(ជប៉ុន) – វិះក្ស័យធនព្រោះតែជនជាតិជប៉ុនមិនហ៊ានបរិភោគអយស្ទើរនៅក្នុងវិបត្តិសុខភាពកាលពីឆ្នាំ 2006 ក្រុមហ៊ុន General Oyster ក៏នឹកឃើញ និងងាកទៅចិញ្ចឹមសត្វសមុទ្រនេះនៅលើដីគោក ដើម្បីផ្ដាច់ចេញពីប្រភពជំងឺ។
យោងតាម Le Monde នៅលើកោះ Kumejima ដែលស្ថិតនៅភាគខាងត្បូងប្រទេសជប៉ុន «បដិវត្តន៍នៃការចិញ្ចឹមអយស្ទើរ» មួយកំពុងកើតឡើង។ នៅមិនឆ្ងាយពីឆ្នេរសមុទ្រ មានបណ្ដុំអគារគ្រោងដែក ផ្ទះកញ្ចក់ដែលមានអាងទឹក និងសំណង់បេតុងដ៏ចម្លែកជាច្រើន។
បណ្ដុំហេត្ថារចនាសម្ព័ន្ធនេះគឺជាកម្មសិទ្ធិរបស់ GO Farm ដែលជាក្រុមហ៊ុនបុត្រសម្ព័ន្ធរបស់ General Oyster (GO)។ ពួកគេកំពុងប្រើប្រាស់ទឹកសមុទ្រជ្រៅដើម្បីចិញ្ចឹមអយស្ទើរនៅលើដីគោក ជំនួសឱ្យការចិញ្ចឹមនៅលើសមុទ្រដូចប្រពៃណី។
GO ឱ្យដឹងថា ពួកគេត្រូវចំណាយពេល 10 ឆ្នាំ ដើម្បីរកបច្ចេកទេសចិញ្ចឹមអយស្ទើរលើដីគោក ដែលហៅថា «អយស្ទើរទី 8 2.0»។ យោងតាមក្រុមហ៊ុន ឧបសគ្គធំរបស់វិធីសាស្ត្រនេះគឺការផ្គត់ផ្គង់ទឹក និងចំណីឱ្យបានគ្រប់គ្រាន់ និងគ្រប់គ្រងសីតុណ្ហភាពឱ្យបានល្អ ប៉ុន្តែត្រូវចំណាយទាប។ នៅប្រទេសជប៉ុន និងសហរដ្ឋអាម៉េរិក វិធីចិញ្ចឹមអយស្ទើរលើដីគោករបស់ពួកគេ មានប័ណ្ណប៉ាតង់រួចទៅហើយ។
គំនិតស្ដីពីការចិញ្ចឹមអយស្ទើរលើដីគោកបានកើតឡើងនៅពេល General Oyster ស្ថិតនៅក្បែរមាត់ជ្រោះនៃការដួលរលំ។ ឆ្នាំ 2003 ពួកគេបើកហាងអយស្ទើរនៅក្នុងខណ្ឌ Akasaka នៃរាជធានីតូក្យូ។ ពួកគេជោគជ័យដល់ថ្នាក់បានពង្រីកសាខានៅពាសពេញផ្ទៃប្រទេសជប៉ុន ហើយមកដល់បច្ចុប្បន្នក៏នៅសល់ 26 ហាង។
ក៏ប៉ុន្តែ មកដល់ឆ្នាំ 2006 បណ្ដាកសិដ្ឋានចិញ្ចឹមអយស្ទើរនៅជប៉ុន ត្រូវរងផលប៉ះពាល់ដោយសាររោគរាតត្បាត norovirus។ អតិថិជនដែលបានបរិភោគអយស្ទើរត្រូវធ្លាក់ខ្លួនឈឺ ធ្វើឱ្យហាងរបស់ GO ស្ងាត់ជ្រងំ។ ពុំមានហាងណាមួយជាប់ទាក់ទិននឹងរោគរាតត្បាត ប៉ុន្តែប្រាក់ចំណូលរបស់ GO នៅតែថយចុះ បណ្ដាលឱ្យក្រុមហ៊ុននេះមានហានិភ័យត្រូវក្ស័យធន។
