មន្ត្រីជាន់ខ្ពស់នៃក្រសួងឧស្សាហកម្ម និងសិប្បកម្ម បានជំរុញឱ្យម្ចាស់សហគ្រាសផលិតក្នុងស្រុកចូលរួមក្នុងវគ្គបណ្តុះបណ្តាលឱ្យបានកាន់តែច្រើនទាក់ទងនឹងផលិតភាព ដែលចែករំលែកការសិក្សាស្រាវជ្រាវដោយអ្នកជំនាញអន្តរជាតិ បើមិនដូច្នេះទេពួកគេមិនអាចបង្កើនប្រសិទ្ធភាពក្នុងការផលិតផលិតផលសម្រាប់ការប្រកួតប្រជែងជាលក្ខណៈអន្តរជាតិបានទេ។
មជ្ឈមណ្ឌលផលិតភាពជាតិនៃក្រសួងឧស្សាហកម្ម និងសិប្បកម្ម និងអង្គការផលិតភាពអាស៊ី (APO) កាលពីពេលថ្មីៗនេះបានរៀបចំសិក្ខាសាលាថ្នាក់ជាតិលើកដំបូងដោយផ្តោតលើ“ការធ្វើឱ្យប្រសើរឡើងនូវការបង្កើតថ្មី ផលិតភាព និងគុណភាពក្នុងវិស័យកសិកម្ម និងពាណិជ្ជកម្មកសិម្ហូបអាហារនៅកម្ពុជា។
ឯកឧត្តម ភោគ សុវណ្ណរិទ្ធិ រដ្ឋលេខាធិការក្រសួងឧស្សាហកម្ម និងសិប្បកម្ម បាននិយាយថា រាល់សិក្ខាសាលាបណ្តុះបណ្តាលដែលរៀបចំឡើងដោយក្រសួងឧស្សាហកម្ម និងសិប្បកម្ម សហការជាមួយស្ថាប័នអន្តរជាតិ គឺមានបំណងនាំយកនូវចំណេះដឹងថ្មីៗដែលអ្នកជំនាញការអន្តរជាតិទើបបានស្រាវជ្រាវរកឃើញយកមកផ្សព្វផ្សាយនៅកម្ពុជា។
ឯកឧត្តមបានបញ្ជាក់ថា៖“ពេលមានសិក្ខាសាលាបែបនេះ គឺយើងនាំយកនូវចំណេះដឹងបច្ចេកវិទ្យាចុងក្រោយមកជម្រាបជូនបងប្អូនដើម្បីឱ្យដឹងថាឥឡូវនេះពិភពលោកដើរដល់ណាហើយ! បើយើងមិនយល់ដឹងពីបច្ចេកវិទ្យាថ្មីៗ យើងនៅតែពឹងលើកសិកម្មបែបបុរាណដែលមានផលិតភាពតិច និងគុណភាពអន់។ បើនិយាយឱ្យងាយស្តាប់គឺរកស៊ីមិនទាន់គេ។
ឯកឧត្តម អះអាងថា ការចែករំលែកចំណេះដឹងពីអ្នកជំនាញការរបស់អង្គការផលិតភាពអាស៊ី ដែលមានមូលដ្ឋាននៅប្រទេសជប៉ុន និងមានប្រទេសជាសមាជិករហូតដល់20ដែលភាគច្រើនជាប្រទេសមានការលូតលាស់ល្អ ដូចជាប្រទេសជប៉ុន សិង្ហបុរី សាធារណៈរដ្ឋកូរ៉េ ជាដើមនោះគឺពិតជាមានសារៈសំខាន់ណាស់។
លោក ហេង អៀង នាយកមជ្ឈមណ្ឌលផលិតភាពជាតិ បាននិយាយថា មជ្ឈមណ្ឌលផលិតភាពជាតិ បានសហការជាមួយអង្គការផលិតភាពអាស៊ី (APO) រៀបចំសិក្ខាសាលាថ្នាក់ជាតិនេះឡើងសម្រាប់ចែករំលែកចំណេះដឹងជូនសិក្ខាកាមដើម្បីធ្វើឱ្យប្រសើរឡើងនៃដំណើរការក្នុងវិស័យកសិកម្ម និងកសិឧស្សាហកម្មនៅកម្ពុជា ព្រោះថាកសិកម្មនៅប្រទេសកម្ពុជាមានទ្រង់ទ្រាយលក្ខណៈផលិតភាពនៅមានកម្រិត បានន័យថានៅខ្សោយដំណើរការផលិត និងពេលប្រមូលផលមិនទាន់មានស្ថិរភាព។ លោកបានបន្ថែមទៀតថា បច្ចេកទេសនៃការប្រើប្រាស់សារធាតុគីមីកសិកម្មនៅមិនទាន់សមស្រប គឺជាបញ្ហាមួយដែលគួរឱ្យព្រួយបារម្ភ និងត្រូវមានដំណោះស្រាយ។ ទាំងអស់នេះគឺជាតម្រូវការមួយនៃការផ្លាស់ប្តូររូបរាងកសិកម្ម ដើម្បីផ្គត់ផ្គង់ និងទ្រទ្រង់ដល់ការចិញ្ចឹមជីវិតនាបច្ចុប្បន្នឱ្យមានស្ថិរភាពក្នុងការប្រកួតប្រជែងផ្នែកកសិកម្ម និងកសិពាណិជ្ជកម្ម៕