ផលិតផលមួយចំនួនដែលចេញពីបណ្តា ខេត្តនានានៅតំបន់សមុទ្រ បានចាប់ផ្តើមមានផ្សារសាកល្បងរបស់ខ្លួនជាលើកដំបូងក្នុងខេត្តកំពត ដោយថ្នាក់ដឹកនាំក្រសួងពាណិជ្ជកម្ម និងអាជ្ញាធរខេត្តកំពត ព្រមទាំងវិស័យឯកជនរំពឹងថា ការបង្កើតផ្សារមួយនេះនឹងចូលរួមចំណែកជួយដល់ការអភិវឌ្ឍផលិតផលផ្សេងៗ ពិសេសផលិតផលជលផលសមុទ្រកម្ពុជា។
រដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងពាណិជ្ជកម្ម ឯកឧត្តម ប៉ាន សូរស័ក្តិ កាលពីថ្ងៃសុក្រកន្លងមក បានចាត់ទុកការបង្កើតផ្សារផលិតផលសមុទ្រនេះ គឺជាដំណើរវិវត្តដ៏ល្អមួយដែលនឹងផ្តល់ឱកាសឱ្យសហគ្រាសនៅតំបន់សមុទ្រអាចនាំយកផលិតផលសមុទ្ររបស់ខ្លួន ដើម្បីផ្តល់ឱ្យអ្នកប្រើប្រាស់ដែលមាននិន្នាការកើនឡើងផ្នែកអនាម័យ គុណភាព និងសោភ័ណភាព។
ឯកឧត្តមបានបញ្ជាក់ថា បើតាមបទពិសោធរបស់ប្រទេសជឿនលឿនដែលផលិតផលត្រូវបានគេទទួលស្គាល់យ៉ាងទូលំទូលាយ គឺអ្នកប្រើប្រាស់តែងតែប្រើភ្នែករបស់គេមុន មុននឹងការប្រើអណ្តាតសម្រាប់ទិញផលិតផលនោះ។ នេះមានន័យថា ផលិតផលដែលអាចទាក់ទាញអ្នកប្រើប្រាស់បាន គឺជាផលិតផលដែលមានសោភ័ណភាពស្អាត និងគុណភាពល្អ។
ឯកឧត្តមរដ្ឋមន្ត្រី មានប្រសាសន៍ថា៖“ខ្ញុំពិតជាគាំទ្រចំពោះកិច្ចខិតខំប្រឹងប្រែងរបស់ផ្នែកឯកជន ហើយខ្ញុំជឿថា ផ្សារនេះនឹងក្លាយជាកន្លែងប្តេជ្ញាចិត្តរបស់ម្ចាស់សហគ្រាសផលិតទាំងអស់។ អភិបាលខេត្តកំពត ឯកឧត្តម ចាន់ ចេស្តារ បាននិយាយថា ផ្សារនេះបានកើតឡើងក្នុងខេត្តកំពត ចំពេលដែលខេត្តជាប់មាត់សមុទ្រមួយនេះកំពុងមានប្រជាប្រិយភាពក្នុងការទាក់ទាញភ្ញៀវទេសចរជាតិ និងអន្តរជាតិមកទស្សនា។
បើតាមឯកឧត្តម ក្នុងឆ្នាំនេះខេត្តកំពតរំពឹងថានឹងទទួលបានភ្ញៀវទេសចរជាតិជាង1លាននាក់ និងភ្ញៀវទេសចរអន្តរជាតិជាង20ម៉ឺននាក់។ ភាគច្រើននៃភ្ញៀវទេសចរទាំងអស់គឺសុទ្ធតែជាអ្នកមានជីវភាពមធ្យម និងខ្ពស់ ដូចនេះការបង្កើតផ្សារនេះនឹងរួមចំណែកដល់ការទាក់ទាញភ្ញៀវទេសចរ ក៏ដូចជាអភិវឌ្ឍន៍ផលិតផលសមុទ្រដើម្បីឈានឆ្ពោះទៅរកគុណភាព និងអនាម័យកម្រិតខ្ពស់ផងដែរ។
