បច្ចុប្បន្ននេះ ខ្យងស្រែ ឬខ្យងបឹងត្រូវបានក្លាយទៅជាប្រភេទអាហារសម្រន់ ឬច្នៃចេញជាមុខម្ហូបសម្រាប់ទទួលទានជាមួយអាហារពេលធំៗយ៉ាងមានប្រជាប្រិយភាព រហូតមានទីតាំងខ្លះបានសម្រេចជ្រើសយកពាក្យថា “ខ្យង” មកធ្វើជាយីហោអាហារដ្ឋានថែមទៀតផង។ ដោយឡែកពេលនេះ ដោយសម្លឹងឃើញពីការនិយមចូលចិត្តទទួលទានពីសំណាក់មនុស្សទូទៅ ជាពិសេសអ្នករស់នៅក្នុងតំបន់ទីប្រជុំជននៃរាជធានីភ្នំពេញ ភោជនីយដ្ឋានលក្ខណៈខ្មែរ ដែលស្ថិតនៅអគារលេខ 81 E2 (ជាន់ទី2) តាមផ្លូវ ព្រះមុនីវង្ស (ទល់មុខធនាគារ កាណាឌីយ៉ា) ខណ្ឌដូនពេញ រាជធានីភ្នំពេញ ដែលទើបតែចាប់បើកដំណើរការបម្រើសេវាកម្មម្ហូបអាហារបែបអ្នករស់នៅតាមដងទន្លេមេគង្គ រួមមាន អាហារបែបជនជាតិខ្មែរ វៀតណាម ថៃ ឡាវ និងចិននោះ បានយកខ្យងមកច្នៃធ្វើជាអាហារដ៏មានរសជាតិឈ្ងុយឆ្ងាញ់ប្លែក ជាប់ចិត្ត ក្រោយគំនិងច្នៃប្រឌិតរបស់មេចុងភៅជាជនជាតិខ្មែរ គឺ មុខម្ហូប “ខ្យងខ្ចប់សាច់ជ្រូកចិញ្ច្រាំស្លឹកគ្រៃ”។
គ្រឿងផ្សំ
• ខ្យង
• សណ្ដែកដីលីង
• សាច់ជ្រូកចិញ្ច្រាំ
• ស្លឹកគ្រៃ
• ខ្ទឹមស
• ខ្ទឹមក្រហម
• ទឹកជ្រលក់
រសជាតិជូរ ផ្អែម ហឹរ
របៀបចម្អិន
បើទោះបីជាវាជាអាហារដែលមានរសជាតិឈ្ងុយឆ្ងាញ់ប្លែកមាត់ និងទទួលបានការចូលចិត្តទទួលទានពីសំណាក់អតិថិជនបែបនេះក៏ដោយ ប៉ុន្តែសម្រាប់របៀបធ្វើ ឬវិធីចម្អិនវិញហាក់មិនពិបាកនោះឡើយ ដោយលោកអ្នកក៏អាចធ្វើនៅតាមលំនៅឋានផ្ទាល់ខ្លួនក៏បាន។ ជាដំបូង លោកអ្នកគ្រាន់តែរកទិញខ្យងស្រស់ល្អ (ខ្យងនៅរស់) មកលាងសម្អាត រួចចំហុយឱ្យឆ្អិន។ បន្ទាប់មកយកសាច់ជ្រូកចិញ្ច្រាំ សណ្ដែកដីលីង ខ្ទឹមស ខ្ទឹមក្រហម រួមជាមួយសាច់ខ្យងដែលបានចម្អិន មកចិញ្ច្រាំបញ្ចូលគ្នា រួចច្រកចូលទៅក្នុងសម្បកខ្យង ហើយធ្វើការចម្អិន ដោយចំហុយសាជាថ្មី ដោយដាក់គល់ស្លឹកគ្រៃចូលជាមួយ ដើម្បីទទួលបានក្លិនឈ្ងុយប្រហើរគួរឱ្យចង់ទទួលទានជាការស្រេច។ លុះពេលទទួលទាន លោកអ្នកគ្រាន់តែធ្វើទឹកជ្រលក់ដែលមានរសជាតិជូរ ផ្អែមល្មម ហើយម្ទេសហឹរៗតាមចំណូលចិត្ត ឬអាចទិញទឹកត្រីម្ទេស (ទឹកត្រីកោះកុង) មកទទួលទានជាមួយក៏បាន។ ឃើញទេ! ងាយៗ ប៉ុន្តែអាចទទួលបានអាហារចម្អិនពីសាច់ខ្យងយ៉ាងឆ្ងាញ់ជក់មាត់ទទួលទានទៅហើយ។ សូមសាកល្បងធ្វើទាំងអស់គ្នាណា៎…៕