បញ្ហាសុខភាពគឺជារឿងមួយដែលមនុស្សយើងគិតគូរខ្លាំងណាស់នាពេលបច្ចុប្បន្ននេះ អាចសង្កេតឃើញបានតាមរយ:ពេលធ្វើបុណ្យសុំពរ ឬជូនពរគ្នាទៅវិញទៅមកជាដើម ពាក្យថា “សូមឱ្យមានសុខភាពរឹងមាំ” តែងបានឮជាប់ជានិច្ច។ កន្លងមកនេះ ទស្សនាវដ្តីសុខភាព H to H Magazine នៅក្នុងសហរដ្ឋអាមេរិក បានសរសេអត្ថបទសុខភាពមួយដែលមានចំណងជើងថា “គន្លឹះ9យ៉ាង ដើម្បីសុខភាពល្អ” ដែល ឡារ៉ែន សូមនាំមកជម្រាបប្រិយមិត្តអ្នកអានជាបន្ត ដើម្បីសាកល្បងអនុវត្តតាម ព្រោះមិនមែនជារឿងពិបាកឡើយ។
1/ ផ្លែប៉ោម
មួយថ្ងៃមួយផ្លែពាក្យស្លោកដែលថា «An apple a day, keeps doctor away» គឺជារឿងត្រឹមត្រូវជានិច្ច។តាមរយ:ការសិក្សាស្រាវជ្រាវរបស់មហាវិទ្យា-ល័យ ឡុនដុន បានរកឃើញថា ការទទួលទានផ្លែប៉ោមមួយថ្ងៃមួយផ្លែ នឹងធ្វើឱ្យការធ្វើការងាររបស់សួតកាន់តែល្អប្រសើរឡើង។ ដោយសារ អ៊ែនទីអុកស៊ីឌែនត៍ និងសារធាតុនៅក្នុងផ្លែប៉ោមដែលហៅថា Quercetin នឹងជួយធ្វើឱ្យសួតរឹងប៉ឹង និងធ្វើការបានយ៉ាងត្រឹមត្រូវ។
2/ ដកដង្ហើមវែងៗយើងគួរដកដង្ហើមឱ្យបានវែងៗ
ដើម្បីពង្រីកការធ្វើការងាររបស់សួត និងធ្វើឱ្យរាងកាយបានទទួលអុកស៊ីហ្ស៊ែនយ៉ាងគ្រប់គ្រាន់ផង តែរៀងរាល់ថ្ងៃនេះយើងច្រើនតែដកដង្ហើមខ្លីៗ ដោយសារតែធ្វើការនៅក្នុងកន្លែងតូចហប់ ឬព្រោះតែមិនបានដឹងក៏មានដែរ ដូច្នេះហើយក្នុងមួយថ្ងៃៗចូរសាកល្បងដកដង្ហើមវែងៗឱ្យបានយ៉ាងតិចណាស់ក្នុងមួយថ្ងៃ10ដង ដោយត្រូវដកដង្ហើមចូលឱ្យពោះឡើងប៉ោង និងដកដង្ហើមចេញវិញឱ្យពោះឡើងផតទើបត្រឹមត្រូវតាមវិធី។
3/ ចៀសវាងយកបន្លែទៅដាក់ចម្អិនក្នុងឆ្នាំងម៉ៃក្រូវេវតាមរយ
ការស្រាវជ្រាវវិភាគរបស់ប្រទេសអេស្បាញបានរកឃើញថា ការចម្អិនបន្លែឱ្យឆ្អិននៅក្នុងឆ្នាំងម៉ៃក្រូវេវនឹងធ្វើឱ្យសារជាតិអាហារបាត់អស់ដល់ទៅ97% ដូច្នេះហើយអ្នកគួរជ្រើសរើសទទួលទានបន្លែស្រស់ទើបប្រសើរជាង។
4/ កម្រើកខ្លួនជានិច្ច
អ្នកដែលកម្រើខ្លួន ឬធ្វើចលនាជាប់ជានិច្ចនឹងមានប្រព័ន្ធរំលាយអាហារល្អជាងអ្នកដែលគិតតែអង្គុយតែមួយកន្លែង។ វិធីនេះជួយការពារអាការចុកឆ្អល់ពោះ រួមទាំងរោគពុកឆ្អឹងទៀតផង។
