊ុន Japan Farm Product ចាប់អារម្មណ៍ដាំពោតបារាំងសម្រាប់ដាក់លក់នៅលើទីផ្សារក្នុងប្រទេសកម្ពុជានេះ។ លោកថាក្រោយពីធ្វើការពិសោធដាំដុះដំណាំពោតបារាំងបានមួយរយៈពេលខ្លីមក ក្រុមហ៊ុនក៏សម្រេចចិត្តទិញដីចំនួនជាង1ហិកតា នៅក្នុងភូមិបឹងធំ សង្កាត់ពោធិ៍សែន និងជិត 1ហិកតាទៀត នៅម្តុំរោងចក្រ Tiger ក្នុងស្រុកកៀនស្វាយសម្រាប់ធ្វើការដាំដុះ។
លោកថា គិតចាប់តាំងពីពេលបណ្តុះកូនរហូតទទួលបានផល គឺត្រូវប្រើរយៈពេល50ថ្ងៃ ហើយអាចប្រមូលផលបានរយៈពេល 3ខែ។ ក្នុងអំឡុងពេលប្រមូលផល ដំណាំពោតបារាំងហុចផលឱ្យអាចបេះលក់បានជាប្រចាំរៀងរាល់ថ្ងៃ ក្នុងមួយថ្ងៃមួយដើមបេះបាន1ផ្លែឬ2ផ្លែ និងយ៉ាងតិចបំផុតទទួលបានទិន្នផលជាមធ្យម30គីឡូក្រាមក្នុងមួយហិកតា ហើយបច្ចុប្បន្នបន្លែពោតបារាំងនេះ ត្រូវបានក្រុមហ៊ុនដាក់លក់នៅតាមផ្សារទំនើបនានានៅក្នុងទីក្រុងភ្នំពេញ មានដូចជាផ្សារឡាក់គី ផ្សាផេនសល ផ្សាអារ៉ូណា ផ្សារថៃហួតជាដើម។
ពោតបារាំងជាចំណាប់អារម្មណ៍របស់អតិថិជនមកពីក្រៅប្រទេស ដូចជាអ៊ឺរ៉ុប អាមេរិក ជប៉ុន កូរ៉េ ចិន និងវៀតណាមជាដើម ហើយសម្រាប់ប្រជាជនខ្មែរវិញក៏កំពុងមានការនិយមទទួលទានកាន់តែច្រើនឡើងៗផងដែរ ដោយសារវាបានក្លាយជាបន្លែប្រចាំថ្ងៃសម្រាប់ពលរដ្ឋខ្មែរធ្វើម្ហូបពិសាបានច្រើនយ៉ាង ដូចជាយកទៅធ្វើជាបន្លែស្ងោ ស្ល ឬឆា ហើយជាពិសេសគេអាចយកវាទៅស្ងោធ្វើជាបន្លែអន្លក់ក៏បាន។
ចំណែកបច្ចេកទេសដាំដុះវិញគេមិនប្រើជីគីមីដូចបន្លែផ្សេងៗមួយចំនួនទៀតនោះទេ ពោលមុនដំបូងគេត្រូវភ្ជួរាស់ដីដោយបាចជីលាមកគោ ហើយហាលដីឱ្យស្ងួតរយៈពេលមួយសប្តាហ៏ក្រោយមកទៀតទើបគេត្រូវលើកជារង ដោយត្រូវបាចជីលាមកគោពូនជារងម្តងទៀត មុននឹងដាក់គ្រាប់ដាំ។ ក្រោយពីដាំហើយ គេត្រូវស្រោចទឹកវាព្រឹកល្ងាចជាប្រចាំដូចបន្លែផ្សេងៗដែរ ប៉ុន្តែសម្រាប់រដូវវស្សា កសិករត្រូវចេះមើលដីថា តើពេលណាត្រូវស្រោចទឹក ពេលណាមិនត្រូវស្រោច។ ក្នុងដំណាក់កាលលូតលាស់ គេត្រូវថែវាជាប្រចាំព្រោះថា ដំណាំប្រភេទនេះក៏ងាយទទួលរងកាយាយីពីសត្វល្អិតមួយចំនួនដូចជាស្រមោច និងដង្កូវជាដើមដែរ។ វិធីសាស្ត្រកម្ចាត់សត្វល្អិតចង្រៃទាំងនេះ គេមិនប្រើជីគីមីនោះទេ កសិករគ្រាន់តែយកស្លឹកស្តៅដាក់ត្រាំលាយជាមួយស្លឹកគ្រៃ និងផ្លែម្ទេសលាយគ្នាក្នុងទឹកល្បាយនោះរួចយកមកបាញ់ស្រោចពីលើដំណាំ វាមានប្រសិទ្ធភាពបំផុតក្នុងការកម្ចាត់សត្វល្អិតទាំងនោះ ហើយវាក៏មិនធ្វើឱ្យប៉ះពាល់ដល់អ្នកទទួលទានវាដែរ។ ដំណាំប្រភេទនេះមិនសូវរើសដីនោះទេ ទោះជាប្រភេទដីក្រហម ឬប្រភេទដីខ្មៅក៏អាចដាំបានដែរ លើកលែងតែដីល្បាយខ្សាច់ដែលមានលក្ខណៈស្ងួតប៉ុណ្ណោះមិនអំណោយផលក្នុងការដាំដុះទេ។
លោក Yone Ji ដដែលបានបន្តទៀតថា តាមពិតទៅមិនមែនថា ពោតបារាំងនេះទើបតែមាននោះទេ ពោលគឺប្រជាជនខ្មែរបានដាំជាយូរមកហើយនៅលើទឹកដីរបស់ខ្លួន គ្រាន់តែថា ជាការដាំគ្រាន់តែទុកសម្រាប់ហូបជាលក្ខណៈក្រុមគ្រួសារ ឬដាំនៅក្បែររបងដែលគេទុកចោលប៉ុណ្ណោះ មិនបានដាំវាសម្រាប់ធ្វើអាជីវកម្មទ្រង់ទ្រាយជាលក្ខណៈក្រុមហ៊ុនដូច្នេះទេ។ ប៉ុន្តែយ៉ាងណានោះ លោកនៅតែលើកទឹកចិត្តឱ្យប្រជាពលរដ្ឋខ្មែរចេះដាំពោតបារាំងនេះដើម្បីទុកជារបរបន្ថែមពីលើមុខរបរដែលមានសព្វថ្ងៃក្នុងការរកចំណូលបន្ថែមប្រចាំគ្រួសារ។ ប៉ុន្តែយ៉ាងណាក៏ដោយ វាទាមទារឱ្យការដាំដុះ ត្រូវគោរពតាមលក្ខខណ្ឌស្តង់ដារនៃការដាំដុះ ចៀសវាងដាច់ខាតពីការប្រើជីគីមីដែលនាំឱ្យខូចគុណភាពបន្លែ និងប៉ះពាល់ដល់សុខភាពអ្នកទទួលទានទៀតផង៕