ជំនួសឱ្យការបោះបង់អាហារធ្វើពីអយស្ទើរ GO ខំរកវិធីដើម្បីមានប្រភពផ្គត់ផ្គង់ប្រកបដោយភាពម្ចាស់ការផ្នែកសុវត្ថិភាព។ Kyoko Washiashi បច្ចុប្បន្នជាអ្នកគ្រប់គ្រងរបស់ GO នៅ Kumejima ឱ្យដឹងថា កាលពីឆ្នាំ 2006 «យើងពឹងផ្អែកលើអ្នកផលិត។ យើងមិនអាចធ្វើអ្វីបាន ដូច្នេះក៏សម្រេចចិត្តចិញ្ចឹមអយស្ទើរដោយខ្លួនឯង»។
នៅជប៉ុន អយស្ទើរត្រូវបានចិញ្ចឹមផ្ទាល់នៅឈូងសមុទ្រ ដោយការប្រើប្រាស់ទ្រុងមានពោងបណ្ដែតជាដើម។ ពួកវាអាចត្រូវបានបាញ់ពន្លឺអ៊ុលត្រាវីយូឡេ ឬបាញ់ពពុះទឹកដើម្បីកម្ចាត់កាកសំណល់អាក្រក់។ ប៉ុន្តែ វិធីនេះមិនអាចធានាបានទាំងស្រុងនូវសុវត្ថិភាព ដូច្នេះហើយទើបមេរោគ ពេលខ្លះនៅតែអាចមានក្នុងសាច់អយស្ទើរ។
ដូច្នេះ GO ក៏សម្រេចចិត្តចិញ្ចឹមនៅលើដីគោក ដើម្បីគេចពីមេរោគនៅក្នុងទឹកសមុទ្ររាក់ៗ។ ពួកគេអភិវឌ្ឍវិធីសាស្ត្រចិញ្ចឹមមួយដែលមានពីរជំហាន។ ដំណាក់កាលដំបូង និងដំណាក់កាលអាចលក់បាន គឺជាអយស្ទើរត្រាំក្នុងទឹកសមុទ្រជ្រៅនៅលើដីគោក ក្នុងរយៈពេលខ្លី ហៅថា «អយស្ទើរសមុទ្រទី 8 1.0»។
ចាប់ពីខែកក្កដា 2014 GO យកទឹកសមុទ្រពីជម្រៅជាង 200 ម៉ែត្រ ជាទីដែលកម្រមានវីរុស មកកាន់អាង។ អយស្ទើរនឹងត្រូវបានត្រាំក្នុងអាងទឹកសមុទ្រនេះក្នុងរយៈពេល 48 ម៉ោង ដើម្បីកម្ចាត់បាក់តេរី ដូចជា E. coli និង Vibrio ទៅតាមស្ដង់ដារបស់ក្រុមហ៊ុន ដែលតឹងរ៉ឹងជាងច្បាប់របស់ជប៉ុន។
វិធីសាស្ត្រខាងលើបានជួយឱ្យ GO អាចប្រើប្រាស់អយស្ទើរជាង 6 លានក្បាលជារៀងរាល់ឆ្នាំ។ Hidenori Yoshida អគ្គនាយកក្រុមហ៊ុន GO ឱ្យដឹងថា ឆ្នាំសារពើពន្ធចុងក្រោយបំផុត ក្រុមហ៊ុននេះរកចំណូលបាន 3.7 ពាន់លានយ៉េន (ជិត 26 លានដុល្លារអាម៉េរិក) ក្នុងនោះពួកគេចំណេញ 128 លានយ៉េន (900,000 ដុល្លារអាម៉េរិក)។
ជំហានធំបន្ទាប់ ដែលត្រូវបានធ្វើឡើងក្នុងរដូវក្ដៅឆ្នាំនេះ គឺការចិញ្ចឹមអយស្ទើរនៅលើដីគោកទាំងស្រុង។ អយស្ទើរជំនាន់ថ្មីដែលត្រូវបានហៅថា «អយស្ទើរទី 8 2.0» នេះ ត្រូវបានអ្នកជំនាញវាយតម្លៃថា មានរសជាតិ «ស្រួលបរិភោគខ្លាំងណាស់»។
យោងតាមលោក Yoshida ក្រុមហ៊ុនបានដាក់គោលដៅលក់អយស្ទើរដែលចិញ្ចឹមក្នុងវិធីសាស្ត្រថ្មីបំផុតនេះ តម្លៃ 6.89 ដុល្លារអាម៉េរិក/ក្បាល នៅតាមភោជនីយដ្ឋាន ដែលនេះគឺខ្ពស់ជាងប្រហែល 50% បើធៀបនឹងតម្លៃធម្មតា៕