5/ ប្រយោជន៍របស់ទឹកដូង
ទឹកដូងគឺជាទឹកផ្លែឈើដែលល្អបំផុតមួយប្រភេទ មានផ្ទុកសារធាតុរ៉ែដែលរាងកាយត្រូវការគ្រប់ទាំងអស់ដូចជា ប៉ូតាស្យូម ជាតិដែក សូដ្យូម កាល់ស្យូម ផូស្វ័រ អាស៊ីតអ:មីណូ និងវីតាមីន B ហើយថែមទាំងមានជាតិស្ករគ្លូខូសដែលរាងកាយអាចបឺតយកទៅប្រើជាថាមពលបានភ្លាមតែម្តង មានសារធាតុខ្លាញ់ដែលមានប្រយោជន៍ដល់រាងកាយ និងមានប្រយោជន៍ក្នុងការបណ្តេញសារជាតិពុលចេញពីរាងកាយទៀតផង។
6/ ពេលគ្រុនក្តៅខ្លួន មិនគួរទទួលទានផ្លែត្របែកទេ
នៅក្នុងផ្លែត្របែកមានរ៉ែប៉ូតាស្យូមខ្ពស់។ នៅពេលគ្រុន រាងកាយនឹងមានសីតុណ្ហភាពឡើងខ្ពស់ ការទទួលទានអាហារដែលមានប៉ូតាស្យូមខ្ពស់ អាចនឹងហុចផលឱ្យកើតអាការប្រកាច់បាន។
7/ ទទួលទានក្រូចជួយកែអាការធុញទ្រាន់ នឿយណាយបាន
ការទទួលទានផ្លែក្រូចដោយបកសម្បកខ្លួនឯង នឹងបានធុំក្លិនក្រូចដែលនឹងជួយឱ្យមានអា-រម្មណ៍ធូរស្រាល ហើយវីតាមីន C ដែលរាងកាយបានទទួលពីផ្លែក្រូចក្នុងបរិមាណដែលគ្រប់គ្រាន់ នឹងជួយជម្រុញឱ្យខួរក្បាលបញ្ចេញអ័រម៉ូនដែលធ្វើឱ្យបាត់ភាពធុញថប់តឹងតែងក្នុងចិត្តបានល្អទៀតផង។
8/ ទទួលទានអាហារពេលព្រឹកជួយការពាររោគភ្លេចភ្លាំង
អាហារពេលព្រឹកជួយប្រឆាំងការបង្កកខ្លួនរបស់ឈាម ព្រោះឈាមនៅពេលព្រឹកនឹងងាយបង្កកខ្លួនជាងពេលប្រក្រតី ដូច្នេះគួរទទួលទានអាហារពេលព្រឹកឱ្យបានទៀងទាត់ ដើម្បីឱ្យខួរក្បាលទទួលបានឈាមហូរទៅចិញ្ចឹមយ៉ាងគ្រប់គ្រាន់ នោះខួរក្បាលនឹងបានភ្លឺថ្លាមានការចងចាំល្អប្រសើរឡើង។
9/ សូកូឡាខ្មៅប្រឆាំងអនុមូលឥស្សរ
តើមិត្តអ្នកអានដឹងទេថា សូកូឡាប្រភេទផ្សេងៗនោះស្ទើរតែគ្មានចំណែកផ្សំរបស់កូកូឡើយ មានតែសូកូឡាខ្មៅមួយប៉ុណ្ណោះដែលជាសូកូឡាសុទ្ធពិត និងថែមទាំងមានប្រយោជន៍ដល់រាងកាយទៀតផង ព្រោះមានសារធាតុ Flavonoid ដែលជួយបង្កើនប្រព័ន្ធឈាមរត់បានល្អឡើង។ គួរទទួលទានសូកូឡាខ្មៅក្នុងមួយថ្ងៃប្រមាណកន្លះ អនស៍ (Ounce = 0.0296លីត្រ)៕