ឯកឧត្តមអភិបាលខេត្តកំពត បានបញ្ជាក់ថា៖ “វាជាកិត្តិយសណាស់ ដែលផ្សាររួមសម្រាប់ផលិតផលសមុទ្រមួយនេះបានកើតឡើងក្នុងទឹកដីខេត្តកំពត។ យើងសង្ឃឹមថា អាជីវករអាចរៀនសូត្រពីគ្នាទៅវិញទៅមក ហើយផលិតផលិតផលដែលមានស្តង់ដារ និងអនាម័យខ្ពស់ស្របតាមតម្រូវការអ្នកប្រើប្រាស់ដែលមានជីវភាពកាន់តែប្រសើរ។
ក្នុងនាមជាម្ចាស់ផលិតផលម៉ាក ង៉ូវ ហេង ដែលមានផលិតទឹកត្រី និងម្រេចជាដើមនោះ លោកឧកញ៉ា ចាន់ ស៊ីថា អនុប្រធានសម្ព័ន្ធសមាគមជលផលសមុទ្រកម្ពុជា និងជាភាគីម្ចាស់ផ្សារដោយសារផ្សារនេះបានរៀបចំឡើងក្នុងទីតាំងអចលនទ្រព្យរបស់គ្រួសារលោកទាំងស្រុង និងការជួយឧបត្ថម្ភថវិកាកែលម្អពីអង្គការអភិវឌ្ឍន៍ឧស្សាហកម្មប្រចាំកម្ពុជា (UNIDO) បានយល់ឃើញថា ខេត្តនៅមាត់សមុទ្រមានផលិតផលសក្តានុពលជាច្រើនដែលមិនទាន់បានបង្ហាញឱ្យស្របតាមតម្រូវការរបស់អ្នកប្រើប្រាស់។
លោកឧកញ៉ា ចាន់ ស៊ីថា បានអះអាងថា កន្លងមក ខេត្តកំពតគេដឹងថា មានតែដំណាំម្រេចមួយមុខគត់ដែលល្បីសុះសាយទាំងថ្នាក់ជាតិ និងអន្តរជាតិ តែផលិតផលផ្សេងទៀតមិនត្រូវបានលើកស្ទួយ ដូចជាបន្លែ និងផលិតផលជលផលសមុទ្រជាដើម។
ឧកញ៉ា ចាន់ ស៊ីថា និយាយថា៖“យើងចង់ឱ្យនៅទីនេះសម្រាំងយកផលិតផលដែលមានគុណភាពខ្ពស់ កម្រិតស្តង់ដារ និងមានអនាម័យ។ យើងនឹងឈានទៅរកសហគមន៍ផលិតផលិតផលទាំងបន្លែ ត្រី ជាដើម តាមកិច្ចសន្យា ដើម្បីធានាថាផលិតផលនោះមានគុណភាព និងការវេចខ្ចប់ល្អ។
លោក សុខ ណារិន នាយកប្រតិបត្តិការរបស់អង្គការសហប្រជាជាតិដើម្បីអភិវឌ្ឍន៍ឧស្សាហកម្មប្រចាំកម្ពុជា (UNIDO) ដែលបានជួយជ្រោមជ្រែងបង្កើតផ្សារនេះ បានអះអាងថា ក្រោយពីការធ្វើការងារមួយរយៈធំជាពិសេសជាមួយអ្នកនេសាទតាមគោលដៅ គេសង្កេតឃើញថាមានការកែប្រែឥរិយាបថមួយចំនួនក្នុងការទុកដាក់ផលិតផល និងការវេចខ្ចប់។
លោក បាននិយាយថា៖“អ្វីដែលយើងដឹង គឺផលិតផលរបស់យើង ជាពិសេសផលិតផលសមុទ្រមិនទាន់កែច្នៃ ត្រូវបាននាំចេញយ៉ាងច្រើន ដែលយើងត្រូវតែទាញការចាប់អារម្មណ៍មករកផលិតផលដែលមានគុណភាព អនាម័យ ដើម្បីទាក់ទាញអ្នកប្រើប្រាស់ ព្រោះសូម្បីទីផ្សារក្នុងស្រុកក៏មានសក្តានុពលខ្ពស់ដូចគ្នា”៕